Een Wakibi-lening hielp dit vluchtelingenechtpaar opnieuw te beginnen

Door Redactie Wakibi op 29-7-2022

Impact van microkrediet

In een vluchtelingenkamp in het zuidwesten van Oeganda runnen Mbatzimuta en Beata een kleine winkel, waar ze de houten planken vullen met een kleurrijk assortiment cosmetica, snoepgoed en persoonlijke benodigdheden.

Hun laatste voorraad is afkomstig van een Wakibi-lening, die hen hielp hun zaak uit te breiden en de verscheidenheid aan producten te vergroten die ze hun klanten kunnen aanbieden - van wie de meesten zelf vluchtelingen zijn.

Het koppel ontsnapte enkele jaren geleden uit hun geboorteland, de Democratische Republiek Congo (DRC), naar Nakivale, de oudste vluchtelingen nederzetting in Afrika met bijna 120.000 vluchtelingen die in 70 dorpen wonen.

"In Congo had ik een eigen winkel die ook als kruidenierszaak fungeerde", zegt Mbatzimuta.

"Ook bezat ik een auto, maar we hadden geen rechten meer en alles wat we bezaten werd ons afgenomen omdat ze dachten dat we vijanden waren vanwege de taal die we spraken. Dat heeft ertoe geleid dat we het land zijn ontvlucht om hierheen te komen."

De vluchtelingenjacht

Miljoenen Congolezen zijn in de loop van de decennia hun huizen ontvlucht als gevolg van het voortdurende conflict na de onafhankelijkheid van de DRC van België in 1960. Door het recente geweld is het aantal binnenlandse vluchtelingen in de DRC nog toegenomen, evenals het aantal mensen dat zijn heil zoekt in de buurlanden.

Mbatzimuta en Beata arriveerden in Oeganda met bijna niets anders dan de kleren op hun rug en begonnen al snel te zoeken naar mogelijkheden om in hun levensonderhoud te voorzien buiten de hulpprogramma's die door de VN en andere organisaties worden beheerd.

"Toen ik hier aankwam, begon ik te zoeken naar manieren om een bedrijfje te beginnen, zodat ik mezelf kon onderhouden," herinnert Mbatzimuta zich.

Zijn eigen bedrijf runnen was het enige beroep dat hij ooit had uitgeoefend.

"Dit is iets waarmee ik ben opgegroeid, zaken doen," zegt de levenslange ondernemer. "Ik heb het meer dan veertig jaar gedaan, dus ik zou nooit een baan gaan zoeken."

Hij en Beata begonnen met de verkoop van een kleine hoeveelheid goedkope artikelen, maar de zaken gingen traag en ze wisten dat ze moesten uitbreiden. Toen ze het gebrek aan middelen in hun omgeving zagen, vonden ze een niche die zowel inkomsten kon opleveren als hun buren kon helpen.

"Ik had gemerkt dat we niet genoeg water hadden in deze gemeenschap," zegt Mbatzimuta.

Dit inspireerde het echtpaar om hun eerste lening aan te vragen, die ze gebruikten om een gemotoriseerde scooter te kopen - bekend als een tuk tuk - om water te vervoeren door de nederzetting. Al snel verkochten ze duizend jerrycans water per dag, waarmee ze hun lening konden terugbetalen en een andere lening afsluiten om hun winkel uit te breiden en meer voorraad te kopen om de groeiende gemeenschap te kunnen bedienen.

"Al deze mensen hebben veel spullen nodig," zegt Mbatzimuta.

"Het geld dat we hebben geleend heeft echt veel geholpen. Ik zag mijn kinderen een gezond leven leiden,"

Lenen, terugbetalen, herhalen

De leningen van Mbatzimuta en Beata werden mogelijk gemaakt door Kiva Field Partner UGAFODE, een microfinancieringsinstelling gereglementeerd door de Bank van Oeganda die zich richt op het verstrekken van leningen aan klanten met een laag inkomen en onder bediende klanten, waaronder de vluchtelingen gemeenschap.

Mbatzimuta en Beata hadden al eerder geprobeerd een lening te krijgen bij andere banken, maar zoals veel vluchtelingen werden ze geweigerd vanwege hun status en gebrek aan onderpand. Toen kwam er een medewerker van UGAFODE door het dorp, die via een microfoon aankondigde dat er leningen beschikbaar waren voor bedrijfseigenaren. 

"Ze gingen ook op huisbezoek in onze gemeenschap om te zien wat voor soort bedrijf we runden en hoe ze ons konden helpen het beter te doen", herinnert Mbatzimuta zich. 

De eerste lening van het echtpaar werd binnen twee dagen gefinancierd, waardoor ze de tuk tuk konden kopen, en nadat de lening was terugbetaald, hebben de volgende leningen hen geholpen hun winkel te laten groeien en meer klanten binnen te halen. 

"Ze geven je het geld heel snel en precies het bedrag dat je nodig hebt," verteld Mbatzimuta over zijn relatie met de lokale MFI-vestiging.

Het gemak waarmee ze konden lenen, creëerde een positieve groeicyclus voor het koppel, en hun laatste lening van $2.275 USD, gefinancierd door 33 Kiva & Wakibi-leners, heeft de rekken gevuld als nooit tevoren.

Vluchtelingen helpen zichzelf en anderen met microkredieten

Vluchtelingen staan voor enorme uitdagingen voor zichzelf en hun gezinnen. Met toegang tot microleningen en andere financiële middelen zijn zij in staat stabiliteit te creëren om hun leven weer op te bouwen.

"Het geld dat we hebben geleend heeft echt veel geholpen. Ik zag mijn kinderen een gezond leven leiden," zegt Mbatzimuta over het bedrijf dat hij en zijn vrouw hebben opgezet, en hij voegt er trots aan toe dat hij onlangs een naaimachine voor hun dochter heeft gekocht.

Hij wil ook graag een auto kopen om de auto te vervangen die in Congo in beslag is genomen, maar het belangrijkste is dat hij zijn onderneming wil blijven uitbreiden om de mensen van Nakivale te helpen.

"Ik ben ook van plan om meer voorraden te kopen en een winkel te openen waar kruidenierswaren worden verkocht, want daar is in deze gemeenschap echt behoefte aan.

Veel vluchtelingen zoals Mbatzimuta en Beata willen een bedrijf starten, hun financiële situatie stabiliseren en een hoopvolle toekomst voor hun kinderen creëren. Wakibileningen helpen hen met de financiële toegang die ze nodig hebben, met de hulp van kredietverstrekkers zoals jij. 

Dit is een kiva hertaling