Het coronavirus treft ondernemers in ontwikkelingslanden hard - Steun hen juist nu

Wakibi is het Wakibi Corona Noodfonds gestart. Vanuit dit fonds steunen we ondernemers die in de door het coronavirus getroffen ontwikkelingsgebieden werken. Door de wereldwijde pandemie ligt de economie in veel landen stil. Hierdoor worden kleine ondernemers die vechten tegen armoede extra hard getroffen. 

Wakibi heeft € 10.000 in het noodfonds geïnvesteerd. En dat bedrag willen we graag laten groeien. Daarom roepen we iedereen op, bedrijven én particulieren, om (extra) te doneren aan het Wakibi Corona Noodfonds.

Elke euro helpt! Doneer nu aan het Wakibi Corona Noodfonds

 

Kiezen tussen werken in gevaarlijke omstandigheden of honger

Ook de ondernemers die gesteund worden door Wakibi hebben het zwaar. Door de vele regionale verschillen is er geen éénduidig beeld te schetsen voor alle ondernemers. Duidelijk is wel dat als lokale economieën getroffen worden door het coronavirus ook ‘onze’ ondernemers het financieel zwaar krijgen. Daarnaast is er vaak sprake van gebrekkige gezondheidszorg en moeten sommige ondernemers kiezen tussen armoede, honger of werken in gevaarlijke omstandigheden. Of kunnen ze hun huidige onderneming helemaal niet meer runnen vanwege de coronamaatregelen. Juist nu is het dus van belang ondernemers in ontwikkelingslanden niet te vergeten.

 

Het Wakibi noodfonds leent aan ondernemers in zwaar getroffen landen

Omdat het moeilijk is goede betrouwbare lokale data te krijgen over de ernst van de coronacrisis in ontwikkelingslanden, baseert Wakibi zich op de cijfers van de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO. Op basis daarvan heeft Wakibi besloten om in eerste instantie microkredieten te verstrekken in de volgende landen: Ecuador, Egypte en de Filipijnen.

Dit zijn landen waar:

  • veel geregistreerde corona-slachtoffers zijn
  • en een goede betrouwbare infrastructuur voor microkredieten aanwezig is.

De verwachting is dat dit meer risicovolle leningen zijn dan normaal. Via Wakibi wordt normaal gemiddeld 97% van de leningen terugbetaald. In deze situatie houden we er rekening mee dat het terugbetaalpercentage substantieel lager uitpakt. 

Het geld dat terugkomt van de ondernemers én het extra geld dat onze donateurs en bedrijven doneren, leent Wakibi steeds opnieuw uit in ontwikkelingsgebieden waar dit het hardst nodig is.

 

Bekijk de oproep van Matthijs Nieuwenhuis, voorzitter van het bestuur van Wakibi.

 

Bekijk de oproep van Enno Masurel, hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

We moeten afstand houden, maar laten we met elkaar geen afstand nemen van deze ondernemers. Met elke euro kunnen we meer ondernemers helpen!

Doneer nu aan het Wakibi Corona Noodfonds

Als je een Wakibi-krediet hebt dan wordt dit ook ingezet voor je donatie aan het Wakibi Corona Noodfonds. Je betaalt dan dus minder bij.