Estefania uit Peru start succesvolle onderneming dankzij een kleine lening

Door Redactie Wakibi op 13-7-2022

Impact van microkrediet

Chivay is een door bergen omgeven dorpje in het zuiden van Peru. In dit deel van het land bestaan weinig economische mogelijkheden. Estefania Cacya Penaloza, inwoonster van Chivay en eigenaresse van een buurtwinkel, doet er alles aan om haar gezin vooruit te helpen. Met behulp van haar moeder en een microkrediet van Kiva (partner van Wakibi) is zij daartoe in staat.

Tuinbonen oogsten

Als alleenstaande moeder zorgt Estefania voor zes gezinsleden: haar kinderen, kleinkinderen, een nichtje en een neefje. Ze heeft een kleine buurtwinkel. Daarnaast start ze binnenkort met een nieuw project: het oogsten van de tuinbonen van haar moeder, Genoveva. 

Afgelopen mei is Estefania's moeder overleden. Estefania omschrijft haar als een zeer hardwerkende vrouw, die bleef werken tot een week voor haar dood. "Ze stelde nooit teleur met haar oogsten," zegt Estefania.

Hulp van microkredieten

Estefania vertelt dat haar moeder in staat was haar doelen te bereiken dankzij de microkredieten van Kiva (partner van Wakibi) en veldpartner Fondesurco. Deze Peruaanse kredietunie biedt financiële toegang aan ondernemers zoals Genoveva en Estefania in afgelegen gemeenschappen zoals Chivay. 

Met de hulp van Kiva en Fondesurco was haar moeder in staat om genoeg geld te sparen om "haar eigen begrafenis te betalen, geen schulden achter te laten en een bedrag te schenken aan elk van haar kinderen na haar dood", stelt Estefania.

In de voetsporen treden

Het verhaal van Genoveva laat zien hoeveel impact microkredieten kunnen hebben voor iemand als Genoveva, die de drive had om iets van het leven te maken. Estefania ziet haar moeder als voorbeeld en is gemotiveerd om in haar voetsporen te treden, haar oogst binnen te halen en het succes van haar bedrijf voort te zetten. 

Het succes van Genoveva's lening reikt nu verder naar Estefania, en volgende generaties. Estefania zorgt in haar eentje voor haar gezin. Ze hoopt hen een goede opleiding te kunnen geven met de inkomsten die ze verdient in haar winkel en met de oogst van haar moeder.

Estefania gaat deze nieuwe uitdaging in haar leven aan en doet dat met de gedrevenheid die haar moeder ook had.

Ze is dankbaar voor de kans die haar moeder kreeg door de microkredieten van Kiva en Fondesurco. Door de verstrekte leningen kan zij nog steeds voor haar familie zorgen. 

Wil jij ook ondernemers als Estefania en Genoveva helpen met een microkrediet? Via Wakibi kun je dit al doen vanaf 25 euro! Ga naar projecten, zoek een ondernemer uit die jou aanspreekt, en draag bij aan het leven van deze ondernemers en hun familie.

Dit is een kiva hertaling / hertaald door Jasmijn van Slingerland.