Eén wereld, duizend vrouwen

Door Inge Jansen op 6-3-2024

Women Empowerment fonds

Dit is het thema voor Internationale Vrouwendag 2024. Het gaat over de verschillen én overeenkomsten tussen vrouwen, gezien vanuit verschillende culturen. Een positief thema, want hoe mooi is het dat alle vrouwen uniek en verschillend zijn maar ook overeenkomsten hebben? Met het thema ‘Eén wereld, duizend vrouwen’ kunnen vrouwen elkaar inspireren en van elkaar leren.

Internationale Vrouwendag

De vrouwenrechten hebben een lange weg afgelegd sinds de eerste Internationale Vrouwendag in 1911, maar we hebben nog een weg te gaan op weg naar gelijkheid! Op Internationale Vrouwendag wordt stilgestaan bij de stappen die vrouwen hebben gezet in hun emancipatieproces. Een dag om te vieren!

Maar het is ook een reminder dat er nog veel werk moet worden verzet om vrouwen sterker te maken en gendergelijkheid te bereiken, vooral in lage inkomenslanden. Daar lopen vrouwen een groter risico om geconfronteerd te worden met vooroordelen en gendergerelateerd geweld. Wereldwijd krijgen vrouwen consequent minder toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Om nog maar te zwijgen van het feit dat er nog steeds veel plaatsen zijn waar vrouwen geen recht hebben op hun eigen lichaam en het slachtoffer zijn van regelmatig huiselijk geweld.

The power of women

Ondanks de extra hindernissen die vrouwen nog steeds moeten nemen om verder te komen in hun leven is er veel om trots op zijn. Vrouwen beginnen vaak een onderneming omdat er geen andere mogelijkheden zijn, maar hebben bijzondere kwaliteiten. Zij zijn multitaskers, samenwerkers en bouwen aan een community om samen met anderen een goed leven te leiden. Voeg daar een gezonde drang aan toe om dingen voor elkaar te krijgen, en ze veranderen hun eigen levens en de levens van mensen in hun eigen community en over de hele wereld.

Vrouwelijke ondernemers hebben bijzondere kwaliteiten

Vrouwelijke ondernemers

Vrouwelijke ondernemers hebben bijzondere kwaliteiten. Over het algemeen scoren vrouwen hoger dan mannen op het gebied van EQ-vaardigheden. Daarom zijn ze uitstekend in het opbouwen en bij elkaar houden van een team. Ze zijn goede luisteraars; ze checken hun ideeën bij anderen en verbeteren die voortdurend. Ze blijven in contact met hun markt, omdat ze aan de wensen van hun klanten denken. Ze ondernemen niet alleen omdat het een goed commercieel idee is, maar omdat ze anderen ook verder willen helpen.

Culturele verschillen

In westerse culturen worden vrouwen steeds zelfstandiger, maar in sommige andere culturen is dit nog minder het geval. Onzichtbare regels over hoe vrouwen zich moeten gedragen, beperken hen in hun keuzes en mogelijkheden. Vrouwen in lage inkomenslanden hebben vaak weinig of geen toegang tot ondersteunende diensten, technologie of relevante opleidingen en training. Ook missen ze een rolmodel, vaak zijn zij de eerste generatie ondernemers. En last but not least: het is voor vrouwen in lage inkomenslanden een stuk lastiger om aan krediet te komen. Daardoor voldoen zij niet aan de basisvoorwaarde om te kunnen ondernemen: financiering.

De kracht van vrouwen

Wakibi helpt!

Meer dan 1 miljard vrouwen op deze wereld hebben geen toegang tot financiële diensten. Wakibi helpt door het verstrekken van microkredieten. Hierdoor kunnen vrouwen geld lenen om een onderneming op te bouwen en uit te breiden. Hier profiteert hun hele omgeving van, kinderen kunnen naar school en zien hun moeder als een rolmodel, gezinnen kunnen meer geld uitgeven aan gezondheidszorg en een hele community profiteert omdat vrouwen hun winst in de community investeren. Natuurlijk is dit slechts een rode draad van het verhaal, want de creativiteit van vrouwen maakt dat elke vrouw dit op geheel eigen wijze invult.

Doe je mee?

Het is mooi om één dag per jaar vrouwen in het zonnetje te zetten en extra aandacht te besteden aan de rechten van vrouwen, maar wat kun je nu concreet doen? Verandering vereist actie, dus wat kun jij doen?

Hoe kun je een verschil maken?

Door een vrouw een microkrediet van Wakibi te lenen geef je haar een kans om te groeien en met haar haar hele community. Vanaf 25 euro kun je al een krediet uitlenen. Of denk aan het Women Empowerment Fonds. Door aan dit fonds geld te doneren, help je direct en specifiek vrouwen vooruit. Meer over het Women Empowerment Fonds ›

Dankjewel, namens alle vrouwen! Enne…..mooie vrouwendag!