Tanzanianen met een handicap zelfredzaam dankzij het Neema Crafts Centre

Door Liselot van Kesteren op 4-9-2019

Impact van microkrediet

Kiva fellows zijn onze ogen en oren in landen waar de ondernemers die we steunen gevestigd zijn. Tijdens haar fellowship in Iringa (Tanzania) stuitte Yusra Akif op het Neema Crafts Centre, een in 2003 opgerichte sociale onderneming met de missie om mensen met een handicap op te leiden en werkgelegenheid te bieden... 

Wakibi biedt iedereen de mogelijkheid om kleine leningen te verstrekken aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Zoals je misschien wel weet, doen we dat in samenwerking met de Amerikaanse non-profit Kiva. Een bijzondere rol binnen het werk dat wij met elkaar doen, is die van de zogenoemde ‘Kiva fellow’. Kiva fellows zijn onze ogen en oren in landen waar de ondernemers die we steunen gevestigd zijn. Op vrijwillige basis zetten fellows hun expertise in om een beter inzicht te geven in wat er in de verschillende gemeenschappen speelt. Ze bouwen relaties op met lokale microfinancieringsinstellingen en andere lokale partners. Ook dragen ze kennis over aan ondernemers, en houden ze zich bezig met het ontwikkelen en verbeteren van de huidige microfinancieringsprocessen.

Mensen met een handicap een kans

Een van deze fellows is Yusra Akif. Tijdens haar fellowship in Iringa (Tanzania) stuitte zij op het Neema Crafts Centre, een in 2003 opgerichte sociale onderneming door de Engelse Susie Hart, met de missie om mensen met een handicap op te leiden en werkgelegenheid te bieden. In dit specifieke gebied in Tanzania heeft maar liefst 10% van de bevolking een handicap. De meerderheid van deze mensen leefde in extreme armoede. Vanwege hun handicap werden zij uitgesloten van kansen die wel beschikbaar waren voor mensen zonder handicap. Inmiddels heeft Neema Crafts meer dan 100 mensen in dienst, waaronder ambachtslieden, timmerlieden, kleermakers, papiermakers en chef-koks. Zij maken dingen als sieraden, lampenkappen, op maat gemaakte jurken, toilettassen, handgeweven tafelkleden en zelfs notebooks met gerecycled papier gemaakt van maïsbladeren en koeienmest! Deze mooie items zijn inmiddels zelfs via een online shop verkrijgbaar: shop.neemacrafts.com.

Levens veranderen op een waardige manier

Het Neema Center laat zien dat we door in mensen te geloven, de macht hebben om levens te transformeren en mensen de waardigheid te geven om hun individuele potentieel te vervullen. Dit is ook de missie van Wakibi! Een aantal personen heeft door werkzaam te zijn binnen Neema Crafts zelfs het vertrouwen gekregen om hun eigen onderneming te starten. Nieuwsgierig naar het verhaal van Yusra? Ze schreef over haar bijzondere ervaring bij Neema Crafts een blog voor Kiva.

Wil jij ook zulke bijzondere ondernemingen helpen?

Zou jij jouw expertise willen inzetten als Kiva fellow? Laat dan hier je gegevens achter. Op dit moment zijn er geen open posities maar zodra die er wel zijn, neemt Kiva contact met je op. Gelukkig hoef je niet op reis om een bijzondere onderneming te helpen. Een lening verstrekken aan een van de vele Wakibi-projecten kan ook vanuit je luie stoel, neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij andere creatieve ondernemers!

Powered by Kiva