Zhumabubu uit in Kirgizië realiseert toekomstplannen dankzij microkrediet

Door Redactie Wakibi op 22-7-2020

Impact van microkrediet

Voor de bevolking van Kirgizië is landbouw van groot belang voor de voedselvoorziening én een belangrijke inkomstenbron. Ruim een derde van de ongeveer zes miljoen inwoners van dit land in Centraal-Azië werkt in de landbouw.

Alleenstaande moeder begint boerderij

Zoals Zhumabubu, een 64-jarige alleenstaande moeder die op het platteland in de regio Chuy woont en werkt. Zo in haar eentje staat ze voor veel uitdagingen. Toch heeft ze altijd haar belangrijkste doel voor ogen gehouden: een beter leven voor haarzelf en haar gezin.

"Leven gaat over het accepteren van uitdagingen onderweg, ervoor kiezen om door te gaan, en te genieten van de reis." - Roy T. Bennett, uit het boek ‘The Light in the Heart’.

Landbouw belangrijkste bron van inkomsten

Zhumabubu heeft zeven kinderen waarvan er zes al uit huis zijn. Haar jongste kind heeft leerproblemen en woont nog bij haar op de boerderij. Toen ze jonger was woonde Zhumabubu al op een boerderij en deed zo ervaring op met veehouderij en landbouw.  Ze werd lerares en toen ze in 1996 stopte met lesgeven kocht ze van haar spaargeld een stuk land van 4,5 hectare, vier koeien en vier schapen. Zo begon haar agrarische avontuur.

Sindsdien is landbouw haar belangrijkste bron van inkomsten. De landbouwproducten die Zhumabubu verbouwt zijn suikerbieten, gerst en klaver.

Toekomstplannen realiseren dankzij microkrediet

Al snel vond Zhumabubu het tijd om nieuwe doelen te stellen, dus vroeg ze een microkrediet aan van omgerekend 670 euro om meer vee en kunstmest te kopen. Het was haar eerste ervaring met microfinanciering, en tot haar grote vreugde en dankbaarheid werd de aanvraag goedgekeurd. Dankzij dit microkrediet kan Zhumabubu's bedrijf tegen een lage rente uitbreiden.

Zhumabubu heeft plannen om haar koeien en schapen te verkopen als ze zijn vetgemest.  De winst wil ze gebruiken om haar huis te renoveren en haar bedrijf verder uit te breiden.

Voor veel mensen in Kirgizië is het moeilijk om geld bij elkaar te krijgen voor het opzetten of uitbreiden van een boerderij. Er zijn meer Kirgizische vrouwen in de landbouw die onze financiering nodig hebben.

Wil jij onafhankelijke boeren zoals Zhumabubu helpen?

Dit artikel is hertaald o.b.v. originele content op Kiva.org.