De kracht van microfinanciering: de wederopbouw van de Filipijnen

Door Redactie Wakibi op 8-4-2014

Het is nu alweer vijf maanden geleden dat Orkaan Haiyan, op de Filipijnen bekend als Tyfoon Yolanda, als een van de zwaarste stormen ooit gemeten, met verwoestende kracht een spoor achter liet van duizenden dodelijke slachtoffers en honderdduizenden daklozen. Volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn meer dan 11 miljoen inwoners van de Filipijnen getroffen door de ramp. Velen zijn al hun bezittingen verloren. Het is goed om weer even stil te staan bij de ontwikkelingen op de Filipijnen.

De bevolking van de Filipijnen blijkt veerkrachtig en in staat om, ondanks de zware tegenslagen, weer op te krabbelen uit de misère. Hartverscheurende verhalen gaan nu meer en meer samen met dromen over de toekomst en vastbeslotenheid om het land weer op te bouwen.

Belangrijke hulp daarbij komt onder andere van een van de lokale partners in de regio Tacloban, NWTF (Negros Women for Tomorrow Foundation). Opgericht in 1984, begon NWTF als een niet-gouvernementele organisatie gericht om vrouwen te helpen zelfvoorzienend te worden. Het doel was om vrouwen bewust te maken van hun economisch potentieel, hun vaardigheden en hun mogelijkheden om de productiviteit te vergroten en hun kwaliteit van leven te verbeteren. NWTF heeft haar diensten in de loop van de jaren uitgebreid naar onder meer gezondheidsprogramma’s , levensverzekeringen en ongevallenverzekeringen.

NWTF is al langer veldpartner en heeft contact met ruim 49.000 leners waarvan de leningen onder andere via Wakibi worden aangeboden. In een eerder bericht hebben wij gecommuniceerd dat deze partner zelf ook geraakt is door de impact van de tyfoon. In de afgelopen maanden is men druk bezig geweest om de activiteiten weer op de rit te krijgen. Dat lijkt succesvol te zijn geweest.

Om in te spelen op specifieke behoeften als gevolg van de nood op de Filipijnen, biedt partner NWTF nu al een aantal maanden de mogelijkheid van een speciale Ramp Herstel lening aan haar klanten. Deze lening vorm stelt de bevolking in staat om de materialen aan te schaffen die nodig zijn om hun huizen en winkels weer op te bouwen. Deze organisatie biedt tevens overbruggingskredieten aan die kleine ondernemers helpen om hun bedrijfjes weer op te bouwen en weer winstgevend te maken. Het uitgangspunt van NWTF is om de mensen weer zo snel mogelijk zelfvoorzienend te krijgen: “geef niet de vis, maar de hengel om zelf de vis te vangen”.

Het Ramp Herstel programma werd eind februari geïntroduceerd en nu al zijn er aantoonbare positieve effecten zichtbaar. Zo was Gerilina in staat om met een lening van 200 Euro haar zaak weer op te bouwen.
 

Hetzelfde kan gezegd worden over Jorgelyn die met een lening van 225 Euro materialen kon kopen en iemand in kon huren om haar onderkomen en winkel weer op orde te krijgen.


Wij hopen dat ook jij, samen met ons wilt helpen de inwoners van de Filipijnen op een duurzame manier te ondersteunen. Wij geloven dat microfinanciering een belangrijk middel is om de bevolking van de Filipijnen te helpen in de wederopbouw van hun ondernemingen, hun land en hun leven. Deze leningen kunnen hier gevonden worden.

Wakibi streeft ernaar om toegevoegde waarde te bieden door partnerschappen aan te gaan met organisaties die zich extra inspannen om iets goeds te doen voor de gemeenschappen waar zij voor werken. Dat noemen we sociale meerwaarde. Veldpartners die zich bijvoorbeeld aantoonbaar intensief richten op kwetsbare groepen, krijgen daarvoor een speciaal keurmerk. Klik hier voor meer informatie over Sociale Meerwaarde. Als je vragen of commentaar hebt over Sociale Meerwaarde, dit artikel of de betrokkenheid van Wakibi, mail dan naar support@wakibi.nl.Bronnen:
www.kiva.org
nwtf.org.ph/