Wereld Ondernemersdag

Door Karin Wartena op 20-8-2018

Op 21 augustus is het World Entrepreneurs’ Day: de internationale dag van de ondernemer. Een dag die speciaal in het leven is geroepen om mensen erop te wijzen wat ondernemerschap precies inhoudt. Een dag die voor ons – vrijwilligers van Wakibi – enorm speciaal is. Wij zetten ons dagelijks in voor ondernemers in ontwikkelingslanden en grijpen met alle liefde íeder moment aan om aandacht voor deze hardwerkende groep te vragen.  

Op 21 augustus is het World Entrepreneurs’ Day: de internationale dag van de ondernemer. Een dag die speciaal in het leven is geroepen om mensen erop te wijzen wat ondernemerschap precies inhoudt. Een dag die voor ons – vrijwilligers van Wakibi – énorm speciaal is. Wij zetten ons dagelijks in voor ondernemers in ontwikkelingslanden en grijpen met alle liefde íeder moment aan om aandacht voor deze hardwerkende groep te vragen. 

In Nederland zien wij ondernemers als opportunisten, mensen die kansen zien en pakken. Maar in sommige delen van de wereld is het simpelweg de enige manier om brood op de plank te krijgen, om voor een kind te zorgen of om überhaupt te overleven. Een kleine lening maakt daarbij een wereld van verschil! Zo ook voor deze drie ondernemers, die wij op deze dag graag in het zonnetje zetten.

 


1) Lourdes uit Paraguay

Nog maar 28 jaar oud en nu al een succesvolle ondernemer. Om haar zoon een betere toekomst te kunnen bieden is ze begonnen met het verkopen van Empanadas. Een populaire snack in Paraguay! Waar ze eerder geen lening bij de bank kon krijgen – omdat dat als vrouw in haar thuisland helaas vrijwel onmogelijk is, lukte dit bij Kiva (onze partner) wel. Met behulp van deze lening heeft ze haar bedrijf weten uit te breiden waardoor haar levensstandaard enorm is verbeterd. Ze heeft zelfs een spaarpotje weten op te bouwen, voor de toekomst van haar en haar zoon!
Bekijk hier het filmpje van Lourdes


2) Jackline uit Kenia

Jackline is een ondernemer pur sang! Zo verbouwt ze olifantsgras, maar ook thee, maïs en avocado’s. Ze heeft een lening aangevraagd om haar landbouwgrond te kunnen verbeteren en een melkkoe te kopen. Nu staat ze iedere ochtend vroeg op om haar koe te melken. Waarom Jackline zo hard werkt? Om haar vier kinderen straks een goede opleiding te kunnen laten volgen. Zodat ze misschien wel leraar of dokter kunnen worden!
Bekijk hier het filmpje van Jackline

3) Mohammad uit Pakistan

Zes jaar geleden opende Mohammad – vader van vier zoons - zijn café in het centrum van de stad. Een goedlopend bedrijf maar met helaas te weinig winst om zijn hele gezin te onderhouden. Via Kiva (onze partner) kreeg Mohammad een lening waarmee hij extra tafels en stoelen voor in zijn café kocht en daardoor meer gasten kon ontvangen. Deze hardwerkende ondernemer heeft zijn levenstandaard – én die van zijn gezin – enorm weten te verbeteren. Zo kan hij nieuwe kleren voor zijn kinderen kopen en kunnen ze zelfs naar school.
Bekijk hier het filmpje van Mohammad


Wakibi helpt ondernemers zoals Lourdes, Jackline en Mohammad om zelfredzaam te worden. Want zoals het gezegde luidt: give a man a fish and you feed him for a day; teach a man to fish and you feed him for a lifetime. Wij bieden ondernemers de kans om voor zichzelf te zorgen en zich vrij te maken van bijvoorbeeld corruptie of seksuele discriminatie. Onderwerpen die in ontwikkelingslanden vaak nog aan de orde van de dag zijn.  


Wil jij ook ondernemers in ontwikkelingslanden steunen? Bekijk dan snel alle lopende projecten! Zo maken we van deze World Entrepreneurs’ Day een échte Wereld Ondernemersdag!