Solar Sister helpt vrouwelijke ondernemers met zonne-energie lampen

Door Redactie Wakibi op 11-1-2013

Impact van microkrediet

Circa 1,6 miljard mensen in de wereld hebben geen toegang tot betrouwbare stroom. Solar Sister in Oeganda probeert de energiearmoede aan te pakken.

Circa 1,6 miljard mensen in de wereld hebben geen toegang tot betrouwbare stroomvoorziening. Gebrekkige energietoevoer is een complex probleem en is zowel een oorzaak als een gevolg van aanhoudende armoede. 

Zonder verlichting kunnen kinderen hun huiswerk niet maken. Verloskundigen begeleiden bevallingen in het donker. Kinderen gaan vaak niet naar school omdat zij uren per dag hout verzamelen. Moeders moeten koken op kerosine die erg duur is, schadelijk is voor de longen en bovenal een belangrijke oorzaak voor branden in het huis. Lees meer over dit onderwerp in deze blog over energie armoede.

Over Solar Sister
Solar Sister
in Oeganda is een sociale onderneming die energiearmoede wil terugdringen en gelijktijdig economische kansen wil creëren voor vrouwen. Solar Sister verkoopt via een netwerk van lokale vrouwen haar zonne-energie lampen in de afgelegen regio’s van Oeganda. Via de ‘business-in-a-bag’ formule krijgen de vrouwen van Solar Sister een tas met Solar producten, training en ondersteuning van het verkoopteam. De vrouwen verkopen de zonnelampen via hun eigen netwerk van familie en vrienden. Hierdoor krijgt hun gemeenschap toegang tot schone energie, kunnen de vrouwen zich ontwikkelen en profiteert hun gezin van aanvullende inkomsten.


Hoe werkt het?

 • Via microfinanciering wordt het startkapitaal bijeen gebracht.
  Het kost 500 dollar om 1 Solar Sister onderneemster aan de slag te laten gaan.
   
 • Solar Sister levert een ‘business in a bag’,
  deze bestaat uit opleiding, marketing materialen en een verkoopvoorraad Solar lampen.
   
 • De Solar Sisters onderneemster verkoopt de Solar lampen.
  Solar lampen vervangen kerosine lampen. Dit leidt tot kostenbesparingen, beter licht voor studerende kinderen, een gezondere en veiliger leefomgeving.
   
 • De onderneemster ontvangt een commissie voor de verkoop van de lamp, waarmee ze haar gezin kan ondersteunen.
  Dit leidt tot betere scholing, betere voeding en betere gezondheidszorg
   
 • Uitbreiden Solar Sister netwerk
  Als een Solar Sister andere geïnteresseerde vrouwen weet te werven, wordt ze teamleidster en kan ze meer inkomsten verdienen. Hiermee kan ze meewerken aan de realisatie van een netwerk van Solar Sister onderneemsters die licht, hoop en kansen brengen.
   

Ontmoet Florence, Solar Sister ondernemer


Florence, Solar Sister ondernemer


Florence is 38 jaar en heeft de zorg voor vier kinderen (twee biologische kinderen en twee kinderen die ze heeft geadopteerd na het overlijden van hun moeder). Ze heeft een computerzaakje in Buwama waar ze computerlessen geeft en typewerkzaamheden levert. Sinds ze een Solar Sister ondernemer is, geniet ze ervan om licht te brengen bij anderen in haar gemeenschap. 


Ontmoet Agnes, een klant van Florence


Solar Sister Ondernemer Florence en haar tevreden klant Agnes


Op haar kleine boerderij verbouwt Agnes groenten en houdt ze koeien. Agnes is ook buurtverpleegkundige en houdt praktijk aan huis. Haar grootste uitdaging als verpleegster is het gebrek aan licht. Zonder elektriciteit kan ze niet werken als het donker wordt, terwijl medische noodsituaties in nachtelijke uren net zo vaak optreden als overdag.

Agnes kocht een eenvoudig verlichtingssysteem op zonne-energie bij Florence, nu heeft ze licht in een paar kamers van haar woning. Hierdoor kan ze nu ook ‘s avonds patiënten ontvangen.
 


Florence demonstreert de verlichting in het huis van Agnes


Agnes kent de gevaren van kerosine heel goed. Een paar jaar geleden deed haar dochter haar huiswerk in haar bed bij het licht van een kerosine lamp. Haar klamboe vatte vlam, waardoor ze brandwonden opliep over een groot deel van haar lichaam. Agnes vindt dat ze veel geluk heeft dat haar dochter dit overleefde. Het is een zorg minder dat haar kinderen nu ’s avonds veilig kunnen lezen.


Ontmoet Jane-Francis, Solar Sister ondernemer


Jane-Francis, Solar Sister ondernemer


Jane-Francis is 48 jaar en moeder van acht kinderen. Ze verdient haar primaire inkomen op haar boerenbedrijf. Jane-Frances werd een Solar Sister om extra inkomsten verdienen voor de scholing van haar kinderen.

Ontmoet Jane, klant van Jane-Francis
Jane is moeder en boerin. Daarnaast is zij ook een buurtverpleegkundige. Dankzij de aankoop van een lamp bij Jane-Francis kan zij ook in de avonduren patiënten behandelen. Daarnaast kan ze door de verlichting ‘s avonds wakker blijven om naar haar favoriete radio show te luisteren. Jane is aan het sparen om nog een lamp te kunnen kopen.
 


Solar Sister Ondernemer Jane-Francis en haar klant Jane

 


 Jane toont de lamp die ze gebruikt als ze ‘s avonds patiënten behandelt

 


Een lamp ligt overdag op te laden in zon


Leen vandaag aan een Solar Sister, en help haar niet alleen haar eigen inkomen te vergroten, maar breng ook licht, hoop en kansen in haar gemeenschap. Zijn er op dit moment geen projecten van Solar Sister? Kijk dan binnenkort weer, er komen steeds nieuwe aanvragen.
Vragen? Mail naar support@wakibi.nl


  

Bronnen:
Kiva Fellows Blog
Solar Sister