Ghanese onderneemster Abigail (24) zelfredzaam dankzij een kleine lening

Door Redactie Wakibi op 2-10-2019

Impact van microkrediet

Net als veel anderen in Ghana kreeg Abigail een lening voor haar winkeltje. En net als veel anderen wil ze hiermee meer producten inkopen om haar winst te verhogen en meer te verdienen. Maar hier houden de vergelijkingen op. Abigail is namelijk een héle bijzondere jonge vrouw. In dit blog vertellen we haar verhaal. Een verhaal over gebroken gezinnen, het helpen van kinderen, doorzetten, vertrouwen en een ongekende vastberadenheid.

Abigail groeide op in een heftige thuissituatie waarin misbruik en mishandeling de hoofdrol speelden. Nadat ze deze wist te ontvluchten, besloot ze op haar achttiende om kinderen in soortgelijke situaties te helpen. Ze nam de zorg voor kinderen uit de buurt op zich, sommige van hen bood ze zelfs aan om bij haar te komen wonen. 

Ongekende toewijding

Ze ging na het afronden van de middelbare school een semester naar de universiteit, maar besloot al snel om zich volledig op de kinderen de richten. All haar eigen geld gebruikte ze om eten, onderdak, zorgkosten, schoolmaterialen en kleding voor de kinderen te kopen. Inmiddels is ze 24 jaar, en is het aantal kinderen waar ze voor zorgt gegroeid naar maar liefst achttien! Tien daarvan wonen in haar huurhuis en acht op andere plekken in de buurt. Ze vroeg een lening aan voor haar winkeltje zodat ze meer spullen voor hen kon kopen, om te sparen voor een groter huis en om haar eigen schoolgeld te betalen. In haar vrije weekenden wilde ze namelijk weer naar de universiteit.

Dankzij lening en doorzettingsvermogen een betere situatie

Niet alleen door de lening die ze ontving, maar vooral dankzij haar doorzettingsvermogen heeft Abigail nu een veel betere situatie dan voorheen. Naast het geld van de lening hield ze afgelopen jaar namelijk ook een benefiet om geld op te halen, en ze krijgt steun van buurtgenoten die haar helpen met kleine gebaren zoals het aanbieden van eten. Onlangs vond Abigail een mooier en groter huis, met een eigen tuin waar er genoeg ruimte is voor de kinderen om te spelen. En binnenkort gaat ze weer naar de universiteit!

Ook kwetsbare kinderen een beter leven

Naast dat Abigail zelf in een betere situatie verkeert, gaat het ook hartstikke goed met de achttien kinderen waar ze voor zorgt. De oudste, die al 6 jaar bij haar woont, is inmiddels 22 en begint binnenkort met verplegersopleiding. De een-na-oudste, 5 jaar woonachtig bij Abigail, is net begonnen met een opleiding tot leraar. Ook de andere kinderen gaan allemaal naar school. Ze zet alles op alles om hen de beste start mogelijk te geven in het leven.

Ondernemend en vastberaden

Net als veel anderen met haar, wenst Abigails dat Ghanezen zelf uit de armoede kunnen stappen. Maar wat haar anders maakt dan anderen, zijn alle dingen die ze dag in dag uit doet om ervoor te zorgen dat dat ook écht gebeurt.

Wil jij Ghanezen ook helpen om zelfredzaam te worden? Neem een kijkje op de projectenpagina!

Powered by Kiva