Pamela’s Droom: hoop creëren voor HIV-positieve vrouwen

Door Redactie Wakibi op 5-7-2016

Impact van microkrediet

De glimlach van Pamela straalt vertrouwen en vreugde uit. Nadat deze alleenstaande moeder er in 1999 achter kwam dat ze HIV- positief was werd dat vertrouwen zwaar op de proef gesteld. Maar ze was vastbesloten om een rots in de branding te zijn voor haar familie en haar gemeenschap.

Dit verhaal maakt deel uit van de serie Kiva’s Dreams en is onderdeel van de serie Created Equal*. U kunt via Wakibi in Nederland een vrouwelijke ondernemer steunen via projecten van en voor vrouwen op onze website. (*Vertaler : zie voor het Engelstalige artikel de website www.createdequal.org en de bijbehorende Facebookpagina). 


Dit verhaal komt uit Kibera, in Nairobi


De glimlach van Pamela straalt vertrouwen en vreugde uit. Nadat deze alleenstaande moeder er in 1999 achter kwam dat ze HIV- positief was werd dat vertrouwen zwaar op de proef gesteld. Maar ze was vastbesloten om een rots in de branding te zijn voor haar familie en haar gemeenschap.

Pamela begon aan een behandeling tegen HIV en stichtte een ondersteuningsgroep voor vrouwen die ze de ‘Kibera HIV/AIDS Support Initiative Program’ noemde.


“Ik ontdekte dat er vrouwen in deze gemeenschap leven die in stilte zouden kunnen lijden op de manier waarop ik dat zelf vroeger deed, en dat inspireerde me om een steungroep te beginnen”, zegt Pamela.

Pamela bracht de groep een stap verder door zichzelf en de andere vrouwen kralenkettingen te leren maken, zodat er inkomens tot stand kwamen voor de deelneemsters. 

Ze begeleidt nu 40 vrouwen die getroffen zijn door HIV, en ze heeft nu een eigen sieradenwinkel. Vijftig procent van haar winst doneert ze aan de groep waarvan de vrouwen kortgeleden gediagnosticeerd werden met een HIV besmetting.


De kracht van microkrediet
Met een microkrediet lukte het Pamela om het aanbod in haar winkel uit te breiden en haar winst te verhogen van $ 120,- naar $ 175,- per maand. In 2012 bedroeg het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking in Kenia minder dan 950,-. Pamela haalt nu een gemiddelde van $ 2.100,- per jaar.

Ze is ook vertrouwenspersoon voor andere vrouwelijke leners en ze hoopt ook in de toekomst meer weduwen en alleenstaande vrouwen in aanmerking te laten komen voor een microkrediet. 

“Ik wil graag een vertrouwenspersoon voor deze vrouwen worden omdat ik ervan overtuigd ben dat levens kunnen veranderen. Ik voel me heel bescheiden bij het stimuleren van deze andere mensen, met het doel ook hen te laten profiteren van hup via microkrediet en op de manier zoals ik geholpen ben”, zegt ze.

Wat Pamela zo uniek maakt is dat ze niet alleen haar eigen bedrijfje heeft opgericht en tot bloei heeft gebracht, maar ook dat ze dat gedaan heeft met een onverwoestbare positiviteit en veerkracht van geest. Volgens de voormalige Kiva Fellow Liz Vidyarthi is Pamela “een van de meest positieve mensen die ik ooit heb ontmoet”. Ze is een lichtend voorbeeld van hoe een kleine lening, in combinatie met hard werken, toewijding en geloof in een betere toekomst, mensen over de hele wereld in hun kracht en capaciteiten kan brengen.


Ook inspirerende vrouwen als Pamela ondersteunen? Dat kan via Wakibi. Als u investeert in hen, investeert u in verandering.


Over Wakibi
Wakibi is een platform waar leners en Nederlandse uitleners op eenvoudige wijze bij elkaar worden gebracht. Als onderdeel van een keten is elke schakel van belang. Centrale rol in de keten is het Amerikaanse Kiva. Wakibi betrekt haar leningen van Kiva en stemt deze af op Nederlandse doelgroepen. Kiva maakt onder andere gebruik van zogenaamde ‘fellows’; vrijwilligers die hun inzichten, ervaringen, foto's en verhalen uit de praktijk met ons delen. Via deze verhalen en beelden wordt duidelijk wat er speelt in verschillende gemeenschappen. Op onze website brengen we telkens een land, gebied, sector of een specifieke doelgroep onder de aandacht. Lees voor meer informatie onze eerder gepubliceerde artikelen.


Een verhaal van Kiva Fellow Liz Vidyarthi. Foto's van Liz Vidyarthi. Vertaald door Hansjelle Dijkstra.
Bron: Kiva Fellowsblog - Pamela’s Dream: Creating hope for HIV-positive women


Redactie Wakibi 2016 
pers@wakibi.nl