Maak ondernemen mogelijk voor vrouwen in ontwikkelingslanden

Steun als bedrijf het Women Empowerment Fonds

Wat is Women Empowerment Fonds?

Het Women Empowerment Fonds van Wakibi maakt ondernemen voor vrouwen in ontwikkelingslanden mogelijk door het verstrekken van microkredieten. Vrouwen hebben minder makkelijk toegang tot officiële financiële instellingen, zoals banken, omdat zij bijvoorbeeld geen onderpand hebben, zoals een huis of land.

De terugbetaalde microkredieten (ruim 97%) leent Wakibi steeds opnieuw uit. Met onze microkredieten blijft het geld circuleren. De sociale impact is groot. 

5 redenen om het Women Empowerment Fonds te steunen

Met een maandelijkse of eenmalige steun aan het fonds:


1. Maak je ondernemen mogelijk voor vrouwen in ontwikkelingslanden

2. Maak je een langdurige social impact, doordat je bijdrage steeds opnieuw wordt uitgeleend aan vrouwelijke ondernemers

3. Geef je als bedrijf direct invulling aan jouw MVO-beleid, zoals armoede bestrijding, gendergelijkheid en zelfredzaamheid

4. Je kunt als bedrijf bijdragen vanaf 50,- per maand

5. Je donatie is fiscaal aftrekbaar

Hoe steun je het Women Empowerment Fonds?

Investeren in vrouwen uit ontwikkelingslanden kan op drie manieren:

1. Je steunt eenmalig of 

2. Je doet een maandelijkse bijdrage of

3. Je doet een grotere bijdrage (vanaf € 10.000,-). We overleggen graag de mogelijkheden met je. Neem daarvoor contact op met: partnerships@wakibi.nl.

"Het unieke aan het Women Empowerment Fonds is dat iedereen kan meedoen en je direct investeert in ontwikkelkansen van vrouwen. De afgelopen 10 jaar zien we bij Wakibi dat vrouwen de beste resultaten laten zien; goed voor families, dorpen en uiteindelijk de economie. Dit maakt het fonds des te belangrijker en urgenter."

Jolanda Degen, partner van het Women Empowerment Fonds en voormalig voorzitter Raad van Toezicht Wakibi.

Bekijk hier de meest recente cijfers van het Women Empowerment Fonds.

Veelgestelde vragen over het Women Empowerment Fonds

Waarom heeft Wakibi een speciaal Women Empowerment Fonds? 
Het is voor vrouwen in ontwikkelingslanden vaak moeilijk om aan krediet te komen. Ruim een miljard vrouwen wereldwijd hebben weinig of geen toegang tot formele financiële systemen. Zij hebben meestal geen onderpand, zoals land of een eigen huis. Ze hebben vaak een zwakkere kredietstatus, omdat ze minder hebben kunnen sparen. In sommige landen mogen vrouwen geen eigen bankrekening of inkomen hebben, of hebben zij daar toestemming van een man voor nodig. Met microkredieten helpt Wakibi deze vrouwen om economisch onafhankelijk te worden. In dit artikel wordt dit toegelicht.

 

Wat houdt een abonnement op het Women Empowerment Fonds precies in?
Een abonnement op het Women Empowerment Fonds is een maandelijkse donatie aan Wakibi. Wij lenen het volledige bedrag dat jij bijdraagt uit aan vrouwelijke ondernemers in de 80 landen waar wij projecten hebben. Zodra deze ondernemers hun lening hebben terugbetaald, zullen wij het bedrag opnieuw uitlenen aan andere vrouwelijke ondernemers. Zo blijven we impact maken met hetzelfde bedrag. Wakibi geeft hiermee extra ondersteuning aan vrouwen die zelfredzaam willen worden en doet hiermee aan armoedebestrijding.

Welke projecten worden met mijn maandelijkse bijdrage gesteund? 
Het Women Empowerment Fund ondersteunt projecten van Wakibi voor vrouwen in ruim 80 projectlanden. Het grootste deel gaat naar projecten voor vrouwelijke ondernemers. Een kleiner deel is bestemd voor studerende vrouwen. Ook gaat een klein deel van de donaties aan het fonds naar sanitaire projecten aangevraagd door vrouwen (als onderdeel van hun huisvesting).

 

Hoe word ik op de hoogte gehouden van wat er met mijn donaties gebeurt?
Dit doet Wakibi door tweejaarlijks te rapporteren over de voortgang. Je kunt hierover op de website onder Nieuws lezen. Ook via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte. Bij inschrijving bij Wakibi kun je je aanmelden of je kunt je direct aanmelden voor de nieuwsbrief.

 

Als ik abonnementhouder ben van het Women Empowerment Fonds en ik ben ook zelfstandig uitlener, hoe werkt het dan? 
Dit zijn twee losstaande zaken. De maandelijkse overboeking naar het Women Empowerment Fund is een donatie waarvan de uitleen door Wakibi wordt verzorgd. Hiervoor wordt 8% in mindering gebracht op de donatie. Als je daarnaast zelfstandig uitlener bent, dan blijft je account bestaan en leen je van daaruit zelf uit aan andere ondernemers. Van die leningen gaat 100% naar de ondernemers.

 

Kan ik op elk moment mijn abonnement bij het Women Empowerment Fonds opzeggen?
Ja, je kunt op elk gewenst moment je abonnement opzeggen of je bedrag aanpassen. Dit kun je heel eenvoudig wijzigen in je Wakibi-account. 

 

Zijn donaties aan Wakibi fiscaal aftrekbaar? 
Ja. In tegenstelling tot leningen die via de website van Wakibi worden gemaakt, worden donaties aan Wakibi beschouwd als fiscaal aftrekbare gift. Wakibi heeft de ANBI status en een CBF-erkenning. CBF staat voor Centraal Bureau Fondsenwerving.

 

Ik wil graag een groot bedrag doneren aan het Women Empowerment Fonds. Hoe kan ik dat het beste regelen?
Wanneer je een grotere donatie (vanaf € 10.000) aan het Women Empowerment Fonds wilt doen, dan overleggen wij de mogelijkheden graag met je, zodat we een voorstel op maat kunnen maken. Neem daarvoor contact op met partnerships@wakibi.nl.