Microkrediet staat niet stil

Door Redactie Wakibi op 3-1-2017

In 2009, toen microkrediet booming was en de sector als kool groeide, verdiepte Rients Galema, universitair docent financiële markten aan de Universiteit van Utrecht, zich in het onderwerp voor zijn promotieonderzoek. ,,Microfinanciering was destijds in het leven geroepen om leningen van woekeraars tegen te gaan. De armsten van de armsten kregen met deze financieringsmethode toegang tot de financiële sector. In de loop van de jaren is er veel veranderd.”

Van groepslening naar individuele lening

Volgens ons traditionele bankenstelsel wordt bij een lening altijd een onderpand gevraagd. Denk bijvoorbeeld aan een hypothecaire lening. Bij microfinanciering is dat niet het geval. ,,Vandaar dat het systeem in het begin was gebaseerd op groepsleningen”, legt Galema uit. ,,Samen met anderen was je verantwoordelijk voor het terugbetalen van het geld. Deze groepsdruk werkte in eerste instantie. Bijvoorbeeld eens in de maand kwam men bij elkaar om de voortgang door te nemen.” Toch is gaandeweg de individuele lening populairder geworden dan de groepslening. Het bleek minder populair en mensen wilden liever alleen verantwoordelijk zijn. ,,Vergelijk het met studenten die samen moeten werken aan een project. Hoe vaak denkt een individueel groepslid niet: ik doe veel meer dan de anderen? Zo ook bij de groepsleningen. Bij individuele leningen worden andere prikkelstructuren gebruikt, zoals beginnen met kleine leningen en wanneer klanten netjes terugbetalen toegang geven tot grotere leningen”, aldus de 32-jarige universitair docent.
 

Microkrediet is geen panacee

Volgens Galema bevinden we ons nu in een meer volwassen microfinanciering landschap dan zeven jaar geleden. De kracht van microkrediet is tegenwoordig nog steeds groot, erkent hij. ,,Omdat in ontwikkelingslanden vaak geen bancaire producten zijn, vult microkrediet een gat op. Maar toch is het is geen middel dat als oplossing voor alle kwalen dient. Microkrediet is zeker nuttig, maar bedrijven die er gebruik van maken zijn niet altijd in staat om door te groeien. Er is meer nodig dan microfinanciering om een land tot groei te brengen. Natuurlijk is het een begin, een uitgangspunt; mensen krijgen zo toegang tot de financiële sector.”
 

PS: Wakibi schrijft maandelijkse over de drijfveren van ondernemers in Nederland om ondernemers in ontwikkelingslanden te helpen met een microkrediet. Wilt u ook ondernemers ondersteunen via Wakibi? Neem dan contact met ons op.