Sociale meerwaarde in actie: groene leningen in Mongolië

Door Redactie Wakibi op 5-11-2012

Hoe bereid jij je voor op een koude Hollandse winter? Stel je dan eens voor hoe het is om te leven met -15°C en -30°C, zoals in Ulaanbaatar in Mongolië.

Hoe bereid jij je voor op een koude Hollandse winter? Stel je dan eens voor hoe het is om te leven in Ulaanbaatar in Mongolië. Want dat is de koudste hoofdstad ter wereld met winterse temperaturen tussen -15°C en -30°C.

Naast de kou, heeft deze stad in Mongolië ook een slechte luchtkwaliteit tijdens de koudste maanden in het jaar. Ulaanbaatar is hard op weg de meest vervuilde stad ter wereld te worden – een twijfelachtige eer voor deze stad met 1,5 miljoen inwoners.

De meeste huishoudens gebruiken steenkool als warmtebron, hierdoor hangt er in de wintermaanden vaak een dikke smoglaag over de stad. Deze luchtvervuiling leidt tot veel gevallen van chronische bronchitis, aandoeningen aan de luchtwegen, hart- en vaatziekten en zelfs vroegtijdig overlijden. En zoals vaker gebeurt, treffen deze ziekten in eerste plaats de vrouwen en kinderen.

Om deze problemen te bestrijden, bieden de lokale microfinanciering instellingen steeds vaker groene leningen. We zijn blij dat we via het Wakibi platform steeds vaker lening aanvragen uit Mongolië kunnen aanbieden op het gebied van duurzame energie, biologische landbouw en zonne-energie.

Helaas worden deze leningen niet altijd volledig gefinancierd, waardoor de aanvragen na 30 dagen vervallen. Een van de redenen is dat de aanvragen niet altijd duidelijk herkenbaar zijn als groene leningen. Vaak staat in de aanvraag alleen de aanduiding 'persoonlijke lening', 'transportmiddel' of 'opknappen woning'. Maar als je verder leest, zal je zien hoe deze leningen bijdragen aan een betere en groenere leefomgeving.

Een paar voorbeelden...


Amarjagal isoleerde zijn huis


 

Ontmoet Amarjagal (33), hij is vader van twee kleine kinderen van 2 en 6 jaar. Amarjagal heeft een lening gevraagd voor het isoleren van de muren en het dak van zijn huis. Hij is een van de vele Mongoolse leners die een groene lening vraagt om hun woning te verbeteren.

Maar het gaat niet alleen om het verbeteren van de woning. Amarjagal en zijn vrouw Altansuvd (29) zijn kort na nu hun huwelijk, met een baby op komst, in hun huidige woning getrokken. Ze hadden weinig inkomsten, dus verhuisden ze naar een goedkope woning, gemaakt met bouwmaterialen van lage kwaliteit.

Hoewel Amarjagal in de loop de jaren flink geklust heeft, is het in hun huis veel kouder dan bij hun buren. Het gezin verstookt veel steenkool om warm te blijven. Hierdoor verslechtert de luchtkwaliteit zowel binnen als buiten de woning.

Met zijn lening kan Amarjagal grotere verbeteringen aan zijn huis doorvoeren. Isolatie zal een groot verschil maken, hierdoor wordt de warmte binnen gehouden en de kou buiten gehouden. Het resultaat is dat ze minder hoeven te stoken, waardoor de stookkosten en luchtvervuiling om laag gaan.

Sarantsetseg is 45 jaar. De afgelopen zeventien jaar ondersteunt zij haar gezin met drie kinderen door de verkoop van zuivelproducten. Ze verkoopt deze producten op de lokale buurtmarkt en ook op de grote markten in Ulaanbaatar. Sarantsetseg heeft een lening gevraagd om haar onderneming te kunnen uitbreiden.

Voor langer bestaande ondernemingen is het niet eenvoudig om de koers te wijzigen. Maar biologische landbouw is niet alleen goedkoper en gezonder, maar ook productiever, ondanks het korte zomerseizoen in Mongolië. Sarantsetseg's lening maakt onderdeel uit van een speciaal programma van de lokale partner XacBank dat boeren aanmoedigt om op biologische manier te werken.

De lening maakt het Sarantsetseg mogelijk om geld te besparen, haar productiviteit te verhogen en verder te groeien, terwijl ze tevens bijdraagt aan een duurzame leefomgeving.

We werken in Mongolië samen met meerdere partners die groene leningen aanbieden: Transcapital, Credit Mongol en XacBank. Van deze drie heeft vooral XacBank veel geïnvesteerd in het ontwikkelen van kwalitatieve en groene leenproducten voor milieuvriendelijke ondernemers.

Inmiddels hebben meer dan 107.000 gezinnen in Ulaanbaatar en omgeving geprofiteerd van dit initiatief. En de resultaten mogen er zijn. Het jaarlijkse steenkool verbruik is afgenomen met 157.000 ton. Alleen al in 2012 hebben de huishoudens gezamenlijk $2.6 miljoen aan stookkosten bespaard. Als resultaat van de inspanningen van Xacbank is einde dit jaar de emissie uitstoot van de huishoudens met circa 25% gedaald. Dus, als je een bijdrage wilt leveren voor een groenere planeet, kijk dan eens naar wat er gebeurd in Mongolië.
 

Bij Wakibi doen we er alles aan om de leningen zo toegankelijk en duidelijk mogelijk te maken - we streven er naar ook de groene leningen er meer uit te laten springen. Kijk ook zelf eens verder, wijs niet gelijk een lening af die op het eerste gezicht niet direct knalgroen is. Ook deze leningen brengen een groenere leefomgeving een stapje dichterbij, een geïsoleerd dak of een hybride taxi per keer. Wil je zoeken naar een groene lening in Mongolië? Kijk dan eens hier.