Ga naar..
<< Terug

Nalaten of Geven bij leven 

 

Nalatenschap of geven bij leven: welkom bij Wakibi

 

Schenk uw erfenis

Al heel lang laten welgestelde mensen hun geld na aan goede doelen. Ze hebben geen kinderen, of die hebben de erfenis niet nodig, en willen dat er na hun dood iets goeds met hun geld gebeurt. Vaak gebeurt dat ook ter nagedachtenis via een fonds op naam. Zo blijft de herinnering aan hen voor altijd verbonden met een goed doel.

Wij willen natuurlijk graag dat u kiest voor Wakibi. Door uw geld na te laten aan ons, krijgen ondernemende mensen in ontwikkelingslanden de kans om hun vaak moeilijk bestaan te verbeteren. En daarmee profiteert de hele gemeenschap. (Kijkt u bij Over Wakibi waar wij precies voor staan) Bovendien kan uw geld, na afbetaling van de lening tot vijftig keer opnieuw worden uitgeleend. Een erfenis van bijvoorbeeld 50.000 euro kan op die manier oplopen tot 250.000. Allemaal ten goede van onze hard werkende leners.

Ons financiële team staat voor u klaar om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen (kijkt u bij Wakibi beheert voor u). Uw erfgenamen, kunnen, als zij dat willen natuurlijk, op de hoogte gehouden worden van wat er allemaal met de erfenis gebeurt. U kunt aangeven aan welk soort projecten uw geld wordt besteed. En wilt u graag uw naam verbonden hebben aan de schenking, dan maken wij graag een team op naam voor u aan.


Geven bij leven: schenken met de warme hand

“Ik zie dat steeds meer vermogenden kiezen om al bij leven te geven”, zo constateert Jasmijn Melse, Hoofd Filantropie Advies bij ABN AMRO Mees Pierson, “Mensen willen zelf meemaken wat er met hun geld gebeurt, maar vinden het vaak moeilijk om een goed doel te vinden dat bij hen past. Want hoe weet je nou of je geld goed terecht komt? En welke doelen kun je vertrouwen? Zij geven niet meer automatisch aan grote bekende organisaties. Mijn collega’s en ik merken dat gevers graag gelijk willen zien waar hun geld terecht komt.” Bij organisaties als Wakibi waarbij de mensen zelf aangeven wat ze nodig hebben en hoe ze hun doel denken te bereiken, is dat heel duidelijk. De gever en de lener worden samengebracht en partnerorganisatie KIVA checkt zelf hoe levensvatbaar de projecten zijn.


Wakibi biedt dezelfde mogelijkheden voor geven bij leven als bij het nalaten van een erfenis. U kunt een team op naam krijgen en zelf in grote lijnen aangeven waar u uw geld wilt laten werken. Bijvoorbeeld in een land waar u vaak en graag bent geweest of projecten die de duurzaamheid ten goede komen. Wakibi is ook van harte voorstander van de zogenoemde SGBs (Sustainable Development Goals). Heeft u voor de rest geen behoefte aan directe bemoeienis, dan kunt u uw geld door ons laten beheren. (kijkt u bij Wakibi beheert voor u)


U kunt bij ons ook kiezen voor actieve betrokkenheid. “De tijd dat mensen een cheque uitschrijven en niet meer omkijken naar het project is voorbij”, stelt adviseur Jasmijn, “we zien, zeker bij de volgende generatie schenkers, dat er een heel betrokken manier van filantropie is ontstaan. Het is niet zomaar iets dat ze er bij doen, maar het maakt echt onderdeel uit van hun leven. Mensen reizen bijvoorbeeld zelf naar een vluchtelingenkamp op Lesbos om daar te helpen in plaats van gewoon een donatie te doen aan het Rode Kruis.


Over de beste inzet van tijd, geld en expertise geven wij als Filantropie Afdeling advies. Allereerst maken we een geefplan: wat zouden de adviesvragers met hun geld willen veranderen? Is er bijvoorbeeld een geliefde gestorven aan een zeldzame aandoening? Vindt de gever dat er te weinig onderzoek naar wordt gedaan? Welke organisatie is daarin het meest actief en effectief? Effectiviteit en transparantie van de gift is ook veel belangrijker geworden. Gaven weldoeners vroeger vaak aan liefdadigheid, nu kiezen ze meestal voor structurele veranderingen, waarbij de gemeenschap zelf het heft in handen neemt om hun lot te verbeteren. Belangrijk is ook hoeveel mensen er met hun gift geholpen worden. Filantropen, de gulle gevers, zijn actiever en kritischer geworden. Dat blijkt ook uit onze onderzoeken die we samen met de universiteit van Maastricht hebben uitgevoerd.”


Uit dezelfde onderzoeken blijkt ook dat actief geven bij leven vaak voortkomt uit de behoefte aan zingeving en de wens om iets terug te doen voor de kansen die zij hebben gehad. Bijvoorbeeld echtparen zonder kinderen, die de wereld een stukje beter willen maken. Een vermogend gezin die al generaties lang geld hebben gegeven en nu met de jongste telgen nog meer impact met hun stichting willen. Of ondernemers die willen geven vanuit hun bedrijf (zie hiervoor Wakibi voor Bedrijven). Of hun bedrijf verkopen en dan een tweede carrière beginnen als beheerder van hun eigen fonds. “Een groeiende groep gevers bij leven zijn de mensen met een goed betaalde vaste baan”, zo vertelt adviseur Jasmijn, “ bijvoorbeeld een jonge advocate die jaarlijks een deel van haar inkomen schenkt aan een culturele stichting. Of een IT-specialist die lid is geworden van een geefcirkel die geld schenkt aan kwetsbare mensen in ontwikkelingslanden. Bij veel van deze gevers zit het schenken ingebakken in hun leven. Bijna wekelijks zijn ze er mee bezig.”


Actief betrokken geven, daar waar de gift het meest effectief is, waar de meeste mensen met hetzelfde bedrag geholpen kunnen worden: Wakibi past daar natuurlijk perfect in! U kiest zelf welke projecten u steunt en volgt wat er met uw geld gebeurt. Na afbetaling van de lener kan hetzelfde geld opnieuw door u besteed worden. En mocht u nog meer betrokkenheid wensen, actieve vrijwilligers zijn meer dan welkom! (zie daarvoor Wakibi vrijwilligers)

Maak een profiel als

Ik accepteer de Algemene voorwaarden
Al een gebruiker
Facebook koppelen aan een bestaand account

Nieuw bij Wakibi?