Maak ook social impact tijdens je vakantie

Door Inge Jansen op 3-5-2023

socialimpact

Wakibi-uitleners hebben één ding gemeen: zij voelen zich betrokken bij andere mensen overal ter wereld. Een deel van hen gaat graag zelf op avontuur om kennis te maken met andere culturen. Maar of je nu dichtbij blijft of juist naar de andere kant van de wereld gaat, social impact maken kan tijdens elke vakantie. De trend van reizen met social impact betekent dat je nieuwe culturen ontdekt en tegelijkertijd bijdraagt aan de lokale economie en het beschermen van de natuur op de plek waar je bent.

Foto: Respect voor de cultuur van het land waar je bent is belangrijk (door: Pete Johnson)

Reisorganisaties die social impact reizen aanbieden schieten als paddenstoelen uit de grond. Kies je liever je eigen weg? Reizen met social impact hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn. Hieronder vind je tips om ook social impact te maken tijdens je vakantie. Je kunt ze overal gebruiken, van een weekend weg in Nederland tot een verre reis naar Azië. Veel plezier!

Respecteer de cultuur

  • Leer basiszinnen uit de taal. Je maakt snel contact met de lokale bevolking als je ‘hallo’ en ‘dankjewel’ kunt zeggen in hun taal. Je laat zien dat je hun taal respecteert en daarmee gaan deuren open die anders gesloten blijven.
  • Bereid je goed voor. Als je je inleest over de lokale gebruiken voorkom je vreemde en ongepaste situaties.
  • Maak kennis met de cultuur; volg een kookcursus, bezoek een kunstgalerie of een markt voor locals.
  • Reis buiten de gebaande paden. Dompel je onder in het echte leven van de lokale bevolking en laat je verrassen.
  • Ga eten bij een lokaal restaurant en bestel iets van de kaart dat je niet kent.
Koop lokaal en steun daardoor lokale ondernemers.

Foto: Koop lokaal en steun daardoor lokale ondernemers (door: Erik Scheel).

Help de lokale economie

  • Overnacht in een homestay, bij mensen thuis of op een boerderijcamping. In ruil voor een authentieke ervaring, gaat jouw geld direct naar de locals. Geniet van de beste kookkunsten en maak deel uit van een familie.
  • Koop je boodschappen onderweg bij kleine, lokale winkels en niet bij grote internationale bedrijven. In Nederland kun je bijvoorbeeld rechtstreeks bij de boer kopen in boerderijwinkels. Lekker en lokaal!
  • Maak gebruik van een lokale gids. Zij kennen hun omgeving het beste en kunnen je verborgen parels laten zien.
  • Bezoek biologische en fairtrade plantages als je naar een koffie-, thee- of bananenplantage wilt gaan.
  • Reis buiten het hoogseizoen. Dit maakt het inkomen van mensen die afhankelijk zijn van toeristen stabieler en heeft ook voor jou voordelen. Het is minder druk en vaak goedkoper.
Draag bij aan de bescherming van de natuur.

Foto: Draag bij aan de bescherming van de natuur (door: Pixabay).

Bescherm de natuur

  • Gebruik je hervulbare drinkfles. In sommige landen kun je zelfs bij watertappunten je fles gratis bijvullen.
  • Bezoek een nationaal park. Met het geld van jouw toegangskaartje kan de kwetsbare natuur worden beschermd.
  • Kies een vegetarische maaltijd of check of het vlees dat je eet uit de buurt komt.
  • Koop geen souvenirs van bedreigde planten of dieren. Denk aan koralen, schelpen of ivoor.
  • Denk aan je footprint. Vlieg zo min mogelijk en kies zo veel mogelijk voor rechtstreekse vluchten. In veel landen zijn goede (nacht)trein- en busverbindingen. Tijdens die reizen kun je genieten van mooie uitzichten en nachttreinen besparen je de kosten van een hotelovernachting. In heel midden- en noord Amerika is de bus hét vervoermiddel en in Azië vind je veel nachttreinen.
  • Zijn er dieren betrokken bij je reisplannen? Check of de organisatie goed voor de dieren zorgt en of de dieren hun natuurlijke gedrag kunnen laten zien.

Meer social impact met je vakantiegeld

Met deze tips kun je een mooie reis maken met positieve social impact. Wil je nog iets extra’s doen? Al vanaf 25 euro kun je een ondernemer steunen om een stap vooruit te zetten. Een mooie investering voor een deel van je vakantiegeld. Kijk onder de knop vind een ondernemer om een project te vinden die bij jou past.