Hoe gaat het nu met…?

Door Redactie Wakibi op 20-11-2015

Impact van microkrediet

Om jullie als uitleners en bedrijfspartners een idee te geven hoe het met onze verre ondernemers gaat, geven we updates. In deze updates zien we hoe het deze ondernemers vergaat en hoe zij hun geleende microkredieten inzetten om hum dromen te verwezenlijken.

We laten graag zien hoe het met onze verre ondernemers gaat. Hoe maken zij gebruik van het gekregen microkrediet? Wat levert het hen op? Dit keer geven we een update over Yahaya uit Nigeria en Efrain uit El Salvador. Zij zetten hun leningen op verschillende manieren in, maar hebben hetzelfde doel: het verbeteren van hun eigen leven dat van de mensen om hen heen.

Microkrediet voor Yahaya
Yahaya is een Babban Gona maisboer uit het dorp Dantani. Babban Gona is een boerenorganisatie die als doel heeft om in 2030 vijf miljoen boeren uit de armoede te helpen. De organisatie verdeelt kleine boeren in groepen waarbinnen ze trainingen en advies krijgen. Yahaya is lid geworden van Babban Gona om de de levensstandaard van zijn gezin te verhogen. Sinds hij onderdeel is van de boerenorganisatie maakt hij zich geen zorgen meer om zijn inkomen om zijn gezin te voeden. Met de lening die hij van de organisatie ontvangt, heeft hij toegang tot belangrijke benodigdheden voor boeren, zoals meststoffen en zaden van goede kwaliteit. Hiermee kan kan hij de opbrengst van zijn land verhogen tot 30 zakken mais per hectare, terwijl het gemiddelde in Nigeria op 14 zakken mais per hectare ligt. Dit jaar heeft Yahaya als doel gesteld om 50 zakken per hectare te oogsten. Met de verhoogde opbrengst en het inkomen daaruit wil niet alleen zijn kinderen naar de middelbare school laten gaan maar wil hij uiteindelijk ook banen creëren voor anderen uit zijn dorp.
Voordat hij lid werd Babban Gona moest hij direct tijdens de oogsttijd zijn geringe hoeveelheid mais verkopen. Hoewel hij er op dat moment juist het minst mee zou verdienen, had hij geen andere keus. Hij had de schamele bedragen telkens direct nodig om voedsel en kleding van te kopen. Nu hij lid is van de boerenorganisatie kan hij zijn mais eerst even opslaan en dus wachten met de verkoop tot later in het seizoen. Op die manier verdient hij tot 37% meer aan zijn oogst dan op het moment dat hij het meteen moet verkopen.

Wil je mannen zoals Yahaya steunen, klik dan hier.

De lening van Yahaya zelf is terug te vinden via: www.wakibi.nl/2-978482

Microkrediet voor Efrain
Efrain verbouwt granen en produceert agavesiroop. Hij is getrouwd en woont samen met zijn vrouw en vier kinderen. De drie jongste kinderen zitten op school, de oudste helpt op het land. Efrain heeft zelf zijn hele leven op het land gewerkt en heeft het landbouwvak van zijn vader geleerd. Nu wil hij zijn kinderen hetzelfde meegeven. Dit is immers de manier waarop hij zijn gezin in alle behoeftes voorziet.
Van een eerdere lening heeft hij bestrijdingsmiddelen tegen insecten, compost en zaden kunnen kopen. Daarnaast kon hij ook nog de huur voor gebruik van het land betalen. Hij heeft zich daarmee goed kunnen voorbereiden voor de start van het plantseizoen en heeft zodoende een mooie opbrengst van het land kunnen halen!
Het is Efrain’s droom om op het land dat hij huurt te blijven werken zodat hij zijn business kan uitbreiden en zijn familie kan blijven onderhouden. Zijn nieuwe lening wil hij dan ook gebruiken om te kunnen investeren in meststoffen. Zo kunnen de mais en bonengewassen beter groeien en zal hij er uiteindelijk een mooie oogst aan overhouden. Met het geld dat overblijft, wil hij gekleurde garen kopen om hangmatten en canvas tassen van te maken.
Het effect van zijn vorige lening was dus positief. Als gevolg van droogte in het oosten van El Salvador viel zijn opbrengst van echter toch tegen. Er komt gelukkig een beter seizoen aan, met meer regen, waardoor hij goede hoop heeft voor zijn volgende oogst.

Wil je mannen zoals Efrain steunen, klik dan hier.

De lening van Efrain is te vinden op: http://www.wakibi.nl/2-977294/#omschrijving