Women’s Empowerment & Conflict deel 5

Door Redactie Wakibi op 29-4-2016

Dit is het vijfde artikel van een serie van vijf verhalen over hoe vrouwen dromen over gelijke rechten, en de strijd die daar vaak mee gepaard gaat. In de andere vier delen maakt u kennis met Makula uit India, Myrian uit Paraguay, Amani die in een Palestijns vluchtelingenkamp woont en werkt, en Nomatter uit Zimbabwe. Dit verhaal gaat over Meada uit Irak, die initiatieven ontwikkelt die het leven van Irakese slachtoffers een beetje draaglijker maken.

Nieuwsberichten over Irak worden gedomineerd door verhalen over conflicten, bomaanslagen, slachtoffers en steeds weer nieuwe conflicten. Maar aan de achterkant van die conflicten is er ook hoop. We zijn onder de indruk van ondernemende Irakese vrouwen die met leningen werken die worden verstrekt door Relief International. Deze organisatie wil verbeteringen tot stand brengen, en ongeacht de omstandigheden diensten verlenen aan hun gemeenschappen.

Maak kennis met Meada

Ze is een fantástische vrouw, die initiatieven ontwikkelt die het leven van Irakese slachtoffers een beetje draaglijker maken.

Ze heeft vier kinderen en is eigenaar van een bedrijf in Irak dat kunstledematen maakt. Ze vervaardigt prothesen waarmee mensen met ernstige verwondingen hun onafhankelijkheid herwinnen, en een manier van leven terugkrijgen waarvan ze vroeger ooit genoten. Haar producten helpen mensen die fysiek zijn beschadigd in oorlogsgebieden hun dagelijks leven te hervatten. Bijvoorbeeld door te blijven werken, of door hun opleiding te voltooien.

Dat is niet gemakkelijk… materialen zijn duur en de huur is hoog. Als Irakese vrouw heeft Meada ook te maken met genderongelijkheid. En met ontmoedigende scepsis in haar land, als een vrouw probeert om een eigen bedrijf te starten. Ondanks de obstakels is Meada heel succesvol. Ze sloot onlangs een lening af van $ 7.000,- om haar apparatuur te verbeteren en grondstoffen aan te schaffen. En ze heeft al meer dan de helft van deze lening al terugbetaald!

Het meest recente geweld heeft haar woonomgeving niet bereikt, zodat haar bedrijf blijft draaien en de productie gewoon doorgaat.
 

Relief International komt tegemoet aan de behoeften van Irakese vrouwen, en helpt hen met het programma WLIFT om de obstakels te overwinnen die horen bij het starten van een onderneming. Deze letters staan voor: Women Leveraging the Internet for Financial Transformation. Het programma combineert microfinanciering diensten met zakelijke en technische opleidingen om vrouwen te ondersteunen om zichzelf en hun gemeenschappen te helpen.

WLIFT geeft vrouwen kracht om zich het vertrouwen en de vaardigheden eigen te maken die nodig zijn om een bedrijf te leiden, medewerkers in dienst te nemen, en lokale economieën te ontwikkelen.

Het programma biedt vrouwen die zich anders mogelijk geïsoleerd zouden kunnen voelen een netwerk aan van succesvolle andere vrouwen en mentoren. Deze vrouwen gebruiken hun hogere inkomen verstandig; ze zetten waarschijnlijk 80% van hun inkomens in voor hun kinderen en families. Ze verschaffen ook vaak werk aan andere vrouwen. Daarmee verstevigen ze tevens de macht, de stem en de onafhankelijkheid van Irakese vrouwen.


Meer lezen over Relief International en het programma WLIFT kan hier 

En wil je ook graag vrouwen zoals Meada steunen met een lening? Via deze link komt u op de pagina van wakibi.nl/vrouwen 



Redactie Wakibi - Vertaler Hansjelle Dijkstra
Bron: Kiva Blog - Empower a Woman in Iraq today
© Tekst en foto's Audra Wingard, Kiva Fellow 


Eerdere artikelen uit de serie verhalen Women’s Empowerment & Conflict:
> Het artikel Women’s Empowerment & Conflict deel 1 - Makula’s Droom: een Betere Toekomst voor haar Jongens leest u hier
> Het artikel Women’s Empowerment & Conflict deel 2 - Myrian’s Droom: haar Kunst delen met de Wereld leest u hier
> Het artikel Women’s Empowerment & Conflict deel 3 - Amani: Kunstenaar, Zakenvrouw, Vluchteling leest u hier
> Het artikel Women’s Empowerment & Conflict deel 4 - Nomatter: haar bedrijfje groeit en groeit leest u hier


Noot:
Wakibi is een platform waar leners en Nederlandse uitleners op eenvoudige wijze bij elkaar worden gebracht. Als onderdeel van een keten is elke schakel van belang. Centrale rol in de keten is het Amerikaanse Kiva. Wakibi betrekt haar leningen van Kiva en stemt deze af op Nederlandse doelgroepen.
Kiva maakt onder andere gebruik van zogenaamde ‘fellows’; vrijwilligers die hun inzichten, ervaringen, foto's en verhalen uit de praktijk met ons delen. Via deze verhalen en beelden wordt duidelijk wat er speelt in verschillende gemeenschappen. Op onze website brengen we telkens een land, gebied, sector of een specifieke doelgroep onder de aandacht. Lees voor meer informatie onze eerder gepubliceerde artikelen.