Met eigen ogen zien wat microkredieten betekenen voor ondernemers in Kosovo

Door Petra van Rijn op 15-4-2022

Impact van microkrediet

Partners en sponsors

Met eigen ogen zien wat microkredieten betekenen voor ondernemers die gesteund worden via Wakibi. Dát was de insteek van Mirte en Mart, oprichters van Social Wheels, het platform waarmee ze sinds 2020 kampeerbusjes verhuren en met een deel van de opbrengst Wakibi steunen. Het doel van deze enthousiaste uitleners is nog veel meer mensen te inspireren om anderen te helpen. Hun eigen inspiratie halen ze vooral uit mooie ontmoetingen en dus reisden ze zelf afgelopen december af naar Kosovo om daar te spreken met de KIVA-partner KosInvest en lokale ondernemers.

Uitleners Mirte en Mart bezochten leners in Kosovo. 

We spraken met hen over deze bijzondere reis.

Hoe hebben jullie Kosovo ervaren?

Kosovo is een verdeeld land. Ooit was het onderdeel van Albanië, later van Joegoslavië en pas in 2008 onafhankelijk van Servië. Het Kosovaarse paspoort geeft dan ook als nationaliteit ofwel Albanees ofwel Servisch aan.

Dit werd bevestigd door Ardi, onze contactpersoon van KosInvest. Ardi heeft de Albanese nationaliteit en vertelde ons dat hij na de middelbare school in Belgrado (Servië) ging studeren. Iedereen in zijn omgeving was uiterst verbaasd. Op onze vraag of een Kosovaar van Albanese afkomst verliefd kon worden op een Servisch meisje antwoordde hij heel stellig ‘nee, dat zal nooit gebeuren’. Nadat we ‘Tranen van Tito’ op de Nederlandse televisie zagen, werd het ons alleen maar duidelijker hoe mensen in Kosovo langs elkaar heen leven. Nu snappen we waarom we bijna nergens in Kosovo de Kosovaarse vlag zagen wapperen; de Albanese vlag daarentegen des te meer.

Kosovo is na Moldavië het armste land van Europa. Het land is nog geen 11 duizend km 2 groot met nog geen 2 miljoen inwoners. De hoofdstad Pristina heeft ca 250.000  inwoners,vergelijkbaar met een stad als Eindhoven. Je kent snel daardoor de weg in de stad, wel zo gemakkelijk.

Hoe verliep het contact?

Na eerder contact via e-mail dronken we een drankje met Ardi bij het Book Café om nader kennis te maken en de plannen voor de bezoeken aan de ondernemers door te nemen. Ardi bleek uiterst spraakzaam en zo leerden we al snel vele ins en outs van het land en de lokale cultuur.

Welke projecten hebben jullie bezocht?

Op het hoofdkantoor van KosInvest leerden we uit een gesprek met de CEO van KosInvest dat ook hier via KIVA de mogelijkheid bestaat op een aantrekkelijke basis kredieten aan  lokale ondernemers te verstrekken. Wie netjes op tijd aflost, wordt beloond met steeds betere voorwaarden om te kunnen lenen. Samen met Ardi gaan we op pad, eerst naar Vushtrri ten noorden en vervolgens naar Prizren ten zuidwesten van Pristina.

We maakten kennis met Hysni in Vushtrri die met een lening van KosInvest zaden en meststoffen koopt voor de 90 ha waarop hij graan en maïs verbouwt. Het was voor ons bijzonder om opeens 'real live’ op dezelfde plek te staan als Hysni op de foto op de Wakibi-site.

Eveneens in Vushtrri woont Besim die met een lening zaden en brandstof voor zijn tractor financiert. Hij verbouwt graan, maïs en groenten voor eigen consumptie en voor verkoop. In het afgelopen seizoen bracht dat maar liefst 3500 kg oogst op.

Zejnije in Prizren leent om garen voor borduurwerk te kopen. Zij maakt kleding op maat zoals trouwjurken waar ze per jurk zo’n drie maanden over doet. De stad Prizren staat bekend om de
prachtige trouwjurken en vanuit het hele land komen mensen hier hun jurk aanschaffen. Naast haar naaiwerk werkt Zejnije in een bakkerij om haar inkomen aan te vullen. 

Ook Merlinda borduurt, maar dan tafelkleden, servetten en kussenslopen die ze via Facebook verkoopt. In haar huis werden we verwelkomd door alle vrouwen, van oma tot de jongste peuter.

Een lange maar fantastische dag voor ons, die we afsloten met een hapje op de kerstmarkt in Prizren met een van de lokale managers.

Wat heeft het jullie opgeleverd?

We hadden niet durven dromen dat ons bezoek aan KosInvest net zo mooi en inspirerend zou zijn als de bezoeken aan Smart Credit in Moldavië en Agro & Social Fund in Albanië. Fijn om ook hier zo’n geëngageerd team te ontmoeten en te zien dat ook hier lokale ondernemers echt geholpen zijn met de leningen die we mede mogelijk gemaakt hebben.