Sociale Meerwaarde: Duurzame energie in Nicaragua

Door Redactie Wakibi op 17-8-2013

In Nicaragua is een grote vraag naar lokale duurzame energie producten. Dit geldt vooral voor de meest afgelegen bevolkingsgroepen die onbereikbaar zijn voor de reeds bestaande reguliere energie infrastructuur in het land. Ondanks de noodzaak, maakt het gemiddeld zeer lage inkomen van een groot deel van de bevolking, dat men tot nu toe de kosten niet kon dragen van alternatieve energie oplossingen. Maar microfinanciering brengt daar verandering in.

Kiva en wakibi werken sinds kort samen met een nieuwe partner in Nicaragua, genaamd Tecnosol. Tecnosol is de Midden-Amerikaanse marktleider in de verkoop en installatie van hernieuwbare energiebronnen, waaronder zonne- en windenergie, waterkracht en biogas. Tecnosol biedt nu ook producten die specifiek gericht zijn op en bereikbaar zijn voor het arme, veelal moeilijk bereikbare deel van de bevolking van Nicaragua.
Op basis van de mogelijkheden van microfinanciering wordt het nu ook via Wakibi mogelijk leningen te verstrekken om duurzame, lokale energie, bereikbaar te maken voor de meest afgelegen bewoners in dit land. Deze leningen bieden de arme bevolking van Nicaragua de mogelijkheid om verschillende Tecnosol producten af te nemen, die voorheen voor hen onbereikbaar waren.

De Tecnosol producten maken het voor gezinnen en bedrijfjes mogelijk om eigen schone energie op te wekken en daarmee af te stappen van de reguliere giftige en dure bronnen voor licht en warmte, zoals kerosine, diesel, en hout. De lagere terugkerende kosten en een hoger rendement als gevolg van deze technologie, zal het voor kredietnemers mogelijk maken om hun leningen in een relatief korte periode terug te betalen.

Over welke technologieën hebben we het?
 

1. Zonne-energie producten: Tecnosol biedt een breed scala van systemen om zonne-energie op te wekken, afhankelijk van de energiebehoeften van een gezin of bedrijf. Leningen kunnen betrekking hebben op o.a. de financiering van eenvoudige zonne-lampen, voor het bieden van verlichting en de mogelijkheid om bijvoorbeeld een mobiele telefoon op te laden. Maar leningen kunnen ook gericht zijn op grote systemen die genoeg energie voor meerdere lampen, huishoudelijke apparaten, radio's, televisies en computers kunnen genereren. Belangrijk hierbij is dat dergelijke systemen modulair zijn, waardoor klanten geleidelijk zonnepanelen en opslagmiddelen kunnen toevoegen, als hun energiebehoefte daarom vraagt.

2. Bio verwerkers: Tecnosol's bio verwerkingssystemen zetten afval van vee om in organische meststof. Dit kan vervolgens gebruikt worden voor het duurzaam bemesten van gewassen en voor het opwekken van biogas, dat kan worden gebruikt voor het koken, warmte en elektriciteit.

3. Elektrische hekken op zonne-energie: Tecnosol's elektrische hekken op zonne-energie kunnen eenvoudig worden verplaatst, zodat boeren in staat zijn om op een efficiënte wijze hun kuddes te verplaatsen, zodat overbegrazing voorkomen kan worden.

4. Zonne Koelkasten: Tecnosol's solar koelkasten werken op basis van zonne-energie en hebben daarnaast een lager energieverbruik dan de reguliere koelkasten. Naast dat dit een mooie oplossing is voor gezinnen, kunnen deze koelkasten ook worden ingezet voor bijvoorbeeld kleine restaurants en winkeltjes. Naast de lage energiekosten, hoeft men tevens niet direct alle resten van groenten en vlees weg te gooien en kan men dus ook op die manier duurzamer met middelen omgaan.

5. Water Pompen op zonne-energie: De solar waterpompen van Tecnosol dragen bij in de productiviteit van de boeren door betere en efficiëntere irrigatie van hun land, terwijl daarnaast de energiekosten flink kunnen worden verlaagd en de veiligheid wordt vergroot.

 

Een film over de werkwijze van Tecnosol:
 


 

Een praktijkvoorbeeld: het verhaal van Zobeyda
Zobeyda was een van de allereerste Tecnosol leners. De lening stelde haar in staat om een 100-watt solar home systeem te financieren.

Zobeyda woont in een klein, landelijk gelegen stadje in Nicaraguaanse, zonder toegang tot het reguliere elektriciteitsnet. Ze is getrouwd en heeft twee kleine kinderen van 5 en 7. Vorig jaar opende Zobeyda een kleine supermarkt in haar huis om het inkomen van haar man, dat niet voldoende was om hun gezin te onderhouden, aan te vullen. Ze gebruikte tot voor kort o.a. kaarsen, kerosine, en batterij-aangedreven lampen voor de verlichting. Maar door de beperkte inkomsten van het gezin, konden zij zich maar twee uur licht per avond veroorloven. Het was overduidelijk van groot belang voor Zobeyda en haar familie om de beschikking te hebben over elektriciteit, want hun huidige middelen waren ongezond en niet veilig in het gebruik door o.a. schadelijke kerosine dampen en brandgevaar door open vuur in huis. Deze gevaren zijn nu, door de aanleg van zonnepanelen, geweken en tevens zal het gezin ook op een dagelijkse basis besparen, omdat ze niets uit hoeven te geven aan dure, inefficiënte energiebronnen. Zobeyda is nu in staat om haar winkel ook in het donker open te houden en haar kinderen zijn in staat om hun huiswerk ’s avonds te voltooien.

   

Wakibi streeft ernaar om o.a. toegevoegde waarde te bieden door partnerschappen met organisaties onder haar leden te promoten,
die iets extra’s doen voor de gemeenschappen waar zij voor werken. Dat noemen we sociale meerwaarde.
We weten dat alle leden van de Wakibi gemeenschap er naar streven het effect van het geld dat ze uitlenen te maximaliseren.
We nodigen je dan ook uit om bij het kiezen van een lener de sociale keurmerken van de lokale partner daarbij in overweging te nemen.
Klik hier voor meer informatie over Sociale Meerwaarde. Als je vragen of commentaar hebt over Sociale Meerwaarde
of de betrokkenheid van Wakibi, mail dan naar support@wakibi.nl.