Zes inspirerende succesverhalen

Door Redactie Wakibi op 25-1-2017

Impact van microkrediet

Lees hier zes inspirerende succesverhalen van ondernemers die dankzij een Wakibi en Kiva lening een onderneming hebben kunnen opstarten.    

Zes inspirerende succesverhalen over volgestorte leningen in 2016

door Natalie Brown


Wat is Wakibi?
Wakibi is een platform waarop kleine ondernemers in ontwikkelingslanden en Nederlandse kredietverschaffers op eenvoudige wijze bij elkaar worden gebracht. In deze keten is iedere schakel van belang. Een centrale rol daarin speelt het Amerikaanse Kiva. Wakibi betrekt haar leningen van Kiva. Kiva maakt onder andere gebruik van zogenaamde ‘fellows’. Een Kiva fellow is een lokale vrijwilliger die via inzichten, ervaringen, foto's en verhalen uit het veld, een beter inzicht geeft in wat er in de verschillende gemeenschappen speelt. Op die manier kunnen Kiva en Wakibi specifieke behoeften of gebeurtenissen een bepaald land, gebied, sector, of een specifieke doelgroep, via onze websites onder de aandacht brengen. In een eerder artikel schreven we daar al over. 

Dit jaar ondersteunde Kiva weer honderdduizenden leners over de hele wereld. Maak hier kennis met zeven succesverhalen waarin leners en fellows verslag doen van de resultaten die, dankzij het feit dat de gevraagde lening werd volgestort, konden worden behaald.
 

1. Salida

Sajjida, 31, is een getrouwde vrouw in Pakistan die besloot om haar leven te wijden aan het helpen van kinderen die verstoken zijn van goed onderwijs. Voor dit doel richtte ze een financieel laagdrempelige particuliere school op, en bevordert ze onderwijs voor vrouwen door vrouwelijke studenten aan te moedigen om zich te ontplooien.
De lening was $1,450.-, en is opgebracht door 50 kredietverschaffers.

 

2. De Al-Dahabia Group

Deze leengroep in Libanon bestaat uit twee Syrische vluchtelingen en de Libanese Field Partner Nariman van de Al-Dahabia Group. Nariman spant zich in om vluchtelingen te ondersteunen en hen te helpen contacten te leggen met de lokale bevolking. Salam, links op de foto, heeft twee kinderen met wie ze de oorlog in Syrië ontvluchtte. Ze onderhoudt haar gezin met de verkoop van groente. Ze gebruikte de lening voor de aanschaf van zaden. Met haar werk kan ze de leefomstandigheden van haar gezin verbeteren. Op de foto rechts: Habseh, de andere vluchtelingen.
De lening was $1,500.-, en is opgebracht door 55 kredietverschaffers. 
 

3. Estufas Chispa

Estufas Chispa is een Guatemalteekse sociale onderneming die betaalbare en ecologisch duurzame technologieën creëert die kwetsbare bevolkingsgroepen helpen bij het verminderen van het gebruik van hout als brandstof voor het koken. Hout is inefficiënt, duur en niet duurzaam als energiebron in het huishouden. Met behulp van een lening van Kiva verruimde Chispa de distributie van levensveranderende schone kachels, om de levenskwaliteit en het welbevinden van Guatemalteken te verbeteren.
De lening was $30,000.-, en is opgebracht door 901 kredietverschaffers.

4. Gaudensiana

Gaudensiana, die haar hand opsteekt, is 45 en weduwe. Ze vertegenwoordigt de Amora Group in Indonesië. Sinds het overlijden van haar man in 2010 is ze in haar eentje verantwoordelijk voor de zorg over haar zes kinderen. Haar groep verkoopt vis en koek. Andere leden van de groep zijn Gaudensiana , Halena , Petronela , Bernadetha , Maria, Margaretha , Antonika en Monika.
De lening was $1,400.-, en is opgebracht door 43 kredietverschaffers.
 

5. Candelaria

Candelaria, (tweede van links) van de Dulce Genesis Group in Guatemala is moeder van tien kinderen. Hoewel ze slechts een jaar officieel onderwijs heeft genoten, begrijpt ze het belang van goede scholing en wil ze dat al haar kinderen hun opleidingen met succes zullen kunnen afronden.

Het is ondenkbaar dat Candelaria een bank binnen zou kunnen lopen om met succes een lening af te sluiten. Ze is elke kredietverschaffer van Kiva en Wakibi dankbaar voor een bijdrage. Deze groep bestaat uit Juana , Candelaria Francisca , Maria Del Rosario, Josefina , Evelyn Shiomara , Maria Ana , Lesbia Lucely , en Justa Hermelinda. De leden hebben uiteenlopende kleine bedrijfjes.
De lening was $2,400.- , en is opgebracht door 84 kredietverschaffers. 
 

6. Hekima

Field Partner Hekima woont en werkt in de Democratische Republiek Congo (DRC). Dit is een van ’s werelds moeilijkste regio’s, geplaagd door een burgeroorlog en instabiliteit. Ondanks deze moeilijke omstandigheden houdt Hekima haar deur open, en voorziet ze in krediet- en spaardiensten voor haar cliënten die voor 90% uit vrouwen bestaan. Isab (die haar hand opsteekt) is moeder van acht kinderen en eigenaar van een wisselkantoor. Dankzij een lening via Hekima was ze in staat om de omzet van haar bedrijf te laten groeien en haar kinderen naar school te laten gaan.

Andere leden van deze Jérémie Group zijn Nyabulohwe, Amisi, Kafibango, Mudumbi, Feza, Isab, en Georgette.

De lening was $10,000.- , en is opgebracht door 30 kredietverschaffers. 

Microkrediet verstrekken
Leners als deze zijn de inspiratie voor wat Kiva en Wakibi doen. Ondanks alle ontberingen zijn de leners er allemaal in geslaagd om betere levens voor zichzelf te creëren, mede dankzij de hulp van leningen die ter beschikking zijn gesteld door kredietverstrekkers. Zoals je kunt zien is een lening via Kiva en Wakibi niet zomaar een lening, maar een solide investering in gezinnen, in duurzaamheid en in economische kansen voor mensen over de hele wereld.

Wilt u kleine ondernemers ondersteunen met een lening (vanaf € 25,-), begin dan bij dit begin.


Redactie Wakibi 2016 - Hansjelle Dijkstra
bron

pers@wakibi.nl