Microkredieten bij Wakibi

Door Redactie Wakibi op 1-4-2021

Over Wakibi

Waarom microkredieten

Wakibi wordt hoofdzakelijk gerund door vrijwilligers en benadert microkrediet nét iets anders.

Wat is microkrediet?

Microkrediet is een lening voor startende en bestaande ondernemers en noemen we ook wel microfinanciering. Dit is een vorm van financiële dienstverlening gericht op individuen en kleine organisaties in minder kansrijke situaties. Denk hierbij aan beginnende ondernemers die vaak geen toegang hebben tot de kapitaalmarkt. Microkredieten maken het voor deze ondernemers mogelijk om een kleine lening af te sluiten.

Waarom zijn microkredieten nodig?

Een lening aanvragen is niet makkelijk. Voor veel mensen in een minder kansrijke situatie zelfs onmogelijk. Microfinanciering zorgt ervoor dat mensen in deze situaties aan de financiële middelen kunnen komen om een stap vooruit te zetten. Met onze microkredieten stimuleren wij deze ondernemers om hun dromen te verwezenlijken. Door kleine leningen te verstrekken - juist aan diegene die het hard nodig hebben - krijgen mensen de kans om te investeren in een onderneming, hun huis op te knappen, de nodige gezondheidszorg te bekostigen en hun kinderen goed onderwijs te bieden. Al met al vormt zo een kleine lening een belangrijke rol in het leven van beginnende ondernemers. De microkredieten geven mensen in ontwikkelingslanden niet alleen de kans om hun financiële positie te verbeteren, maar stimuleren ook de zelfredzaamheid. Met microkredieten wordt er gestreefd naar gelijkere kansen en een betere, fijnere en gezondere toekomst voor iedereen. 

Wat maakt het model van Wakibi uniek?

Wakibi is een non-profitorganisatie, hoofdzakelijk gerund door vrijwilligers. Ons platform benadert microkredieten nét iets anders. Uitleners kunnen met eenzelfde lening tot wel 50 projecten steunen. Zo gaan we samen voor de grootste impact en het hoogste sociale rendement.

Wij geloven dat met een lening écht een duurzame impact kan worden gemaakt. Eénzelfde euro kan meerdere levens veranderen, door de terugbetaalde lening steeds opnieuw uit te lenen. Op die manier kan men kleine ondernemers in ontwikkelingslanden keer op keer de kans geven om hun onderneming tot een succes te maken. Er ontstaat een blijvende connectie; werelden worden samengebracht.

100% van de lening gaat naar het project

Wakibi wordt hoofdzakelijk gerund door vrijwilligers, een groep van betrokken professionals met ieder zijn of haar eigen expertise. Alleen de directeur(en) wordt gesponsord door externe partijen. Bovendien staan transparantie en betrouwbaarheid bij Wakibi voorop. Samen met de Raad van Toezicht en enkele lokale partijen wordt ervoor gezorgd dat 100% van de lening bij het desbetreffende project terecht komt. Leningverstrekkers hebben 24/7 de mogelijkheid om in te loggen om de status van het project te bekijken.

Bepaal zelf waar een impact wordt gemaakt

Via lokale partners staat Wakibi in contact met duizenden families en ondernemers in 80 ontwikkelingslanden. Zo kan iedere leningverstrekker zelf bepalen waar, op wat voor een manier en via welk project hij of zij een sociale impact maakt.

Duurzame zelfredzaamheid

Wakibi streeft niet alleen naar geslaagde projecten, maar naar duurzame zelfredzaamheid. Een lokale business die een hele community ten goede komt. Van beter onderwijs en goede zorg, tot meer kansen op de arbeidsmarkt; een betere toekomst voor iedereen.

Meedoen

Inmiddels zijn er al meer dan 60.000 ondernemers gesteund met microkredieten die via Wakibi verstrekt zijn. Wil jij ook onderdeel worden van de Wakibi community en ondernemers in ontwikkelingslanden een eerlijke kans geven?