Succesverhalen uit het veld: van voetballer naar naaispecialist

Door Redactie Wakibi op 23-4-2014

Lees hier het verhaal van Tejan, die besloot een andere wending aan zijn leven te geven waarbij microfinanciering hem hielp om het juiste te doen.

Waar denken we aan als er gesproken wordt over Sierra Leone? In de eerste plaats gaan gedachten door je heen als armoede, bloedige burgeroorlogen, kindsoldaten en bloeddiamanten. In 2001 kwam er een einde aan een 10 jaar durend conflict, maar was het land grotendeels verwoest en moest de bevolking per hoofd met 38 dollarcent per dag rondkomen. Bij de Index van de menselijke ontwikkeling wordt Sierra Leone als minst ontwikkeld land geclassificeerd. Daarnaast leeft volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties ruim 70% van de bevolking onder de armoedegrens. Maar mensen zijn enorm veerkrachtig en ook in dit land weet men toch weer op te krabbelen. Microfinanciering biedt daarbij belangrijke mogelijkheden. Hieronder een van de vele succesverhalen uit een ooit verscheurd land.

Sierra Leone
Als jonge man droomde Tejan iedere dag weer dat hij ooit een profvoetballer zou worden. Die droom werd werkelijkheid en vijftien jaar lang speelde hij voor een van Sierra Leone's topteams. Maar zelfs als een sterverdediger en aanvoerder van zijn team waren zijn inkomsten minimaal en zelden genoeg om van rond te komen.

Ondernemen dankzij microkrediet
In 2002 nam hij de beslissing om zijn inkomen op een heel andere manier aan te vullen. Hij besloot in de leer te gaan bij een lokale kleermaker en leerde daar, zonder enige voorkennis, op hoog niveau de fijne kneepjes van het maken van jurken, shirts en broeken. Op basis van lange rollen kleurrijke stoffen, bracht hij dagen achtereen door achter zijn naaimachine.

Ook al bleef hij dromen over zijn professionele voetbalcarrière, hij besefte zich heel goed, nu dat hij ook een vrouw had, dat hij andere verantwoordelijkheden had en dat een structureel inkomen nog belangrijker was geworden. En acht jaar geleden nam hij dan ook de belangrijke beslissing om zelf een kleine winkel te openen en te investeren in twee manuele naaimachines en een elektrische machine voor het maken van ingewikkelde ontwerpen.

En zo rolde Tejan in een nieuwe droom die veel beter geschikt was om in zijn behoeften te voorzien. Hij maakte lange dagen en besefte al snel dat het harde werk zijn vruchten afwierp. Ongeveer zes maanden geleden verhuisde hij opnieuw, ditmaal naar een veel grotere winkel. Met de extra ruimte heeft hij nu drie basic naaimachines, vier gespecialiseerde machines en een zeer moderne machine genaamd een 'Overlock ' dat erg complexe ontwerpen aankan. Maar misschien wel het meest veelbelovende aspect van Tejan's verhaal is dat hij nu twee extra kleermakers en twee leerlingen in dienst heeft, waardoor hij zijn kennis kan overdragen aan toekomstige generaties.

Omdat Tejan geen familieleden had die in de positie waren om hem kapitaal te lenen dat hij nodig had voor het opzetten van zijn atelier en winkel, besloot hij een aanvraag te doen voor een lening via ARD (Vereniging voor Plattelandsontwikkeling), een van de oudste microfinanciering partners in Sierra Leone. Met dat kapitaal was hij in staat om het fundament van zijn nieuwe droom te leggen en daaropvolgende leningen maakten het mogelijk om heel hard door te groeien. Hij levert nu aan groothandels en andere ondernemers. Hiermee is hij dus al het business model van de gemiddelde kleine ondernemer in Sierra Leone ontgroeid en is nu in staat om, zowel qua aantallen als ontwerpvraag, te voldoen aan de vraag vanuit zijn markt.

Dromen waarmaken
Het verhaal van Tejan is een inspirerend succesverhaal over een man met een droom, ook al is het zijn tweede droom. Door een verstandige beslissing zit hij nu in een betere positie om zijn gezin te onderhouden en heeft nu de mogelijkheid om zijn dochter te ondersteunen met iedere opleiding die zij maar zou willen volgen. Hij is overtuigd dat hij dit niet had kunnen bereiken zonder de hulp van mensen zoals jullie, de kredietverstrekkers die via initiatieven zoals Wakibi leningen financieren en dromen mogelijk maken. Hij zegt dan ook zelf: "Een grote dank aan degenen die zo ver weg leven en toch, door het wonder van de technologie, zo dicht bij zijn om de helpende hand te bieden”.

Dit soort succesverhalen van zowel onze leners als onze partners zijn in de eerste plaats mogelijk door de dromen, wilskracht en goede ideeën van al deze mensen in ontwikkelingslanden. Wakibi streeft er naar om vervolgens met behulp van haar leden en haar partners, hen te helpen deze dromen te verwezenlijken. Als je vragen of commentaar hebt over dit artikel of de betrokkenheid van Wakibi, mail dan naar support@wakibi.nl.


Bronnen:
http://www.un.org/
http://www.un.org/en/development/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Verenigde_Naties
http://nl.wikipedia.org/wiki/Index_van_de_menselijke_ontwikkeling
http://www.kiva.org/