Kinderarbeid

Door Redactie Wakibi op 5-1-2017

Vandaag is het de internationale dag tegen tegen Kinderarbeid. Dit is wereldwijd nog steeds een groot probleem waar meerdere partijen zich hard voor maken. Lees hier hoe het Child Labour Platform (PLC) zich inzet tegen kinderarbeid.

Werelddag tegen Kinderarbeid 2016:
we zijn er nog lang niet …

Maar liefst 218 miljoen kinderen zijn wereldwijd betrokken bij kinderarbeid. Bij allerlei economische activiteiten, landbouw, fabriekswerk, diensten in de bouw . . . kinderarbeid komt voor in de volledige breedte van geld verdienen. Werkgevers, vakbonden en arbeidsinspectie zouden waakzaam moeten zijn om ervoor te zorgen dat hun bedrijfskolommen vrij zijn van kinderarbeid.

De meeste kinderarbeid komt voor in de productie voor de binnenlandse markt. Maar kinderen zijn ook werkzaam in de productie van goederen en diensten voor de export.

De focus van de Werelddag 2016 tegen Kinderarbeid lag op kinderarbeid in toevoerketens. Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie komt kinderarbeid voornamelijk voor in de informele economie. In gebieden waar vakbonden en werkgeversorganisaties zwak of afwezig zijn. 
 

Internationale dag tegen Kinderarbeid

Sinds 1999 wordt elk jaar op 10 juni de Internationale Dag tegen Kinderarbeid georganiseerd, door de Internationale Arbeidsorganisatie (International Labour Organisation ILO), ondersteund door de VN. Doel is mensen beter te onderwijzen en te motiveren om actie te ondernemen tegen kinderarbeid.

Bekijk dit YouTube filmpje van Unicef over kinderarbeid.
 

Ook ontoereikende onderwijssystemen verhogen het risico op kinderarbeid. Dus moeten overheden hun inspanningen opvoeren om iedereen gratis deugdelijk openbaar onderwijs aan te bieden. 

Education International sponsort in samenwerking met de regeringen van Mali en Oeganda initiatieven om de opleiding van docenten te verbeteren, en om daarmee de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. Zo kunnen het te vroeg verlaten van de school en kinderarbeid enigszins worden beteugeld. Programma’s van EI voor capaciteitsopbouw in Nicaragua en Zimbabwe zijn ook succesvol in de opleiding van leraren om van hen deskundigen te maken die veranderingen tot stand kunnen brengen. In die landen zijn al tientallen kindarbeiders teruggekeerd naar school.

De Brasilia Verklaring van de VN in 2013 over kinderarbeid benadrukt de noodzaak om waardig werk te bevorderen. Gratis en verplicht. De kwaliteit van onderwijs voor alle kinderen moet gegarandeerd worden, evenals een voortvarende sociale bescherming. 

Het uitroeien van kinderarbeid en het waarborgen van de kwaliteit van onderwijs, en waardig werk voor volwassenen, zijn de belangrijkste doelstellingen van de “Sustainable Development Goals”, SDG’s, zoals die door de VN in september 2015 zijn vastgesteld.

Kinderarbeid berooft kinderen van hun recht op onderwijs. Het afschaffen van kinderarbeid heeft bovendien positieve gevolgen voor de nationale ontwikkeling van een land. De algehele afschaffing van kinderarbeid is ook een basisvoorwaarde voor de ontwikkeling van mensenrechten.

Sommige donorlanden hebben hun financiële bijdrage aan ontwikkelingshulp gestopt of drastisch verminderd. Ondanks beloften. Daarom roept de EI de Commission on Financing Global Education op om er voor te zorgen dat alle kinderen in de wereld naar school kunnen gaan.

Tussen 2015 en 2030 is hiervoor volgens UNESCO jaarlijks een bedrag nodig van 39 miljard US dollar. 
 

Child Labour Platform PLC: oorspronkelijk een initiatief van de Nederlandse regering

Het Child Labour Platform (CLP) is een thematische, op lidmaatschap gebaseerde activiteit van de Global Labour Working Group (LWG), onder supervisie van de Verenigde Naties. Deze werkgroep bouwt voort op een eerder initiatief van de Nederlandse regering, de UN Global Compact, en de Dutch Sustainable Trade Initiative (NGO), ten behoeve van een bredere zakelijke betrokkenheid bij de uitbanning van kinderarbeid. Dit is besloten tijdens de Child Labour Conference, die in 2010 in Den Haag is gehouden.
 

Doelstellingen

Het Child Labour Platform heeft deze doelstellingen:


1. Aanmoediging van de uitwisseling tussen bedrijven, regeringen, werknemers- en werkgeversorganisaties over de aanpak van kinderarbeid. Vooral binnen toeleveringsketens, als instrument om leermogelijkheden bij de deelnemers aan het Platform te maximaliseren.

2. Belemmeringen in beeld krijgen die van toepassing zijn bij het implementeren van de principes van de ILO en de LWG, en adviesontwikkeling waar het gaat om praktische oplossingen om die belemmeringen op te lossen.

3. Het katalyseren van gezamenlijke benaderingen bij het oplossen van kinderarbeid in geselecteerde gemeenschappen en landen, met inbegrip van bestaande en toekomstige acties die bedrijven op landelijke schaal hebben ondernomen. 

4. Bijdragen aan de opbouw van wereldwijde kennis over kinderarbeid in toeleveringsketens door middel van onderzoek. En het in kaart brengen van sector-specifieke en ‘algemene’ gereedschappen en documentatie. Verder het geven van informatie aan Global Compact (LWG) over het integreren van geslaagde toepassingen om kinderarbeid een halt toe te roepen.

Het CLP zal sectoroverschrijdend zijn. Niettemin kunnen sectorale werkgroepen tot stand komen. Hierdoor zal CLP in de gelegenheid zijn om zich beter te verdiepen in sectorspecifieke thema’s en onderwerpen. 

  

Kinderrechten en Zakelijke Principes

Unicef, UN Global Compact en Save the Children hebben gezamenlijk de Children’s Rights and Business Principles (The Principles) ontwikkeld. Deze beschrijven een uitgebreide reeks principes om bedrijven daarmee de weg te wijzen naar het volledige scala van acties die zij op de werkplek, op de markt, en in de gemeenschap kunnen ondernemen om kinderrechten te respecteren en te ondersteunen. U kunt dit rapport hieronder downloaden.

Als ouders een beter inkomen krijgen, hoeven hun kinderen vaak niet meer bij te verdienen, en kunnen ze naar school.
Dat is waar ze thuishoren.

Wakibi heeft ruim zesduizend projecten die op uw lening van € 25,- wachten.

Maak hier kennis met deze projecten!

Redactie Wakibi 2016 – Hansjelle Dijkstra