Kenia, land vol ondernemingszin (en powervrouwen)!

Door Ilse Naves-Scheidel op 19-6-2019

Waarom microkredieten

Kenia staat bekend om zijn uitgestrekte natuurparken, vooral de trek van honderdduizenden gnoes en zebra’s door het Maasai Mara National Park zijn indrukwekkend. Dat plaatje kennen we allemaal wel van televisie, maar wist je ook dat de meeste projecten van Wakibi in Kenia plaatsvinden? Maar liefst ... Kenia, land vol ondernemingszin (en powervrouwen)!


Kenia staat bekend om zijn uitgestrekte natuurparken, vooral de trek van honderdduizenden gnoes en zebra’s door het Maasai Mara National Park zijn indrukwekkend. Dat plaatje kennen we allemaal wel van televisie, maar wist je ook dat de meeste projecten van Wakibi in Kenia plaatsvinden? Maar liefst 9,66% van alle uitstaande projecten. En dat is niet omdat het zo slecht gaat met Kenia. Nee, dit land bruist van ondernemingszin! Interessant gegeven: dit geldt niet alleen voor de mannen. Van alle Wakibi projecten in Kenia, is maar liefst 75% opgezet door vrouwelijke ondernemers.

Grootste en meest diverse economie in Oost-Afrika
Kenia is een land aan de oostkust van Afrika. Het land heeft het laatste decennium een gigantische groei doorgemaakt. Het bruto nationaal inkomen per hoofd van de bevolking is verdubbeld van 710 USD in 2007 naar 1.460 USD in 2017. Leefde in 2005 nog 46,8% onder de armoedegrens, in 2015 is dat al verbeterd naar 36,1%. Ook de levensverwachting steeg in 10 jaar van 58,8 naar 67,3 jaar. De economische groei schommelt de laatste jaren net onder de 6% en de verwachting is dat deze blijft groeien in de komende jaren.

Geboren ondernemers
Dat de Kenianen zelf ook optimistisch zijn, blijkt uit het grote aantal ondernemers in het land. Met een alfabetiseringsgraad van 78% beschikt het land over een goed opgeleide beroepsbevolking. Veel Kenianen zijn eigen ondernemer. Een groot deel in de landbouw, maar hun aandeel in de dienstverlening en (internationale) handel neemt ook toe, mede dankzij een goede IT-infrastructuur. 

Bouwen aan de toekomst
De vooruitzichten in Kenia zijn hoopgevend maar er zijn nog genoeg uitdagingen. Nog ruim een derde van de bevolking leeft in armoede. De ongelijkheid in het land is groot en de kans op een baan klein. Juist daarom is het bewonderenswaardig als mensen het heft in eigen hand nemen en hun eigen zaak opzetten. Wil jij deze ondernemers meehelpen bouwen aan de toekomst van Kenia? Bekijk dan onze projecten in Kenia, en geef net het laatste zetje dat ze nodig hebben!