Kinderen in de knel in turbulent El Salvador

Door Redactie Wakibi op 31-7-2017

El Salvador is het kleinste en meest dichtbevolkte land van Midden-Amerika. In het recente verleden is enige vooruitgang geboekt bij het terugdringen van voedselonzekerheid en ondervoeding. Echter, armoede en ongelijkheid blijven grote uitdagingen voor grote delen van de bevolking. Slechte toegang tot voedsel, nauwelijks gediversifieerde maaltijden, –te lage consumptie van groente en fruit- en een gebrek aan kennis over voeding, leiden soms tot dwerggroei van kinderen onder vijf jaar, bloedarmoede bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, en tot obesitas bij volwassenen (en in toenemende mate ook bij kinderen). 

Tien problemen van Salvadoraanse kinderen die moeten worden opgelost

Armoede

Naar schatting leven 4 van de 10 inwoners van El Salvador in armoede. De helft van de kinderen en tieners in het land moeten leven van minder dan $ 1,25 per dag. Deze omstandigheden hebben ernstige gevolgen voor deze bevolkingsgroepen die geen toegang hebben tot voldoende voedsel, water en sanitaire voorzieningen.

Kinderen en geweld

El Salvador heeft een van de hoogste criminaliteitspercentages in de wereld. Het land wordt beschouwd als “het meest gewelddadige in Latijns-Amerika”, vanwege het aantal moorden per inwoner. De nationale politie, (PNC), heeft in zes maanden tijd 273 gewonde kinderen geregistreerd en opgenomen. Fysiek en seksueel geweld tegen minderjarigen, evenals moorden, komen steeds vaker voor.

UNICEF heeft gemeld dat er jaarlijks honderden kinderen tussen 13 en 17 onnodig om het leven komen. Daarnaast worden door deze organisatie grote aantallen verkrachtingen geregistreerd.

Wet op de Kinderbescherming 

Door de toename van geweld in El Salvador probeert het rechtssysteem om minderjarigen beter te steunen. Een wet die in 2010 in werking is getreden biedt kinderen en tieners enige bescherming. Deze wet schept een landelijk alomvattend systeem waarin de staat, gezinnen en de gemeenschap samenwerken om kinderen en adolescenten te beschermen.

De wettelijke straffen voor minderjarigen die in conflict komen met de wet zorgen ervoor dat de fundamentele rechten van kinderen worden gerespecteerd. Zowel de rechtbanken als speciale diensten binnen het juridische systeem worden ondersteund in hun omgang met kinderen. Er is een sociaal integratieprogramma opgezet voor jonge delinquenten.

Recht op onderwijs

Veel kinderen kunnen niet naar school. Hetzij vanwege financiële redenen, hetzij door geografische oorzaken. El Salvador heeft omvangrijke hervormingen in het middelbaar onderwijs doorgevoerd om de kwaliteit ervan te verbeteren. Doel is om zowel de toegang tot als de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

Veel kinderen kunnen echter geen voortgezet onderwijs volgen omdat ze moeten werken om het gezin te onderhouden. Volgens de Verenigde Naties moet meer dan 35% van de kinderen geld verdienen. Ze werken meestal in suikerrietplantages, als huispersoneel of als straatverkopers.

Het probleem is in plattelands gebieden nog groter. Het percentage kan daar oplopen tot 62%. Veel gezinnen moeten leven van minder dan een VS $ 1 per dag, en kunnen niet in hun eigen behoeften voorzien. Kinderen beginnen vaak al te werken als ze 6 of 7 jaar oud zijn.
De grondwet van El Salvador van 1983 ondersteunt het recht op kleuteronderwijs (4-6 jaar). Na de leeftijd van 7 jaar begint op grote schaal schooluitval.

Kinderarbeid

In El Salvador worden 440.000 zeer jonge kinderen gedwongen om te gaan werken. Ongeveer 1,8 miljoen minderjarigen in de leeftijd tussen 5 en 17 moeten werken. In de stad La Libertad leeft 30% van de bevolking in extreme armoede.

Gezinnen hebben vaak geen andere keus dan om hun kinderen naar markten en afvalplekken te sturen om geld te verdienen. Ze maken lange dagen, vaak in gevaarlijke omstandigheden die hen blootstellen aan misbruik en ziekten. Kinderen worden ook gebruikt voor huishoudelijk werk of in de landbouw. Werken in suikerrietplantages en op andere werkplekken kan gevaarlijk zijn.

Tweederde van de werkende kinderen woont op het platteland waar meer dan 55 procent van de huishoudens in armoede leeft. Het geld dat kinderen binnen brengen is vaak essentieel om te kunnen overleven.

Ondanks dit alles kent de grondwet voorzieningen om kinderarbeid te regelen, maar die worden niet gerespecteerd. Wettelijk is het verboden dat kinderen die jonger zijn dan 14 werken. Zodra ze 16 zijn mogen ze werken, maar uitsluitend gedurende een beperkt aantal uren per dag. Kinderen onder 18 jaar mogen uitsluitend te werk gesteld worden in banen die niet gevaarlijk of ongezond zijn.

El Salvador heeft conventie nummer 182 van de International Labour Organization (ILO) geratificeerd die de ergste vormen van kinderarbeid verbiedt, en oproept tot beëindiging ervan.

Kindhuwelijken


Overal ter wereld worden kindhuwelijken gearrangeerd, vooral van jonge meisjes. De “Family Code” in El Salvador staat in drie gevallen kindhuwelijken toe van kinderen vanaf 14 jaar: als kinderen geslachtsrijp zijn, als het stel een kind heeft en als een meisje zwanger is.

Volgens UNICEF is 5 procent van kinderen jonger dan 15 jaar getrouwd en 25 procent van kinderen vanaf 18.

Recht op een identiteit

Een ander probleem waar kinderen in Salvador mee geconfronteerd worden is het registreren van hun gegevens bij hun geboorte. Naar schatting 9,8 procent van de Salvadoraanse bevolking heeft geen geboortebewijs. Er moeten nog 672.000 kinderen in het land geregistreerd worden. Dit is een zwaarwegend probleem omdat niet geregistreerde kinderen wettelijk niet bestaan en daardoor geen staatsburgerschap kunnen verkrijgen.

Niet-geregistreerden mogen wel gebruik maken van de volksgezondheidszorg, maar hebben geen recht op openbaar onderwijs.

Kinderen en AIDS

El Salvador moet ook het probleem van HIV/Aids aanpakken. 


Ondanks veel inspanningen van lokale autoriteiten sinds de jaren negentig is het infectiepercentage met HIV gestegen en zijn vooral de meest kwetsbare groepen ermee besmet. Er zijn vijftienduizend gevallen van HIV bij kinderen gerapporteerd.

Vermoed wordt dat 60 procent van de gevallen niet in de statistieken voorkomt. Dit probleem doet zich vooral voor in stedelijke gebieden en komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Vermoedelijk zijn 29.000 volwassenen en kinderen besmet met het HIV/AIDS virus. In de meeste gevallen is de ziekte van moeder naar kind overgedragen.

Deze kinderen lopen een hoog risico gemarginaliseerd te raken of te worden uitgesloten door de gemeenschap. De meesten van hen zullen nooit volledig welkom zijn in de maatschappij.

De regering begon in 1988 oplossingen te zoeken voor de epidemie, maar deze inspanningen werden belemmerd door twaalf jaar burgeroorlog. El Salvador heeft sinds het eind van het conflict in 1992 economische politieke en sociale veranderingen doorgevoerd. In 1993 heeft de regering de National Council of AIDS gecreëerd, (CONASIDA), om opnieuw krachtig tegen HIV/AIDS te vechten. Het eerste strategische plan betreffende HIV/AIDS is in 1999 aangenomen. Het huidige nationale plan tegen HIV/AIDS omvat samenwerkende inspanningen tussen niet-gouvernementele organisaties, donoren en internationale organisaties.
Toegang tot de behandeling vindt momenteel plaats in de hoofdstad, en wordt bijna uitsluitend verstrekt door derden. De overheid hoopt deze diensten te decentraliseren, met deelname van de publieke, particuliere en civiele sectoren.

Ondervoeding

Veel kinderen in El Salvador lijden aan ondervoeding. Dat geldt voor 15,5 procent van lagereschoolkinderen. De omvang van de ondervoeding groeit met sprongen door dramatisch stijgende voedsel- en gasprijzen.

Hoe u honderden Salvadoraanse gezinnen kunt helpen

Hier vindt u projecten van Salvadoraanse ondernemers die via Wakibi om uw steun vragen.

Non profit organisatie Wakibi is een crowdfunding platform dat microkredieten verstrekt aan ondernemers in ontwikkelingslanden, en recent een mijlpaal in haar driejarig bestaan heeft bereikt. Door de bijdrage van haar donateurs heeft het platform een bedrag van 1 miljoen euro aan leningen overschreden.
Hiermee zijn al meer dan 50.000 ondernemers in ontwikkelingslanden geholpen.


Als u misschien vrijwilliger bij Wakibi wilt worden klikt u hier.


Redactie Wakibi – Hansjelle Dijkstra