Het verhaal van Elpidia's succes dankzij een kleine lening van 650,-

Door Redactie Wakibi op 12-8-2020

Impact van microkrediet

Elpidia en haar familie waren de eerste inwoners van een nieuwe wijk in de gigantische gemeente Soledad in Colombia. Om aan de behoeften van haar familie en de nieuwe buurt te voldoen, opende Elpidia een winkeltje vanuit haar huis. Wanneer we Elpidia vragen hoe haar winkel is ontstaan, is ze vol lof voor haar familie. “Ik had dit nooit had kunnen doen zonder de steun en motivatie van mijn zus en mijn nicht” vertelt Elpidia, “Zonder hen had ik dit nooit gedurfd. Zij kwamen ook met het idee om een microkrediet aan te vragen.”

“Ik ben mijn familie en de kredietverstrekkers heel dankbaar. Dankzij hun steun kan ik mijn bedrijf draaiende houden.”

Good for business

Dankzij de lening van € 650 kon Elpidia haar assortiment uitbreiden met kleerhangers, haarlinten, cadeauzakjes en piñata-vullingen. Een goede beslissing; de verkoop nam fors toe en de winkel floreerde. Daarop breidde ze haar aanbod verder uit met taart en desserts op bestelling.

Een beslissing op leven of dood

Helaas is het pad naar succes soms bezaaid met obstakels, vooral in een land dat geassocieerd wordt met drugs, Pablo Escobar en de Farc. Het nieuws van Elpidia’s succes ging rond als een lopend vuurtje en op een dag kwamen er bendeleden van een georganiseerde misdaadgroep naar haar winkel. Ze eisten het grootste deel van haar inkomsten.

Elpidia stond voor een moeilijke beslissing: haar veiligheid of haar winkel. Ze besloot haar winkel te sluiten en vanuit een ander huis te gaan opereren. Ondanks de moeilijke situatie slaagde ze erin om haar lening netjes te blijven afbetalen.

Twee maanden later, wederom aangemoedigd door haar familie, opende Elpidia’s winkel opnieuw de deuren. Op dit moment is Elpidia goed op weg om haar bedrijf weer op te starten.“Pa’ lante,” zegt ze dan, Spaans voor ‘doorzetten’.

Een inspiratiebron voor de hele buurt

Elpidia’s bijdrage aan haar buurt gaat veel verder dan de voorziening in materiële behoeftes. Haar strijd voor haar idealen en haar veerkrachtigheid zijn een inspiratiebron voor de hele buurt. 

Geef vrouwen als Elpidia een kans

Jouw lening maakt moedige, ondernemende vrouwen zoals Elpidia weerbaarder tegen afpersers en geeft hen de kans om hun stempel op de wereld te drukken. Het leven van vrouwen in onveilige leefwerelden beter maken kan eenvoudig door het steunen van een onze projecten.

Dit artikel is hertaald o.b.v. originele content op Kiva.org.