Maak ondernemen mogelijk voor vrouwen in ontwikkelingslanden

Support vrouwen in ontwikkelingslanden met het Women Empowerment Fonds

Met dit fonds werkt Wakibi aan toegang tot financiering voor vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden. Zij hebben minder makkelijk toegang tot officiële financiële instellingen, omdat zij bijvoorbeeld geen onderpand hebben, zoals een huis of land.

Ze zijn beperkt door regels rondom (financiële) eigendommen, zijn vaak minder goed geschoold en getraind voor ondernemerschap, en zijn minder goed vertegenwoordigd in besluitorganen.


Draag bij aan: 

  • Het starten van een eigen onderneming door vrouwen

  • Gendergelijkheid

  • Economische onafhankelijkheid van vrouwen

De terugbetaalde microkredieten leent Wakibi steeds opnieuw uit.

Een microkrediet is een lening voor startende en bestaande ondernemers in minder kansrijke situaties. Microkredieten maken het voor deze ondernemers mogelijk om een kleine lening af te sluiten waarmee zij hun bedrijf kunnen opzetten of verder ontwikkelen.

Het voordeel van een microkrediet is dat het bedrag dat Wakibi uitleent ook weer wordt terugbetaald (97%) door de ondernemer. Hetzelfde bedrag wordt - na terugbetaling - weer aan een andere ondernemer uitgeleend, zodat het bedrag blijft circuleren. 

Support ook vrouwelijke ondernemers met microkredieten. Wakibi leent je bijdrage voor je uit.

 

5 redenen om te doneren aan het Women Empowerment Fonds

Met een maandelijkse of eenmalige donatie aan het fonds:


1. Maak jij ondernemen mogelijk voor vrouwen in ontwikkelingslanden

2. Maak jij een langdurige social impact doordat jouw bijdrage steeds opnieuw wordt uitgeleend aan vrouwelijke ondernemers

3. Draag jij bij aan 10 Sustainable Development Goals van de VN

4. Geef jij als bedrijf direct invulling aan jouw MVO-beleid

5. Je donatie is fiscaal aftrekbaar

Hoe doneer ik?

Doneren aan het Women Empowerment Fonds kan op drie manieren:

1. Je doet een eenmalige donatie. Wij lenen microkredieten uit aan vrouwelijke ondernemers en beheren jouw bijdrage.

2. Je doet een maandelijkse donatie. Iedere maand ontvangen wij een automatische donatie van jou. Van die donatie lenen wij microkredieten uit aan vrouwelijke ondernemers.

3. Je doet een grotere donatie (vanaf € 10.000) aan het Women Empowerment Fonds. Je ontvangt een voorstel op maat. We overleggen graag de mogelijkheden met je. Neem daarvoor contact op met: partnerships@wakibi.nl

De voordelen op een rij

  Wakibi beheert jouw donatie(s), zodat jij hier geen omkijken naar hebt

  Je kunt al doneren vanaf 5,- per maand

  Je donatie wordt steeds opnieuw als microkrediet uitgeleend en leidt daarmee tot langdurige sociale impact en oneindige vermenigvuldiging van je donatie

  Je kunt jouw donatie aan het Women Empowerment Fonds vermelden op je eigen website

  Je donatie is fiscaal aftrekbaar

Partner van het Woman Empowerment Fonds

Onze partner Triodos Foundation: 

Triodos Foundation

Triodos Foundation heeft een bijdrage gedaan aan de indirecte kosten rondom de opzet van het fonds. 

"Triodos Foundation steunt initiatieven die problemen bij de wortel aanpakken en zich richten op systeemveranderingen. Met de kansengelijkheid die het Women Empowerment Fonds gaat creëren in ruim 80 landen past dit nieuwe initiatief perfect bij onze stichting”.

Veelgestelde vragen over het Women Empowerment Fonds

Waarom heeft Wakibi een speciaal Women Empowerment Fonds? 
Het is voor vrouwen in ontwikkelingslanden vaak moeilijk om aan krediet te komen. Ruim een miljard vrouwen wereldwijd hebben weinig of geen toegang tot formele financiële systemen. Zij hebben meestal geen onderpand, zoals land of een eigen huis. Ze hebben vaak een zwakkere kredietstatus, omdat ze minder hebben kunnen sparen. In sommige landen mogen vrouwen geen eigen bankrekening of inkomen hebben, of hebben zij daar toestemming van een man voor nodig. Met microkredieten helpt Wakibi deze vrouwen om economisch onafhankelijk te worden. In dit artikel wordt dit toegelicht.

 

Wat houdt een abonnement op het Women Empowerment Fonds precies in?
Een abonnement op het Women Empowerment Fund is een maandelijkse donatie aan Wakibi. Wij lenen het volledige bedrag dat jij bijdraagt uit aan vrouwelijke ondernemers in de 80 landen waar wij projecten hebben. Zodra deze ondernemers hun lening hebben terugbetaald, zullen wij het bedrag opnieuw uitlenen aan andere vrouwelijke ondernemers. Zo blijven we impact maken met hetzelfde bedrag. Wakibi geeft hiermee extra ondersteuning aan vrouwen die zelfredzaam willen worden en doet hiermee aan armoedebestrijding.

Welke projecten worden met mijn maandelijkse bijdrage gesteund? 
Het Women Empowerment Fund ondersteunt projecten van Wakibi voor vrouwen in ruim 80 projectlanden. Het grootste deel gaat naar projecten voor vrouwelijke ondernemers. Een kleiner deel is bestemd voor studerende vrouwen. Ook gaat een klein deel van de donaties aan het fonds naar sanitaire projecten aangevraagd door vrouwen (als onderdeel van hun huisvesting).

 

Hoe word ik op de hoogte gehouden van wat er met mijn donaties gebeurt?
Dit doet Wakibi door tweejaarlijks te rapporteren over de voortgang. Je kunt hierover op de website onder Nieuws lezen. Ook via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte. Bij inschrijving bij Wakibi kun je je aanmelden of je kunt je direct aanmelden voor de nieuwsbrief.

 

Als ik abonnementhouder ben van het Women Empowerment Fonds en ik ben ook zelfstandig uitlener, hoe werkt het dan? 
Dit zijn twee losstaande zaken. De maandelijkse overboeking naar het Women Empowerment Fund is een donatie waarvan de uitleen door Wakibi wordt verzorgd. Hiervoor wordt 8% in mindering gebracht op de donatie. Als je daarnaast zelfstandig uitlener bent, dan blijft je account bestaan en leen je van daaruit zelf uit aan andere ondernemers. Van die leningen gaat 100% naar de ondernemers.

 

Kan ik op elk moment mijn abonnement bij het Women Empowerment Fonds opzeggen?
Ja, je kunt op elk gewenst moment je abonnement opzeggen of je bedrag aanpassen. Dit kun je heel eenvoudig wijzigen in je Wakibi-account. 

 

Zijn donaties aan Wakibi fiscaal aftrekbaar? 
Ja. In tegenstelling tot leningen die via de website van Wakibi worden gemaakt, worden donaties aan Wakibi beschouwd als fiscaal aftrekbare gift. Wakibi heeft de ANBI status en een CBF-erkenning. CBF staat voor Centraal Bureau Fondsenwerving.

 

Ik wil graag een groot bedrag doneren aan het Women Empowerment Fonds. Hoe kan ik dat het beste regelen?
Wanneer je een grotere donatie (vanaf € 10.000) aan het Women Empowerment Fonds wilt doen, dan overleggen wij de mogelijkheden graag met je, zodat we een voorstel op maat kunnen maken. Neem daarvoor contact op met partnerships@wakibi.nl.