Gratis Wakibi-lespakket voor middelbare scholen

Ontdek de impact van een micokrediet

Wat is de waarde van geld? Is dat anders voor jou dan voor iemand in een ontwikkelingsland? Wat is ondernemen? Hoe zorgen microkredieten ervoor dat mensen in ontwikkelingslanden zelfstandig kunnen ondernemen? Hoe word je zelf eigenlijk ondernemer? Over deze (en meer) vragen ga je met je leerlingen in gesprek met behulp van het gratis lespakket van Wakibi.  

Het Wakibi-lespakket neemt leerlingen mee in de wereld van ondernemen en hoe ondernemen helpt in armoedebestrijding en zelfredzaamheid. Centraal staan microkredieten en hoe microkredieten eraan bijdragen dat mensen in ontwikkelingslanden voor hun eigen inkomen kunnen zorgen en hun kinderen naar school kunnen sturen.

Zelf ondernemen

Leren doe je natuurlijk niet alleen door hierover te horen: het lespakket bevat verschillende opdrachten waarmee  jouw leerlingen in actie komen: met behulp van een stappenplan zetten zij zelf een ‘onderneming’ op en gaan daarmee geld ophalen. Met de opbrengsten van de challenge verstrekken ze een micokrediet aan een zelf uitgekozen wereldondernemer via Wakibi. De leerlingen zien de lening in kleine bedragen weer terugkomen. Als de lening volledig is terugbetaald, kunnen ze een nieuwe ondernemer kiezen om te steunen. 


Leerdoelen

Met het lespakket werken de leerlingen aan meerdere leerdoelen: zij verwerven kennis over ondernemerschap en microkredieten, vergroten hun maatschappelijke burgerschap, doen ondernemingsvaardigheden op en leren zelf creatief te ondernemen!

Over het Wakibi-lespakket

 • Bedoeld voor de 1e en 2e klas van de middelbare school
 • Sluit aan bij de vakken maatschappijleer en economie
 • Kosteloos te bestellen
 • Het lespakket bestaat uit 5 lessen van 45 minuten. Hoe je deze lessen inzet is helemaal aan jou! Bijvoorbeeld tijdens een thema-week, of verspreid over meerdere weken.

Wat zit er in het lespakket?

 • Slides voor een digiles
 • Een duidelijke syllabus voor de docent met stappenplan en achtergronden bij de slides

Inhoud van de 5 lessen

 1. Wat is Wakibi en wat is een microkrediet?
 2. Wakibi en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
 3. Hoe werkt het verstrekken van een microkrediet?
 4. Microkredieten in het nieuws
 5. Presentatie van gekozen project, steun een ondernemer