8 Maart Internationale Vrouwendag

Door Redactie Wakibi op 9-3-2013

Tijdens Internationale Vrouwendag staan we stil bij het gebrek aan gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Lees hier meer over hoe belangrijk dit is!

Gisteren was het Internationale Vrouwendag. De erkenning van deze dag bestaat al meer dan honderd jaar en is het resultaat van een vrouwenstaking in de textielindustrie in New York op 8 maart 1908. De eerste "Nationale Dag van de Vrouw" werd gehouden in de Verenigde Staten in 1909, al voordat vrouwen zelfs het recht hadden om te stemmen.

Officiële feestdag
Naast het feit dat het een dag is die ons jaarlijks bewust moet maken van de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, is het vandaag de dag uitgegroeid tot een officiële feestdag in Afghanistan, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Burkina Faso, Cambodja, China, Cuba, Laos, Mongolië, Montenegro, Rusland, Tadzjikistan, Vietnam en Zambia - om er maar eens een paar te noemen. In veel van deze landen wordt deze dag gevierd als Moederdag, waarbij kinderen hun moeders en grootmoeders extra aandacht schenken.

Terwijl vrouwen overduidelijk een grote vooruitgang hebben geboekt sinds de eerste viering van een vrouwendag, zijn we helaas nog ver verwijderd van een perfecte gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Overal ter wereld krijgen vrouwen nog steeds geen gelijk loon voor gelijkwaardig werk, noch zijn zij evenredig vertegenwoordigd in de politiek. Op een wereldwijde schaal krijgen vrouwen consequent minder goed toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. En niet te vergeten zijn er nog veel plaatsen waar vrouwen geen zeggenschap hebben over hun eigen lichaam en het slachtoffer zijn van regelmatig huiselijk geweld.

Maar dit hoeft niet zo te blijven. Vrouwen manifesteren zich meer en meer als uitzonderlijk krachtig en buigbaar en we zien wereldwijd dat er enorm grote stappen worden gemaakt in de verbetering van de positie van de vrouw.

Wist je dat vrouwen gemiddeld 80% van hun inkomen investeren in hun gezinnen? Dit betekent dat een microkrediet niet alleen een vrouw zelf helpt, maar tevens haar hele familie. Dit betekent dat een kleine lening een vrouw waar ook ter wereld in staat kan stellen haar kinderen een opleiding te bieden of hen kans geeft op goede gezondheidszorg.

Microkrediet voor vrouwen
Wij van Wakibi zijn ervan overtuigd dat microkrediet een enorm waardevol instrument is om de positie van vrouwen te kunnen veranderen in de samenleving. Wanneer je een lening geeft aan een vrouw, help je haar niet alleen economisch te versterken, maar help je in het wereldwijd realiseren van gendergelijkheid voor huidige en toekomstige generaties.

Als een dochter opgroeit in een gezin waar haar moeder wordt gerespecteerd en op een eerlijke manier wordt gecompenseerd voor haar werk, zullen ook haar toekomstige acties en mentaliteit aanzienlijk anders zijn dan wanneer haar moeder slopende uren moet maken voor een hongerloon en tevens geen zeggenschap zou hebben binnen het gezin. En aan de andere kant zal een zoon, die wordt opgevoed door een moeder die een belangrijk bijdrage heeft in het gezinsinkomen, waarschijnlijk meer respect voor vrouwen ontwikkelen. En dat is een van de vele vormen waarop de emancipatie van vrouwen op dit moment vorm krijgt - door middel van kleine veranderingen die worden doorgegeven van generatie op generatie.

Nokeira
Nokeira is een 29-jarige vrouw uit Honduras, die moest afhaken na de lagere school door de armoede van haar ouders. Nu ziet haar leven er dankzij de kracht van micro financiering heel anders uit. Kortgeleden kreeg zij een lening van 625 euro om mest en speciale pompen te kopen om koffie gewassen te onderhouden op het land dat zij na de dood van haar vader heeft gekregen. Dit geeft haar de mogelijkheid om op te krabbelen uit de armoede die zij al heel lang heeft gekend en te werken aan een betere toekomst.

Angela
Angela uit Zambia is 30 jaar, moeder van twee kinderen en gescheiden. In juli 2011 kreeg ze een lening van 5.000 euro om haar eigen mobiele geldtransactie kiosk te openen. Niet alleen heeft ze haar lening alweer terugbetaald, maar de vraag naar haar diensten was zo hoog dat ze in staat was een tweede loket te openen en daarmee een baan voor een ander te creëren. Haar hogere inkomsten hebben het tevens mogelijk gemaakt om een overhangend dak op haar kiosk te bouwen zodat haar klanten niet onnodig lang in de brandende zon hoeven te wachten.

Het zijn verhalen als die van Angela en Nokeira die ons duidelijk maken waarom microfinanciering zo belangrijk is voor vrouwen. Van alle reeds verschafte leningen, is 74,6% daarvan aan vrouwelijke lening nemers geweest. Dit geeft aan hoe hard vrouwen wereldwijd, middels hun plannen en de daarop gebaseerde lening aanvragen, hun best doen om hun positie in de maatschappij te versterken. Dus steun vandaag nog een vrouw en kijk op Wakibi naar alle mooie projecten die deze vrouwen willen beginnen of al onder handen hebben.

Door middel van leningen via Wakibi maak je het mogelijk om bij te dragen in het succes van het bouwen aan gelijkheid van man en vrouw. Heb je vragen over dit artikel? Mail dan naar support@wakibi.nl