Ga naar..

Over Wakibi

Een uniek microfinancieringsplatform hoofdzakelijk gerund door vrijwilligers

Wie is Wakibi?
 

Wakibi is een onderneemster in Oeganda. Zij droomde er ooit van een handel in landbouwproducten en etenswaren te starten en haar kinderen het onderwijs te bieden dat zij verdienen. Ondertussen is de onderneming van Wakibi een feit en haar kinderen gaan alle drie naar school. Waar Wakibi nu van droomt? Haar volgende stap is zelf een stukje grond kopen.

Wakibi is één van de eerste leners die via de oprichter van ons platform, Peter van Schinkel, een bijdrage ontving. Zij vormde voor hem de motivatie om ons microfinancieringsplatform Wakibi in het leven te roepen.


Microfinancieringsplatform Wakibi
 

Toen het grote microfinancieringsplatform Kiva uit de VS live ging zag Peter een prachtige kans. Peter stelde aan Kiva voor een Nederlandse variant te starten, om zo gerichter mensen te benaderen en aan te zetten tot actie. Als computerheld leek het hem tevens een mooie uitdaging de platformen te integreren en te optimaliseren. Het is hem gelukt. Wakibi en Kiva bundelen nu hun krachten om zo efficiënt en effectief mogelijk leningen te verstrekken aan mensen die de (financiële) steun hard kunnen gebruiken.


Kiva & Wakibi
 

Kiva is in 2005 opgericht in San Francisco en telt ondertussen meerdere kantoren wereldwijd. Kiva heeft een groot internationaal netwerk en werkt nauw samen met betrouwbare lokale partijen op de plekken waar microkredieten worden verstrekt. Kiva wordt gesteund door uiteenlopende partners, waaronder Google, Pepsico foundation. Pearson en TripAdvisor. Alle projecten die Kiva steunt sluiten aan bij de Sustainable Developments Goals (SDG) van de Verenigde Naties. Samen met Kiva helpt Wakibi levens te veranderen met kleine leningen.


Het team van Wakibi
 

Wakibi wordt hoofdzakelijk gerund door vrijwilligers, waardoor 100% van de leenbedragen direct naar de projecten gaan. Alleen de directeur die zich fulltime voor Wakibi inzet wordt gesponsord door externe partijen. Benieuwd naar het team of je ook aansluiten als vrijwilliger? Ontmoet het team.
Verander een leven met een lening van 25 euro!
 • 01.Zoek binnen de projecten

 • 02.Leen aan een ondernemer

 • 03.Ontvang updates en terugbetalingen

 • 04.Leen opnieuw of neem je geld op!

 • "Help mensen om zichzelf te helpen. Wakibi is een fantastisch initiatief."  

  Halina Reijn Actrice, schrijfster

 • "Dagelijks vind ik het prachtig om te zien dat mensen het verschil kunnen maken in het creëren van betere plekken om te leven (en te bezoeken). De missie van Wakibi sluit daar fantastisch bij aan en helpt mensen dat verschil te maken in hun eigen omgeving. Door te ondernemen kunnen mensen en hun families een beter bestaan opbouwen. En dat heeft positieve effecten op hun omgeving. Ik moedig reisondernemers en reizigers dan ook van harte aan ondernemers uit ontwikkelingslanden hierin met Mikro kredieten te ondersteunen."  

  Gerben Hardeman Travel Tomorrow ANVR

 • "Wakibi staat voor sociaal ondernemen anno nu. Met gebruik van nieuwe media en een creatieve aanpak, kun je vanuit Nederland direct en 1 op 1 geld en kennis bieden aan ondernemers in minder ontwikkelde landen. Met veel plezier heeft ABN AMRO dit initiatief gesteund. Ik nodig u graag uit om een ondernemer uit een ontwikkelingsland te steunen."  

  Gerrit Zalm

 • "Ondernemerschap in ontwikkelingslanden is van groot belang, voor bestrijding van armoede en voor persoonlijke ontwikkeling. De ondernemers (in spe) hebben zelf echter vaak onvoldoende financiële middelen voor hun (beoogde) bedrijf. Steun deze ondernemers daarom via Wakibi! Een klein bedrag maakt al een groot verschil."  

  Prof. Enno Masurel Hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Vrije Universiteit

 • "Geen ontwikkelingshulp, maar ontwikkelingssamenwerking - geen geldverslindende bodemloze put, maar een echte basis voor mensen om op te bouwen. En het werkt nog twee kanten op ook, want het is een investering die je grotendeels terugkrijgt! Wie kan daar nou op tegen zijn?"  

  Foto: Nick van Ormondt

  Karin Bloemen cabaretière, zangeres en actrice; Foto: Nick van Ormondt

 • "Wakibi - Van een avond op het podium krijg ik enorm veel energie! De kans om dat te doen wat je kunt en zelf wilt gun ik iedereen."  

  Monique Klemann Loïs Lane

 • "Wakibi - Kleine investering, grote voldoening. Een duurzame manier om samen ondernemers in ontwikkelingslanden te helpen groeien"  

  Roger Dassen Global Managing Director Deloitte Touche Tohmatsu Ltd

 • "Van Wakibi krijg ik energie! Zelf zichtbaar mensen helpen, met resultaat. Hoe fijn is dat? "  

  Coen Olde Olthof CEO at Alpha.One

 • "Wij gaan dit jaar onze droom verwezenlijken met onze expeditie door Afrika waarbij we ook gesteunde ondernemers gaan bezoeken. Met een micro-krediet kunnen ook ondernemers in ontwikkelingslanden hun droom verwezenlijken. Daarom steunen wij Wakibi!"  

  Jeffrey de Visser & Twan Crombach Africa Expedition

 • "Wakibi - Grijp deze kans om te scoren!"  

  Floris Evers Voormalig aanvoerder Nederlands hockey team

 • "WAKIBI = KANSEN = ONDERNEMERSCHAP -  Mij spreekt het bijzonder aan dat Wakibi met behulp van microkredieten kansen geeft aan ondernemers om zichzelf en de lokale gemeenschap te ontwikkelen. Een marktgedreven wijze van werken waarvan iedereen beter wordt!"  

  Coen Reinders CFO / Statutair Directeur bij TriFinance / Parklane Insight

 • "Wakibi – een perfecte belegging. Ten eerste een opbrengst die qua verlies gunstiger is dan het gemiddelde resultaat van de beurs in het verleden jaar. En beter nog, het is een hoog renderende investering in de medemens. For a better World!"  

  Leo Spigt Enspigt

 • "Economische ontwikkeling is een belangrijk onderdeel van ontwikkelingssamenwerking. Juist het ondersteunen van kleine ondernemers in ontwikkelingslanden betaalt zich uit. Deze ondernemers kunnen hun gezin onderhouden, hun kinderen naar school sturen en mensen in dienst nemen. Door daarin te investeren kan dus veel bereikt worden."  

  Foto: Adriaan van Dam

  Jolande Sap

 • "Wakibi is vooral een unieke manier om microfinanciering voor veel Nederlanders toegankelijk te maken. Maar minstens zo belangrijk is dat het in sterke mate gedragen wordt door jonge mensen, die er hun energie én professionaliteit in kwijt willen en kunnen."  

  Prof. dr. Jozef H.J.P.Tettero, Hoogleraar marktbeleid en marktonderzoek, UvA

 • "Wakibi - In tijden van recessie is investeren in de derde wereld destemeer noodzakelijk. Als je dan ook nog 98% van het geleende geld terug krijgt, zijn er eigenlijk geen redenen te bedenken om het niet te doen."  

  Prof. dr. P. Fockens Professor Maag, darm en leverziekten AMC (Academisch Medisch Centrum)

 • "Wakibi - een prachtig initiatief met een geweldige impact op het leven van vele mensen. Ontwikkelingshulp waarbij mensen zich echt ‘ontwikkelen’. Uw bijdrage maakt via dit initiatief daadwerkelijk een betekenisvol verschil!"  

  Prof. dr. P.K. Jagersma Hoogleraar Vrije Universiteit en Nyenrode Business Universiteit

 • "Je helpt via Wakibi iemand een eigen zaak en daarmee een zelfstandig leven op te bouwen, met een bedrag dat je toch anders op de bank had staan, tegen nul procent. Prachtig toch dat je direct impact kan hebben met zelfs een beperkte investering. Mensen, wat let je, go to Wakibi.nl! "  

  Mark Wetzels
Meer informatie over Stichting Wakibi:

- Download hier het Beleidsplan voor 2019
- Download hier de Statuten
- Download hier de Statuten wijziging dd. 21 april 2016
- Download hier het Wakibi Bestuurs- en Directiereglement
- Download hier het kascommissie reglement 2018
- Download hier het Raad van Toezicht reglement geldig per 1 januari 2018
- Meer informatie over de financiën van Wakibi en de website van het CBF
- Wakibi en de ANBI en CBF status
- Hoe wordt Wakibi gefinancierd?
- Download hier de privacy- en cookieverklaring
- Download hier de Klachtenregeling van Wakibi

Stichting Wakibi
KvK-nummer: 53277201
RSIN-nummer: 8508.20.807
Postadres: Tenierslaan 23, 1412 JE Naarden
Bezoekadres: Linnaeusstraat 2C, 1092 CK Amsterdam
Wakibi bankrekening nummer NL52 ABNA 0591 6555 86


Organogram Wakibi  

 
Maak een profiel als

Ik accepteer de Algemene voorwaarden
Al een gebruiker
Facebook koppelen aan een bestaand account

Nieuw bij Wakibi?