Women’s Empowerment & Conflict deel 4 - Nomatter: haar bedrijfje groeit en groeit.

Door Redactie Wakibi op 12-3-2016

Impact van microkrediet

In de reeks Women's Empowerment & Conflict laten we verschillende vrouwen aan het woord over het realiseren van hun dromen, gelijke rechten en de verbeteringen die nog nodig zijn. In dit artikel maakt u kennis met de vrouwelijke ondernemer Nomatter uit Zimbabwe.  

Dit is het vierde artikel van een serie van vijf verhalen over hoe vrouwen dromen over gelijke rechten, en de strijd die daar vaak mee gepaard gaat. In de andere vier delen maakt u kennis met Makula uit India, Myrian uit Paraguay, Amani die in een Palestijns vluchtelingenkamp woont en Meada uit Irak. Dit verhaal gaat over Nomatter uit Zimbabwe.


Nomatter heeft een microkrediet en woont in de buurt van Binga in het noorden van Zimbabwe. Binga ligt dicht bij de Zambezi rivier en het Kariba meer. Dankzij het microkrediet groeit haar bedrijfje langzaam verder.

Microkrediet voor Nomatter
De lokale microfinancieringsinstelling Camfed in Zimbabwe heeft Nomatter een microkrediet verstrekt van $ 500,-, waarmee ze een bedrijfje is begonnen voor de verkoop van de daar volop verkrijgbare vissoort ‘kapenta’, (een zeer populaire soort gedroogde sardine). 

 

Groeiend bedrijf
Nomatter koopt de vis rechtstreeks van lokale vissers. Ze draagt haar zware last naar haar huis, een afstand van 8 (!) kilometer. De vis wordt vervolgens uitgespreid om meerdere uren in de zon te drogen. Als ze goed gedroogd zijn stopt ze de vissen in grote zakken, die dan klaar zijn voor gebruik door de lokale gemeenschap. Elke verkoop wordt zorgvuldig afgewogen. Nomatter vertelt lachend dat dit heel nauwkeurig moet, omdat ze haar klanten niet wil bedriegen.


Nomatter hoeft, net zoals andere mensen die bij Camfed lenen, geen rente te betalen. In plaats daarvan werkt ze als vrijwilliger bij een plaatselijke school. Daar geeft ze de kinderen ‘levenslessen’. De lening heeft haar leven veranderd: de winst die ze met haar bedrijfje behaalt gebruikt ze om het schoolgeld van haar jongere zus te betalen. Zelf is ze door de lening ook in staat om lessen te volgen: wiskunde en Engels.

 

Ook vrouwen zoals Nomatter steunen met een lening?

Via deze link komt u op de pagina van Wakibi.nl/Zimbabwe/Vrouwen

Redactie Wakibi - Vertaler Hansjelle Dijkstra

Bron: Kiva Blog
© Tekst en foto's Alan Mathers, Kiva Fellow in Zimbabwe

Eerdere artikelen uit de serie verhalen Women’s Empowerment & Conflict:
> Het artikel Women’s Empowerment & Conflict deel 1 - Makula’s Droom: een Betere Toekomst voor haar Jongens leest u hier
> Het artikel Women’s Empowerment & Conflict deel 2 - Myrian’s Droom: haar Kunst delen met de Wereld leest u hier
> Het artikel Women’s Empowerment & Conflict deel 3 - Amani: Kunstenaar, Zakenvrouw, Vluchteling leest u hierNoot:
Wakibi is een platform waar leners en Nederlandse uitleners op eenvoudige wijze bij elkaar worden gebracht. Als onderdeel van een keten is elke schakel van belang. Centrale rol in de keten is het Amerikaanse Kiva. Wakibi betrekt haar leningen van Kiva en stemt deze af op Nederlandse doelgroepen.
Kiva maakt onder andere gebruik van zogenaamde ‘fellows’; vrijwilligers die hun inzichten, ervaringen, foto's en verhalen uit de praktijk met ons delen. Via deze verhalen en beelden wordt duidelijk wat er speelt in verschillende gemeenschappen. Op onze website brengen we telkens een land, gebied, sector of een specifieke doelgroep onder de aandacht. Lees voor meer informatie onze eerder gepubliceerde artikelen.