Sociale meerwaarde: Lenen en sparen gaan hand in hand

Door John Been op 4-7-2014

Sparen wordt ook wel “de vergeten helft” van microfinanciering genoemd en is een belangrijk middel om uiteindelijk te komen tot een van de belangrijkste doelstellingen, namelijk de autonomie van de relatie tussen lener en microfinancieringsinstelling (MFI). Het is natuurlijk heel mooi dat een stichting als Wakibi bestaat, maar we hebben pas ons doel bereikt als wij niet meer nodig zijn. En dat is pas mogelijk als de betrokken lokale partners volledig zelfstandig leningen uit kunnen zetten en financieren. Sparen is hierin een belangrijke verbindende schakel.

Als onze leners meer zouden kunnen sparen, beschikken de partners over meer eigen financiële middelen om zelf weer leningen uit te zetten. En meer mogelijkheden om leningen te verschaffen geeft meer mensen de mogelijkheid om een lening af te sluiten, te investeren en meer spaargeld te genereren. Daarnaast helpt een spaarreserve om de rentekosten te laten dalen waardoor het eenvoudiger wordt om een lening aan te gaan, te investeren en weer te sparen. In deze wisselwerking liggen enorme kansen voor ontwikkelingslanden.


Microfinancieringsinstelling Alidé is een van de lokale partners in Cotonou, de grootste stad van het West-Afrikaanse land Benin. Alidé richt zich naast het mogelijk maken van microkredieten, voor een belangrijk deel op het bevorderen van sparen onder haar klanten. Henriette is een van Alidé’s al lang betrokken klanten. Henriette is ooit met hulp van een lening via Alidé begonnen met de verkoop van drankjes aan de kant van de weg. Uiteindelijk heeft zij een kleine winkel aan huis geopend. Na de dood van haar man moest ze een manier vinden om haar activiteiten uit te breiden, zodat het voor haar mogelijk bleef om haar twee kinderen en haar geadopteerde neef te blijven ondersteunen. 

Henriette hoorde voor het eerst over Alidé via vrienden uit haar buurt. "Het was een belangrijk moment voor mij toen ik hoorde over microfinanciering" vertelt ze. “De leningen via Alidé hebben het mogelijk gemaakt om mijn bedrijf te laten groeien”. In de afgelopen 5 jaar is Henriette maarliefst 8 leningen aangegaan met Alidé en heeft deze stuk voor stuk weer probleemloos kunnen terugbetalen. Geleidelijk verhoogde zij het gevraagde bedrag bij elke volgende lening. Haar winkel is nu zover uitgebreid dat zij in staat is om in grote bulk in te kunnen kopen, zodat zij daarmee kan fungeren als een low-cost distributeur voor andere ondernemers in haar buurt. Deze laatste stap heeft ook weer een enorme boost gegeven aan de groei van haar bedrijf. 

Veel van onze partnerorganisaties doen meer dan alleen leningen verstrekken. Henriette vertelt over hoe moeilijk het voor haar was om geld te sparen voordat ze begon samen te werken met partner Alidé. “Spaarrekeningen bij formele banken zijn vaak niet geschikt voor kleine spaarders of kleine spaarders worden niet eens geaccepteerd”. Het verbergen van geld in je eigen huis is niet altijd veilig en omdat het geld thuis zo voor het grijpen ligt is de kans groot dat het gespaarde geld toch sneller wordt ingezet voor extra voedsel of andere kleine dagelijkse uitgaven. En als je buurvrouw het even moeilijk heeft ben je al heel snel geneigd de helpende hand te bieden uit het spaarpotje onder het bed. Het aanbieden van spaarproducten is een belangrijke dienst voor mensen die geen andere betrouwbare opties hebben om hun financiën te beschermen. Producten zoals bankrekeningen met rente, schoolgeld spaarregelingen en zakelijke bankrekeningen kunnen ervoor zorgen dat mensen beter bestand zijn tegen financiële schokken en tegelijkertijd kunnen bouwen aan hun toekomst.

Alidé biedt haar klanten, naast een gratis opleiding over sparen, een eenvoudige en drempelvrije manier om te sparen. Alidé biedt daarnaast ook extra voordelen als stimulans voor bestaande leners om te gaan sparen. Zo worden er speciale constructies aangeboden waarbij lenen en sparen contractueel worden gecombineerd. Maandelijkse spaarstortingen worden ingebouwd in lening contracten, waardoor het eenvoudig is om geld te storten en een lening termijn op hetzelfde moment te voldoen. Alidé biedt tevens rente en bonussen aan spaarders.

Het bevorderen van het aangaan van spaarrekeningen helpt niet alleen de klanten van Alidé, maar ook Alidé zelf. Alidé kan namelijk het spaargeld van haar klanten weer gebruiken om haar eigen leningen tegen lagere kosten uit te breiden in vergelijking met andere externe financieringsvormen. Henriette is vol lof over de diensten van Alidé. Zelf geeft zij aan: "Terwijl ik vroeger alleen geld leende en ik afhankelijk was van Alidé, zijn we nu min of meer partners geworden. Wij werken samen door geld aan elkaar beschikbaar te stellen”. Dit lezende kun je je waarschijnlijk wel voorstellen wat dit doet met het gevoel van eigenwaarde van mensen zoals Henriette.

Als je geïnteresseerd bent om een van de leningen via partner Alidé te steunen, klik dan hier voor een overzicht van de leningen die via Alidé worden aangeboden.

 

Wakibi streeft ernaar om toegevoegde waarde te bieden door partnerschappen onder de aandacht te brengen met organisaties die zich extra inspannen om iets goeds te doen voor de gemeenschappen waar zij voor werken. Dat noemen we sociale meerwaarde. Veldpartners die hun klanten bijvoorbeeld spaaroplossingen bieden, krijgen het Sparen keurmerk. Klik hier voor meer informatie over Sociale Meerwaarde. Als je vragen of commentaar hebt over Sociale Meerwaarde of de betrokkenheid van Wakibi, mail dan naar support@wakibi.nl.


 


Bronnen:
http://www.alide-bj.org/
http://www.kiva.org/
Kamp, Jurriaan; Klein geld / hoe vijftig dollar de wereld veranderd; ISBN: 9789056374679