Succesverhalen uit het veld

Door Redactie Wakibi op 2-6-2016

Impact van microkrediet

Fernando, María, Begnino en Catalino uit Honduras, Rassiratou uit Togo, Cécile uit Benin kregen een lening voor het starten van een onderneming en betaalde de lening ook volledig terug. Nu hebben ze bloeiende bedrijven en een inkomen. 

Om af en toe stil te staan bij de successen die de ondernemers in ontwikkelingslanden behalen, blikken we in dit artikel even terug op verschillende ondernemers die met een lening hun eigen onderneming hebben opgezet.


Honduras

Fernando, María, Begnino en Catalino uit Honduras hebben de lenersgroep Los Pinos Monquecagua opgericht en de lening die zij hebben gekregen gebruikt voor het kopen van zaden en meststoffen. In een jaar hebben zij hun lening succesvol terugbetaald!


Paraguay

Fundación Paraguaya in Asunción helpt boeren in Paraguay de oogst opbrengsten te vergroten en ook andere leners te starten met sociale ondernemingen - het leveren van brillen, medicijnen en andere handige diensten aan hun lokale gemeenschappen - en deze te laten groeien.


Togo

Rassiratou uit Togo heeft met succes al vier leningen terugbetaald. Ze gebruikte haar laatste lening voor het aanvullen van haar voorraad met populaire kruidenierswaren, zoals melk, suiker en plantaardige olie. Zo kan ze meekomen met de concurrentie en haar klanten tevreden houden.


Benin

Cécile uit Benin kon toen zij klein was niet naar school, maar moest wel haar zes kinderen onderhouden. Cécile startte 16 jaar geleden vanuit haar huis een bedrijfje in de verkoop van specerijen en vis. Met behulp van een microkrediet heeft ze haar bedrijf kunnen uitbreiden en verkoopt ze vandaag de dag ook maïs en gari (cassave meel).


Malawi

Malawi is een van de minst ontwikkelde landen in de werelds (nr. 205 van 213) in termen van het BBP per hoofd van de bevolking. Veldpartner Microloan Malawi streeft er naar om zeer arme vrouwen hulp te bieden, vooral degene die onder de armoedegrens komen en van $1,25 per dag moeten leven, door startkapitaal en trainingen te verzorgen en daarmee aan kleine ondernemingen - als deze kapsalon - en structurele (hogere) inkomsten te creëren.


Zimbabwe

Microfinanciering is niet alleen maar geld lenen. De microfinancieringsinstelling Thrive Microfinance in Zimbabwe, biedt ook trainingen aan vrouwen voor en na het verstrekken van een lening. Door deze trainingen krijgen leners volledig inzicht in de sterke en zwakke punten van hun bedrijven. 
  


Oeganda

De non-profit organisatie ImpactCarbon richt zich op het bouwen van duurzame bedrijfsmodellen voor de distributie van technologieën voor schone energie. Ook apparaten en systemen die huishoudens voorzien van schone kooktoestellen en scholen van schoon drinkwater.

Lees meer op de website van impactcarbon.org

 

Redactie Wakibi 2016
pers@wakibi.nl