Topnaaister biedt nieuwe generatie een kans dankzij een lening

Door Redactie Wakibi op 12-4-2020

Impact van microkrediet

Munavvara Chillaeva leerde zichzelf naaien en borduren en werd daarin zo goed dat ze door de president benoemd werd tot de eerste officiële Meester Naaister van Tadzjikistan. Dankzij leningen in de vorm van microkrediet leert ze nu jonge meisjes het vak, zodat die in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Munavvara woont vlak buiten de hoofdstad Dushanbe, met haar 7 kinderen en vele kleinkinderen op één terrein. Jarenlang maakte ze daar de prachtige traditionele kleding van Tadzjikistan met glinsterend borduursel, en accessoires zoals kussens en huishoudlinnen. Tijdens haar carrière heeft ze meerdere leningen gekregen, die ze onder andere gebruikte om de materialen voor haar creaties te kopen.

 

Eigen school

Nu ze door haar leeftijd niet meer de hele dag kan naaien, is ze een nieuwe richting ingeslagen. Met haar laatste lening heeft ze aan de zijkant van haar terrein een nieuwe naaischool gebouwd. Daar wil ze een eenjarige naai- en borduuropleiding starten voor dertig meisjes uit extreem arme plattelandsgebieden in Tadzjikistan. Met de vaardigheden die de meisjes daar opdoen, kunnen ze als weer thuis zijn een duurzaam inkomen verdienen.

 

Leren van de meester

Munavvara draagt haar kennis niet alleen over in haar eigen naaischool. Regelmatig staan journalisten, tv-ploegen, textieldocenten en studenten op de stoep om de meester van het Tadzjiekse ambacht aan het werk te zien. Ze is inmiddels ook docent op een universiteit in Dushanbe. Studenten daar zijn niet alleen onder de indruk van haar lessen, maar ook van haar energieke levenshouding, ondanks haar hoge leeftijd. “Als je je favoriete beroep kunt doen en mooie dingen mag maken, dan maakt je dat gelukkig en blijf je jong,” zegt ze daar zelf over met twinkelende ogen.

"Als je je favoriete beroep kunt doen en mooie dingen mag maken, dan maakt je dat gelukkig en blijf je jong,”

En hoewel ze zelf minder naait, kunnen we nog veel van haar verwachten. “Ik heb nog veel te bieden en nog allerlei plannen, dit is nog lang niet het einde!”

Wil jij ook het leven van ondernemende naaisters in Tadzjikistan verbeteren? Bekijk dan snel onze projecten!