De impact van een microkrediet op het leven van vluchteling Najah

Door Jasmijn van Slingerland op 30-5-2023

Impact van microkrediet

Najah woont met haar vijf kinderen in een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever bij Jericho. Haar man woont en werkt het grootste deel van de week in Israël. Najah runt het huishouden. Met behulp van microkredieten heeft ze een bedrijf opgezet waarmee ze haar naam eer aan doet. Najah betekent namelijk ‘succes’ in het Arabisch. Ze runt een succesvolle onderneming door schapen en geiten te fokken voor de verkoop van melk en vlees.

Het leven op de Westelijke Jordaanoever is niet makkelijk

Najah werkt onder moeilijke omstandigheden. De economie van de Westelijke Jordaanoever bevindt zich in een crisis en veel families zoals die van Najah moeten de kost bij elkaar zien te schrapen in vluchtelingenkampen of nederzettingen. Het leven van vrouwen is bijzonder zwaar en de economische en financiële mogelijkheden zijn beperkt.

Volgens het laatste Findex-onderzoek van de Wereldbank heeft slechts 25% van de Palestijnen ouder dan 15 jaar toegang tot een rekening bij een financiële instelling, vergeleken met een regionaal gemiddelde van 43,5%. De meeste leningen op de Westelijke Jordaanoever worden dan ook afgesloten tussen familie of vrienden.

Najah praat met Rachel van Kiva (partner van Wakibi) over haar lening.

2000 dollar gefinancierd door 69 uitleners

Ondanks de moeilijkheden om toegang te krijgen tot financiering, slaagde Najah erin een lening aan te vragen via Wakibi's veldpartner 'Palestine for Credit & Development' (FATEN). Zij werken met kleinschalige ondernemers, met name vrouwen.

Haar lening van 2.000 dollar werd gefinancierd door 69 geldschieters van Kiva en Wakibi. Ze gebruikte de lening om meer schapen te kopen en gezonde levensomstandigheden voor hen te creëren. Ze kocht 6 drachtige schapen, die al snel lammetjes kregen. 

Lees meer: Wakibi/​​Kiva-partners in Gaza en de Westelijke Jordaanoever doen er alles aan om leners te ondersteunen

Najah kocht 6 drachtige schapen, die al snel lammetjes kregen.

Het welzijn van de dieren is topprioriteit

Najah zegt dat de baby's veel zorg nodig hebben als ze jong zijn. Ze hebben hulp nodig bij het drinken bij de moeder. Ook moeten ze 's nachts warm worden gehouden omdat de temperaturen in een woestijnachtige omgeving als Jericho sterk kunnen dalen. Overdag kan het weer benauwend heet zijn. Maar Najah bedacht op creatieve wijze een manier om draaiende ventilatoren aan het plafond van haar schuur te bevestigen om luchtcirculatie te regelen.

De babyschaapjes en haar geiten blijven groeien en voor hen zorgen vergt veel hard werk. Maar Najahs liefde voor dieren motiveert haar. Het welzijn van haar dieren heeft de hoogste prioriteit. Dat kun je goed zien als je kijkt hoe ze omgaat met haar schapen, geiten en haar 9 huisdieren (waaronder alles van een kat tot vogels en schildpadden). 

Najah is er trots op dat de kinderen in het vluchtelingenkamp graag haar 'dierentuin'-huis bezoeken.

Najah dankt alle uitleners

Najah is er trots op dat kinderen in het vluchtelingenkamp graag haar 'dierentuin'-huis bezoeken. Ze hoopt nu een tweede lening te krijgen om haar geitenbedrijf te laten groeien en een nieuw huis voor haar gezin te bouwen.

Ze was blij verrast dat haar lening door veel geldschieters over de hele wereld was gefinancierd. Ze vond het geweldig om te horen dat zoveel mensen vertrouwen hebben gehad in haar project. Ze bedankt alle geldschieters en nodigt iedereen uit om haar te bezoeken.

Ook jij kunt vluchtelingen helpen een nieuw bestaan op te bouwen

Je kunt al een microkrediet van 25,- uitlenen aan een vluchteling. Alle kleine beetjes helpen! Kijk op www.wakibi.nl/projecten