Een uniek microfinancieringsplatform hoofdzakelijk gerund door vrijwilligers.

Over Wakibi

Stichting Wakibi biedt de mogelijkheid kleine leningen (microkredieten) aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden te verstrekken. Je kunt zelf de ondernemers uitkiezen en die ondersteunen met een bedrag vanaf € 27. Wakibi heeft geen strijkstok, alle leningen gaan dus voor 100% naar het gekozen project. 

Wakibi is een onderneemster in Oeganda. Zij droomde er ooit van een handel in landbouwproducten en etenswaren te starten en haar kinderen het onderwijs te bieden dat zij verdienen. Ondertussen is de onderneming van Wakibi een feit en haar kinderen gaan alle drie naar school. Waar Wakibi nu van droomt? Haar volgende stap is zelf een stukje grond kopen.

Wakibi is één van de eerste leners die via de oprichter van ons platform, Peter van Schinkel, een bijdrage ontving. Zij vormde voor hem de motivatie om ons microfinancieringsplatform Wakibi in het leven te roepen.

Microfinancieringsplatform Wakibi

Toen het grote microfinancieringsplatform Kiva uit de VS live ging zag Peter een prachtige kans. Peter stelde aan Kiva voor een Nederlandse variant te starten, om zo gerichter mensen te benaderen en aan te zetten tot actie. Als computerheld leek het hem tevens een mooie uitdaging de platformen te integreren en te optimaliseren. Het is hem gelukt. Wakibi en Kiva bundelen nu hun krachten om zo efficiënt en effectief mogelijk leningen te verstrekken aan mensen die de (financiële) steun hard kunnen gebruiken.

Lees meer over onze microfinanciering.

Wakibi & Kiva

Kiva is in 2005 opgericht in San Francisco en telt ondertussen meerdere kantoren wereldwijd. Kiva heeft een groot internationaal netwerk en werkt nauw samen met betrouwbare lokale partijen op de plekken waar microkredieten worden verstrekt. Kiva wordt gesteund door uiteenlopende partners, waaronder Google, Pepsico foundation. Pearson en TripAdvisor. Alle projecten die Kiva steunt sluiten aan bij de Sustainable Developments Goals (SDG) van de Verenigde Naties. Samen met Kiva helpt Wakibi levens te veranderen met kleine leningen.

Lees meer over de samenwerking met Kiva en lokale partners.

Het team van Wakibi

Wakibi wordt hoofdzakelijk gerund door vrijwilligers, waardoor 100% van de leenbedragen direct naar de projecten gaan. Alleen de directeur(en)  worden gesponsord door externe partijen. Benieuwd naar het team of je ook aansluiten als vrijwilliger? Ontmoet het team.

Wakibi is een officieel een goed doel (ANBI / CBF)

ANBI-status
CBF erkend goed doel
Stichting Wakibi is geregistreerd als ANBI (algemeen nut beogende instelling). Donateurs van een ANBI mogen hun giften aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Voor de voorwaarden voor de aftrek van giften lees je op de website van de Belastingdienst.

Sinds 2018 is Wakibi ook een erkend goed doel van het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving).

Let op! Leningen zijn geen giften en komen dan ook niet in aanmerking voor een aftrek van de inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Reviews van onze uitleners

Op de hoogte blijven

Maandelijks informatie en inspiratie van Wakibi in je mailbox?

Stichting Wakibi

KvK-nummer: 53277201
RSIN-nummer: 8508.20.807
Postadres: Tenierslaan 23, 1412 JE Naarden
Bankrekeningnummer: NL52 ABNA 0591 6555 86
E-mailadres: support@wakibi.nl