15 oktober 2019: internationaal aandacht voor plattelandsvrouwen

Door Fleur Reuser op 11-10-2019

Waarom microkredieten

Beyoncé zong het al: who run the world? Girls! Dat heeft Queen B niet uit de lucht gegrepen, het is écht waar. Vooral vrouwen op het platteland van ontwikkelingslanden spelen een cruciale rol in de wereld, op sociaal én ecologisch niveau. Hun onmisbaarheid en kracht wordt steeds meer erkend. 

In 2008 werd dan ook de ‘International Day of Rural Women’ uitgeroepen. Sindsdien staan we ieder jaar op 15 oktober stil bij alle powervrouwen en -meisjes die op het land werken.

Waarom deze dag?

Over de hele wereld werkt maar liefst 1 op de 3 vrouwen in de agrarische sector. Sterke vrouwen die vaak een belangrijke rol innemen binnen hun gezin en gemeenschap. Ze hebben een grote invloed de landbouw- en plattelandsontwikkeling, het uitroeien van armoede én de economie wereldwijd. Daarom is empowerment van deze vrouwen zo belangrijk.

Ongelijke rechten houden ontwikkeling tegen

Het probleem is dat zij door veel factoren geremd worden. Vrouwelijke boeren zijn net zo productief en ondernemend als mannelijke boeren, maar in de meeste gevallen geen baas of eigenaar. De vrouw werkt op het veld, maar de man bepaalt wat er met de opbrengst gebeurt. Door ongelijke rechten hebben vrouwen in ontwikkelingslanden minder kans om land te kopen, een lening af te sluiten, bemesting en natuurlijke bestrijding te kopen, een opleiding te volgen, noem maar op. Ook krijgen ze minder geld ten opzichte van mannen bij verkoop van hun geteelde groenten of fruit.

Thema 2019 - de rol van plattelandsvrouwen bij klimaatbeheersing

Op wereldniveau produceren vrouwen op het platteland de helft van al het voedsel. Ongeveer een kwart van alle klimaatgerelateerde rampen treft de agriculturele sector in ontwikkelingslanden. Denk hierbij aan extreme droogte of juist ondergelopen stukken land. De vrouwen die dit ondervinden willen graag bijdragen aan duurzame verbeteringen, en met elkaar kunnen zij een enorme impact maken. Zonder hen is een duurzame toekomst simpelweg niet mogelijk. Maar dan moeten ze hiervoor wél de middelen en kansen krijgen.

Versterk vrouwen in hun ondernemerschap!

Het aanpakken van genderongelijkheid op het platteland is een van de meest effectieve manieren om vooruitgang te boeken in de klimaatcrisis. Hopelijk inspireert dit verhaal je om vrouwen over de hele wereld te helpen. Steun hun belangrijke rol in de voedselproductie met een kleine lening, al vanaf € 25! Neem eens een kijkje bij onze projecten en kies de powervrouw uit die jou het meest aanspreekt.