Creatieve oplossingen en extra steun voor ondernemende vrouwen tijdens coronacrisis

Door Ilse Naves-Scheidel op 18-12-2020

Impact van microkrediet

Vrouwen staan vaak aan de frontlinie bij een crisis. Ook in deze pandemie worden zij in veel gevallen extra hard getroffen. Bijvoorbeeld omdat gezondheidsdiensten hun dienstverlening moeten staken op het gebied van het voorkomen van huiselijk geweld, seksuele voorlichting, geboortebeperking en andere diensten die vrouwen en meisjes ondersteunen.

Daarnaast werken vrouwen relatief vaker in niet officieel erkende banen, die slecht betaald zijn. Bij een neergaande economie zijn dit de eerste banen die verdwijnen en daarmee zijn zij de eersten die de gevolgen voelen in hun levensonderhoud. 

Wakibi, onze partner Kiva en alle veldpartners werken er al jaren aan om deze financiële ongelijkheid voor vrouwen op te heffen. 80% van onze leningen wordt verstrekt aan vrouwen. Juist nu zij hard getroffen worden door de gevolgen van corona, zetten onze internationale partners een stapje extra om genderspecifieke producten en strategieën te ontwikkelen waarmee vrouwen hun business in stand kunnen houden in deze bizarre tijden.

Business aanpassen aan de situatie

Zo helpt partner Fundación Namaste Guatemaya vrouwen over te stappen op businesses die op dit moment essentieel zijn. Een van de aangesloten zakenvrouwen, Magdalena, is bijvoorbeeld tijdelijk geswitcht van de verkoop van traditioneel geweven kleding naar de verkoop van tamales en ander voedsel. Door corona kon ze niet meer naar markten reizen om haar kleding te verkopen. Met het verkopen van voedsel kan ze binnen haar eigen gemeenschap toch in haar inkomen voorzien. 

Overbruggingskrediet - snel weer back in business 

Veldpartner Koret Israel Economic Development Funds (KIEDF) in Israël ondersteunt ondernemers met een speciale “back to business” lening. Deze helpt ondernemers die noodgedwongen hun zaak moesten sluiten, zoals Mahadiya. Zij runt normaal gesproken een kinderdagverblijf. Door COVID-19 moest deze dicht. Dat betekent geen inkomsten, maar wel vaste lasten die gewoon doorlopen. Met de lening van Koret kan Mahadiya de tijdelijke sluiting opvangen en is ze straks weer snel back in business als ze open mag. 

Extra services voor kwetsbare vrouwen

In Jordanië gaat partner Microfund for Women verder dan het verstrekken van alleen microkredieten. Zij zijn gespecialiseerd in het bieden van financiële diensten aan vrouwen in afgelegen gebieden. Om hen nu te helpen hebben ze speciaal voor deze vrouwen digitale trainingen opgezet die ze tijdens lockdown kunnen volgen. Daarnaast hebben ze buiten hun normale dienstverlening een gezondheidsapp ontwikkeld waarmee hun klanten toch toegang hebben tot gezondheidszorg. Ze kunnen, voor een fractie van het normale bedrag, op afstand vragen over gezondheidsproblemen vragen aan een arts en zich laten testen op corona.

Paying it forward: een nieuwe generatie powervrouwen

In Ghana heeft partner CAMFED Ghana een originele manier bedacht waarop leners een deel van hun ‘sociale rente’ terugbetalen. Zij zijn met name gefocust op het verbeteren van educatie voor meisjes in Afrika. De meisjes die gesteund worden in het volgen van een opleiding, worden automatisch lid van de CAMFED Association of young women leaders. Wanneer zij na hun opleiding hun eigen zaak hebben, steunen zij op hun beurt weer meisjes om naar school te gaan.

Gemiddeld zo’n drie per vrouw dus dit systeem vermenigvuldigt het ‘pay it forward-effect’ voor toekomstige vrouwelijke ondernemers. Daarnaast betalen de leners een deel van de rente door 2,5 uur per week vrijwillig op school les te geven aan de volgende generatie vrouwen in vaardigheden als besluitvorming, problemen oplossen, leiderschap, ondernemerschap, communicatie en empathie. 

Abibata en Mavi zijn twee vrouwelijke ondernemers die bij CAMFED zijn aangesloten. Abibata verkoopt voornamelijk kruideniersartikelen, Mavi schoonmaakmiddelen en cosmetica. In coronatijd zijn beide zich meer gaan richten op de verkoop van zeep en sanitaire producten omdat juiste deze producten belangrijk om verspreiding van het virus te voorkomen en inkomen garanderen. 

Wil jij hieraan bijdragen?

Women Empowerment Fonds

Om vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden te helpen met financiering heeft Wakibi het Women Empowerment Fonds opgericht.

Doneer aan het Women Empowerment Fonds en draag bij aan: 

  • Het starten van een eigen onderneming door vrouwen
  • Gendergelijkheid
  • Economische onafhankelijkheid van vrouwen