De stem van ... Rwanda

Door Redactie Wakibi op 25-8-2013

Impact van microkrediet

Dit is de eerste in een nieuwe reeks van artikelen met als centraal thema het persoonlijke verhaal van een aantal via Wakibi ondersteunde ondernemers. In dit artikel de stem van een aantal ondernemers uit Rwanda: drie vrouwen delen hun ervaringen en successen.

Dit is de eerste in een nieuwe reeks van artikelen met als centraal thema het persoonlijke verhaal van een aantal via Wakibi ondersteunde ondernemers. In dit artikel de stem van een aantal ondernemers uit Rwanda: drie vrouwen delen hun ervaringen en successen.

Over Rwanda
Rwanda is een relatief klein land in Centraal-Afrika. Velen kennen het land voornamelijk van de moordpartijen van Hutu’s op Tutsi’s en gematigde Hutu’s. Het aantal slachtoffers tijdens de genocide is moeilijk te schatten, maar zou ergens tussen 500.000 en een miljoen moeten liggen. Veel Hutu's en Tutsi's sloegen op de vlucht en kwamen in overvolle vluchtelingenkampen in het toenmalige Zaïre en andere Afrikaanse landen. Velen kwamen in die kampen om ten gevolge van uitputting, watergebrek, cholera en andere ziektes.

In een land als Rwanda, met zo’n donkere geschiedenis, is de mate van rekbaarheid, wilskracht, innovatie en ondernemerschap, met name onder vrouwen, verbazingwekkend. Urwego Opportunity International, een van de partners die we als Wakibi onder de aandacht willen brengen, heeft meer dan 50% vrouwelijke leners. Na de genocide zijn veel vrouwen begonnen met een eigen onderneming als een manier om hun gezin te ondersteunen en op deze manier een meer welvarende toekomst mogelijk te maken. Er zijn veel mooie voorbeelden van vrouwen die hun leven hebben verbeterd door hard werken en toewijding, maar ook als gevolg van de toegang tot startkapitaal.


Wat maakte hen zo succesvol en hoe ziet succes eruit voor hen?

Rehema en Epiphanie
Rehema en Epiphanie hebben een plaatselijke slagerij in hun dorp in Kigali. Epiphanie is een vrouw met een ernstige handicap, is getrouwd en heeft zeven kinderen. Rehema is een weduwe met zeven kinderen. Samen hebben ze hun bedrijf opgebouwd over een periode van tien jaar en hebben inmiddels al zes mensen in dienst. Ze kopen vlees van een lokale leverancier voor 1.600 Rwandese frank en door het vervolgens weer te verkopen voor 2500, maken zij een gezonde winst.

Via vrienden hoorden Rehema en Epiphanie over Urwego, die zij vervolgens benaderden voor hun eerste lening. Vanuit die eerste lening hebben zij hun eerste stappen gezet in het ondernemerschap. "Werk hard en blijf altijd leren en ontwikkel je vaardigheden. Dat is de sleutel om een succesvol bedrijf te starten en succesvol te houden", zegt Epiphanie. "Het leven is niet altijd makkelijk. Je moet een sterke geest hebben en nooit opgeven. Je moet geloven dat je iets kan doen".

Dankzij hun succesvolle onderneming zijn zij iedere dag weer in staat om hun kinderen te voorzien van voedzaam voedsel, zoals vlees en melk. "We willen andere vrouwen motiveren om met ons mee te doen", zegt Rehema. "Als we samenwerken kunnen we samen nog sterker staan, door bijvoorbeeld efficiënter te werken, goedkoper in te kopen, goedkoper te lenen".

Jeanette
Jeanette is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze is de leider van een inmiddels 40-man sterk samenwerkingsverband, genaamd Gisozi. Hier houden zij zich bezig met het houden en verkopen van hanen. De verkoop vindt plaats op de markt van Kimisagara in Kigali. Jeanette kreeg het idee om zelf te beginnen met het opzetten van een bedrijf, nadat drie jaar geleden een vriend haar aanbood om kippen te kopen. Voor het opzetten van een bedrijf had zij echter wel kapitaal nodig: "Het bedenken hoe het bedrijf eruit zal moeten gaan zien en het ontwikkelen van een gestructureerd business plan, moet er voor zorgen dat het levensvatbaar en winstgevend is. Dat is belangrijk te weten alvorens je aan een lening begint", legt Jeanette uit.

Ze heeft het behaalde rendement uit deze lening vervolgens weer gebruikt om haar activiteiten verder uit te breiden en zich te gaan richten op een grotere afzetmarkt. "Ik vond meer klanten buiten de lokale markt", legt ze uit. "Het gaat er vooral om dat je pro-actief bent en op zoek blijft gaan naar nieuwe mogelijkheden. Vandaag de dag lever ik aan restaurants en supermarkten, maar bedien ik ook nog de lokale markt in Kimisagara ".

Het bedrijf heeft een grote impact op haar persoonlijke leven gehad. Zo is zij nu in staat om voor haar en haar gezin een eigen huis te kopen. Onafhankelijkheid is erg belangrijk voor Jeanette. Naast haar nieuwe huis, heeft ze ook een auto gekocht en behaalde haar rijbewijs.

Francoise
Francoise woont in Kigali met haar man en vijf, nu volwassen kinderen. Haar man zat 15 jaar in de gevangenis na de genocide, waardoor zij gedwongen was haar kinderen in haar eentje op te voeden. Maar dankzij een onderwijsgerichte lening via Urwego kon zij het zich toch veroorloven om hen te voorzien van een opleiding, zelfs tot aan de universiteit. Dankzij een goede opleiding zijn haar kinderen nu succesvolle ondernemers in Oost-Afrika.

Op dit moment maakt Francoise weer gebruik van een lening om haar eigen supermarkt te gaan beginnen. Daarnaast wil zij gaan investeren in andere coöperaties en deelnemen aan lokale spaarregelingen. Over het algemeen is ze ongelooflijk succesvol geweest en is zeer tevreden met haar huidige leven. Het bedrijf heeft haar een compleet nieuw leven gegeven, met een modern huis voorzien van elektriciteit, water en een koelkast. "We leven in een moderne tijd waarin vrouwen onafhankelijk moeten zijn en niet thuis zouden moeten blijven zitten wachten op het inkomen van hun mannen", zegt Francoise vastberaden. "Vrouwen kunnen net zo goed ondernemen als mannen en het is zowel aan ons als aan onze mannen om een solide basis voor onze kinderen te leggen voor de toekomst. De tijd is voor vrouwen aangebroken om de kansen die er liggen ook te pakken".

Dit soort succesverhalen zijn in de eerste plaats mogelijk door de dromen, wilskracht en goede ideeën van al deze mensen in ontwikkelingslanden. Wakibi streeft er naar om vervolgens met behulp van haar leden, hen te helpen deze dromen te verwezenlijken. Als je vragen of commentaar hebt over dit artikel of de betrokkenheid van Wakibi, mail dan naar support@wakibi.nl.