Gender gelijkheid in Latijns Amerika; de missie van Wakibi Partner Pro Mujer

Door Inge Jansen op 21-5-2024

Impact van microkrediet

Women Empowerment fonds

Pro Mujer is een partner van Wakibi die actief is in Latijns en Zuid Amerika. Pro Mujer helpt vrouwen via een holistisch model naar meer gelijke kansen op een beter leven. Daarvoor maakt Pro Mujer gebruik van een breed palet aan ondersteuningsmogelijkheden: van microkredieten tot trainingen in ondernemerschap en medische voorzieningen.

Van visionair tot het helpen van 2,5 miljoen vrouwen, Pro Mujer bestaat inmiddels 33 jaar

De stichting is opgericht in Bolivia door Lynne Patterson en Carmen Velasco. Deze visionairs geloofden dat als vrouwen de juiste kansen krijgen, zij kunnen zorgen voor belangrijke positieve veranderingen. Zij zorgen niet alleen voor een beter leven voor zichzelf en hun gezin, maar voor een hele gemeenschap.

De oprichters begonnen met trainingsprogramma's op het gebied van ondernemerschap en financiële diensten. Later leerden zij over microkredieten en voegden dat toe aan de diensten van Pro Mujer. Inmiddels heeft Pro Mujer meer dan 2,5 miljoen vrouwen geholpen, 4.4 miljard dollar uitgeleend via microkredieten en meer dan 10 miljoen diensten op het gebied van gezondheidszorg verleend.

Het werk van Pro Mujer past naadloos binnen de sustainable development goals (SDG’s) van de VN en levert dus een bijdrage aan het behalen van die doelen om de leefomstandigheden van mensen wereldwijd te verbeteren.

Gezondheidszorg, financiële services en educatie

De missie van Pro Mujer is het ondersteunen van kansarme vrouwen om tot bloei te komen en hun kwaliteiten volledig te benutten. Door deze vrouwen een steun in de rug te geven, ontstaat een positief sneeuwbaleffect. Daarom wordt er gewerkt vanuit een holistische aanpak. Pro Mujer biedt programma’s op het gebied van gezondheidszorg, financiële services en educatie.

Alle diensten van Pro Mujer worden speciaal voor vrouwen ontwikkeld. Vrouwen hebben minder kansen op de arbeidsmarkt in Latijns Amerika. Men neemt liever mannen aan, dit is deels onderdeel van de cultuur. In de meeste gevallen zijn de vrouwen in hun eentje verantwoordelijk voor het huishouden. Vrouwen verdienen ongeveer 20% minder dan mannen. 70% van de vrouwelijke ondernemers krijgt bij een bank geen financiering voor haar bedrijf. De meeste vrouwen hebben een klein bedrijf en zijn vrijwel helemaal afhankelijk van microkredieten als zij geld nodig hebben voor bijvoorbeeld investeringen.

Pro Mujer streeft naar gender gelijkheid met holistische aanpak

Een lokaal netwerk in gezondheidszorg

Pro Mujer is actief in Guatemala, Nicaragua, Bolivia, México en Argentinie. Daarnaast wordt in Peru, Honduras en Haïti samengewerkt met andere partners. Pro Mujer heeft 1200 werknemers in verschillende landen in Latijns Amerika, een deel van hen vrijwilligers. Deze mensen uit de lokale gemeenschappen zijn vooral actief op het gebied van preventie in de gezondheidszorg.

In de kleinere gemeenschappen in bijvoorbeeld Bolivia bestaat weerstand tegen de moderne gezondheidszorg. Mensen vertrouwen op oude geneeswijze. Maar in Bolivia is veel diabetes. Daarom gaan lokale vrijwilligers op pad om mensen te informeren en indien nodig mee te nemen naar de artsen. Dit is erg belangrijk, omdat de locals het vertrouwen van de mensen hebben en mensen kunnen bereiken die door de organisaties niet bereikt worden. De vrijwilligers van Pro Mujer zijn belangrijke ambassadeurs voor moderne gezondheidszorg.

Emprende Pro Mujer; een onderwijsplatform voor vrouwen

Een andere pijler van de holistische aanpak is educatie. Vrouwen kunnen trainingen volgen op het gebied van ondernemerschap, financiën en digitale skills. Pro Mujer gebruikt hier haar platform Emprende Pro Mujer voor. Via Emprende Pro Mujer hebben vrouwelijke ondernemers online toegang tot onderwijsbronnen die op elk moment, vanaf elk apparaat en overal in de regio beschikbaar zijn. Het platform is voor diverse regio’s aangepast aan specifieke behoeften van plattelands- en inheemse vrouwen, door bijvoorbeeld het trainingsmateriaal te vertalen naar Tsetsal en Yucatec Maya.

Daarnaast worden de digitale trainingen aangevuld met persoonlijke sessies door vrouwen uit de gemeenschap die zijn opgeleid om hun mede-ondernemers te coachen en helpen ontwikkelen. Emprende Pro Mujer heeft meer dan 1.500 voornamelijk plattelands- en inheemse vrouwen bereikt in Zuidoost-Mexico, Honduras, Guatemala en El Salvador.

Inmiddels heeft Pro Mujer meer dan 2,5 miljoen vrouwen geholpen

Your word is what we value

De microkredieten van Pro Mujer worden uitgegeven via de ‘communal banking’ methode. Minimaal 8 tot maximaal 34 vrouwen lenen gezamenlijk een bedrag en verdelen dat onderling over hun bedrijven. De looptijd van de lening is 6 tot 8 maanden en daarna kan de lening verlengd worden. Er ontstaat een sterke band binnen de groep, want zij staan gezamenlijk garant voor het bedrag van de lening. Dit is de zekerheid voor de lening, er is geen onderpand nodig. “Your word is what we value” is het uitgangspunt. De vrouwen van de groep moeten elkaar vertrouwen. Zij beloven hun aandeel in de lening terug te betalen. Als een deelneemster niet terug kan betalen, dan doet de groep dat voor haar. Daardoor is het terugbetalingspercentage erg hoog, bijvoorbeeld 99% in Argentinië en 96% in Bolivia.

2023 in cijfers

De holistische aanpak van Pro Mujer werkt. De stichting is al 33 jaar een betrouwbare steunpilaar voor veel vrouwen in Latijns en Zuid Amerika die vooruit willen. In 2023 heeft Pro Mujer 428.000 mensen bereikt in Latijns en Zuid Amerika. Er zijn meer dan 480.000 diensten op het gebied van gezondheidszorg verleend, 208.5000 vrouwen hebben gebruikt gemaakt van onderwijsprogramma’s en er zijn aan 186.000 vrouwen microkredieten verstrekt met een waarde van 286 miljoen dollar.

Help je mee?

Wil jij bijdragen aan de empowerment van vrouwen in Latijns en Zuid Amerika? Je kunt al helpen met een microkrediet vanaf 25 euro. Kijk op www.wakibi.nl/hoe-werkt-uitlenen voor meer informatie over de werking van microkredieten of steun het Women Empowerment fonds www.wakibi.nl/doneer-aan-het-women-empowerment-fonds