Geloven in een koffieboer in Peru

Door Redactie Wakibi op 12-1-2016

Over Wakibi

10 leners geloofden in deze koffieboer in de bergen van Peru. Dit verhaal illustreert hoe groot het effect kan zijn van het verlenen van een microkrediet aan een ondernemer in een ontwikkelingsland. Wakibi heeft tal van vergelijkbare projecten die òf zijn volgestort, òf nog wachten op mensen zoals u, die een lening vanaf € 25,- willen verstrekken. U vindt deze projecten op de Wakibi site.

10 leners geloofden in deze koffieboer in de bergen van Peru.

Misschien is het naïef te veronderstellen dat iets lekkers ergens vandaan moet komen waar het landschap prachtig is. Maar in het geval van de boerderij van Avelino in Noord-Peru is dit helemaal waar. De kwekerij waar hij zijn verrukkelijke koffiebonen teelt is adembenemend. Weggestopt tussen de bergen, gehuld in mist, en deel uitmakend van een weelderige vegetatie.
  

De weg naar Avelino is net zo adembenemend. Op twee dagen verwijderd, ten noorden van Lima, duurt het nog eens 3 huiveringwekkende uren om hem vanuit een nabijgelegen stad te bereiken. Langs de weg zie je kleine watervallen en panoramische vergezichten.

Avelino Perez, 62, verbouwt het soort hoogwaardige koffiebonen dat zeer gewaardeerd wordt door kritische koffiedrinkers. Vorig jaar kreeg hij een microkrediet van $ 325,- om daarmee compost en kunstmest te kopen, en daarmee de opbrengst van zijn gewassen te verhogen. Tien leners, afkomstig uit de hele wereld, zorgden voor deze lening.
  

Avelino is een vakman. Als je aan hem vragen stelt over zijn manier van werken heeft hij even een aanmoediging nodig.

‘Het in gereedheid brengen van de bodem is moeilijk’ zegt hij. ‘Daarna is alles eenvoudig’.

Hij deelt graag zijn kennis met je over koffie en over de nuances die belangrijk zijn bij het planten en oogsten van de bonen. Rijpe bonen, zogenaamde ‘cherries’, zijn zoet, maar onrijpe bonen zijn smakeloos. Niet alle rijpe bonen zijn rood. Avelino heeft een variëteit die als ze rijp zijn geel worden. De meeste planten zijn op hetzelfde moment rijp. Maar niet allemaal: op korte afstand zijn sommige ‘cherries’ van de planten beschimmeld, terwijl andere nog in bloei staan.


‘’Koffie is het beste gewas voor Peruanen’ zegt Avelino. Hoewel veel van de winst nog steeds wordt gemaakt door handelaren en koffiebranders in Europa en de VS, verdient hij veel meer dan wanneer hij gewassen zou kweken met een laag rendement. Zoals maïs, bonen of aardappelen. Zijn gezin en hijzelf leiden een comfortabel leven. Hij verkoopt de bonen voor ongeveer 2 of 3 soles (die ongeveer een dollar waard zijn) per kilo.

Avelino is een bescheiden man, met wijdse gebaren en eenvoudige woorden. Als hij het over zijn toekomstdromen heeft zegt hij dat hij zijn huis graag zou willen verbeteren, en dat hij zijn kinderen graag naar school zou willen sturen, en dat hij voldoende geld zou hebben voor het betalen van medische kosten. Avelino heeft 100% van zijn lening terugbetaald. Leners investeerden bedragen die varieerden van 25 tot 50 dollar.
  

Voor een overzicht van de huidige projecten in Peru op de website van Wakibi klikt u HIER

Vertaling Hansjelle Dijkstra - redactie Wakibi

Bron: Kiva Blog
© Foto’s en verslag : Gordon Thompson

Noot:
Wakibi biedt een platform waarop leners en Nederlandse uitleners op eenvoudige wijze bij elkaar gebracht worden. Het is onderdeel van een keten waarin iedere schakel van belang is. Een centrale rol daarin speelt het Amerikaanse Kiva. Wakibi betrekt haar leningen van Kiva en past die weer aan aan Nederlandse doelgroepen. Kiva maakt onder andere gebruik van zogenaamde ‘fellows’. Een Kiva fellow is een vrijwilligersrol die er o.a. op gericht is om via inzichten, ervaringen, foto's en verhalen uit het veld, ons allen een beter inzicht te geven in wat er in de verschillende gemeenschappen speelt. Op die manier kunnen we als gevolg van specifieke behoeften of gebeurtenissen een bepaald land, gebied, sector, of een specifieke doelgroep via onze website wat meer onder de aandacht brengen. In een eerder artikel schreven we daar al over.