Succesverhalen uit het veld: Powervrouw Janet doorbreekt armoedespiraal met behulp van microfinanciering

Door ineke van arnhem op 20-5-2014

Hieronder lees je het verhaal van Janet. Met hard werken, doorzettingsvermogen en steun in de vorm van een microkrediet weet zij het verschil te maken voor haar gezin.

Isebania klinkt als een exotische vakantiebestemming, maar is in werkelijkheid een extreem arme streek van Kenia. Isebania ligt in het uiterste zuidwesten van Kenia, bij de grens met Tanzania. Iedereen hier is boer, het succes van de oogst bepaalt of je dat jaar te eten hebt of niet. Er is geen enkele vorm van irrigatie in Isebania. Hier woont Janet, die door slim en keihard werken het verschil maakt voor haar gezin. Van een traditionele bank zou zij geen lening krijgen, maar wel van Wakibi’s partner Nuru International. “Hierdoor heb ik echt stappen kunnen zetten”, glimlacht ze, “Ik heb huizen gebouwd voor mijn familie, mijn vijf kinderen gaan nu naar school en we hebben voldoende te eten.”


Tweederangsburgers
De kracht van Janet is dat ze vijf jaar geleden besloot het heft in eigen hand te nemen. Ze werd voorzitter van de Bidii Youth Group, bestaande uit negen jonge landbouwers die kennis uitwisselen en elkaar helpen.

De stap van Janet is een hele prestatie in een land waar vrouwen nog steeds beschouwd worden als ‘tweederangsburgers’. Nuru International-medewerker Rana El Hattab woont tijdelijk in Isebania en blogt eind 2013: “Tot 2009 mochten vrouwen hier niet eens een stukje grond bezitten. Als ik de mannen op het veld vraag hoeveel kinderen ze hebben, tellen sommigen alleen de jongens mee.”

Wakibi's partner
Janet stimuleerde haar groep om open te staan voor kennis van buitenaf en voor nieuwe technieken. Eind 2013 zette Wakibi’s partner Kiva een project van Biddii Youth op de website en al heel snel kon het gevraagde bedrag van €700 gefinancierd worden. Een prachtig resultaat, vooral als je je realiseert dat met een relatief klein bedrag maar liefst negen mensen niet alleen investeren in hun eigen gezin, maar ook in hun families en dus in complete dorpsgemeenschappen.

Druk van de ketel
De boeren moeten het hebben van het ‘lange regenseizoen’ van februari tot juli. Mislukt de oogst, dan lijd je dat jaar honger, kun je de school van de kinderen niet betalen en is er geen geld voor eerste levensbehoeften. Nuru International leert de boeren het oogstseizoen optimaal te benutten.

Janet krijgt geen zak met geld, maar een lening die bestaat uit hoogwaardige zaden en kunstmest, agrarische hulpmiddelen, specialistische training in zaaimethoden en technische hulp van Nuru-vrijwilligers. Op haar akkers verbouwt ze mais en gierst. De gemiddelde maisopbrengst steeg met maar liefst 123 procent. Janet en haar collega’s hoeven pas na de oogst met aflossen te beginnen. Dat haalt de druk flink van de ketel. De afgelopen jaren losten zij de leningen op tijd af.

Intussen heeft Janet zichzelf opgewerkt tot Nuru ‘field officer’ en ondersteunt ze ook andere groepen landbouwers. Ze geeft trainingen en verzamelt de aflossingen van de groep. Tussen de bedrijven door zorgt ze ook nog voor haar vijf kinderen.

Vanuit eigen kracht
Wakibi is trots op de samenwerking (via Kiva) met Nuru International. Waarom? Omdat Nuru mensen niet afhankelijk maakt maar hen juist in hun eigen kracht zet. Dit noemen we empowerment. Nuru leent aan kleine boeren in de allerarmste delen van de wereld. Zij kloppen doorgaans vergeefs aan bij traditionele banken of microkredietverstrekkers.

De meeste mensen die in extreme armoede leven, weten niet beter. Generatie na generatie bleken er systematische barrières te zijn die het onmogelijk maakten om uit de armoedespiraal te komen. Zij zijn zichzelf gaan zien als ‘de armsten van de armen’, beroofd van het kleinste sprankje hoop op vooruitgang. Nuru heeft een model ontwikkeld dat mensen het geloof teruggeeft in hun eigen kunnen. Via de link http://www.nuruinternational.org/model/ lees je er meer over. De ervaring leert dat dit model echt werkt en succes heeft. Uiteindelijk is er geen Westerse input meer nodig en hebben plaatselijke gemeenschappen de kennis en de veerkracht om autonoom en zelfvoorzienend te zijn. De impact daarvan zal generaties lang voelbaar zijn.

Dit soort succesverhalen van zowel onze leners als onze partners zijn in de eerste plaats mogelijk door de dromen, wilskracht en goede ideeën van al deze mensen in ontwikkelingslanden. Wakibi streeft er naar om vervolgens met behulp van haar leden en haar partners, hen te helpen deze dromen te verwezenlijken. Als je vragen of commentaar hebt over dit artikel of de betrokkenheid van Wakibi, mail dan naar support@wakibi.nl.

Bronnen:
http://www.kiva.org/
http://hattaba.wordpress.com/2013/09/15/
http://www.nuruinternational.org/