Ondernemende vrouwen bundelen hun krachten in Guatemala

Door Redactie Wakibi op 7-6-2016

Impact van microkrediet

Over Wakibi

De groep “Las Girasoles Tecpanecas” is een voorbeeld van hoe vrouwen samen kunnen werken om hun positie te verbeteren, respect te verdienen in hun gemeenschappen en voor hun gezin te kunnen zorgen.

Weefsters uit Guatamala

Tecpan is een stad op de hoogvlakte van Guatemela, ongeveer 2 uur rijden van Guatemela-Stad. In een van de plattelands-gemeenschappen wonen 9 ondernemende vrouwen met unieke bedrijfjes die hun krachten hebben gebundeld om de leengroep “Las Girasoles Tecpanecas” (de Tecpan Zonnebloemen) te vormen. Hun activiteiten variëren van weven tot landbouw.

Binnen de leengroep steunen de vrouwen elkaar en helpen ze elkaar om financieel successvol te worden.

Ze zijn een voorbeeld van hoe vrouwen samen kunnen werken om hun positie te verbeteren, respect te verdienen in hun gemeenschappen, om voor hun gezin te zorgen en het mogelijk te maken dat hun kinderen goed onderwijs kunnen volgen. Ze zijn allemaal erg enthousiast over de samenwerking en hebben grote toekomstverwachtingen voor hun gezinnen en bedrijfjes.
 
De groep vroeg een lening aan van USD 2.375, die in de zomer van 2015 met success werd verstrekt met behulp van 63 kredietverstrekkers. De vrouwen zijn inmiddels begonnen met de terugbetaling en hebben al 75% afgelost. Ze vertelden dat het ontvangen van steun van investeerders van over de hele wereld voor hen voelt als een grote zegen, vooral omdat ze door hun autochtone achtergrond niet veel kansen hebben in Guatemala.

Maak kennis met een paar van de geweldige vrouwen die deel uitmaken van deze groep.

Susana: Eigenares Tortillería en weefster van huipilesIn de toekomst hoopt Susana haar tortilleria uit te kunnen breiden.

Susana is eigenares van een tortillería, waar ze heerlijke platte broden verkoopt.

Deze broden, vernoemd naar de Spaanse tortilla's, waren al een traditie onder de Maya’s, zelfs vóór de kolonisatie. Susana verkoopt dit belangrijke en populaire gerecht aan de mensen in haar gemeenschap. Met haar deel van de Kiva lening kon ze maïs en hout kopen voor haar bedrijfje, waardoor ze haar inkomen sterk kon verbeteren.

In haar vrije tijd weeft Susana, op bestelling, ook traditionele Maya blouses, zgn. huipiles.

Haar populaire kleding en haar tortilla bedrijf zorgen ervoor dat ze de opleiding van haar 4 kinderen kan betalen en kan voorzien in de kosten voor levensonderhoud van haar gezin. Zo draagt ze bij aan het verbeteren van hun levensomstandigheden en zorgt ze er voor dat haar kinderen betere toekomstmogelijkheden hebben.
  
 

Dolores: Tamales verkoopster

Dolores is in 2015 68 jaar geworden. Ze is de steunpilaar in haar gezin, en ze werkt elke dag hard bij de productie en verkoop van tamales.

Tamales zijn een traditie in de Maya cultuur en Guatemala staat bekend om de honderden variaties die er zijn. Het is hiermee een belangrijke basis voor de dagelijkse maaltijd in haar gemeenschap. Haar werk maakt het voor Dolores mogelijk om bij te dragen in de kosten van levensonderhoud van haar gezin, en om bij te dragen in de opleidingskosten en ontwikkeling van haar kinderen. Omdat Dolores zelf nooit de mogelijkheid had om te studeren motiveert en ondersteunt ze haar kinderen actief om hun opleiding af te maken.

Een lening stelde haar in staat om ingrediënten te kopen voor de bereiding van tamales, zoals kruiden en rijst.

In de toekomst hoopt ze haar kleine bedrijfje uit te kunnen breiden door een deel van haar inkomsten opnieuw te investeren. Dolores wil haar kredietverstrekkers graag laten weten dat het voor haar een groot voordeel is dat ze over een lening kan beschikken.


 

  Ana Marina: Weefster van traditionele Maya-outfits  

Ana Marina weeft huipiles (traditionele Maya-blouses), fajas (traditionele Maya-riemen) en servetten. De meest versierde Maya weefsels zijn de huipiles, traditionele Maya blouses die zijn voorzien van complexe brokaten patronen. Deze traditionele outfits geven iemands religie en stam weer, waarbij de verschillende gemeenschappen hun eigen ontwerpen, kleuren, lengtes en ceremoniële gebruiken hebben.

Met haar deel van de lening kocht ze draad waarmee ze meer produkten kon maken.

Ana Marina gebruikt haar inkomsten om bij te dragen in de kosten voor de opleiding van haar kinderen en het levensonderhoud van haar gezin. In de toekomst hoopt ze haar bedrijf uit te kunnen breiden en vooral hoopt ze dat haar kinderen hun school af maken, omdat dat voor haar niet mogelijk was.
 

Lokale veldpartner Friendship Bridge

Deze groepsleningen worden beheerd door de lokale veldpartner Friendship Bridge.

Deze organisatie heeft uitgebreide ervaring met het verstrekken van microkredieten en onderwijs aan Guatemalteekse vrouwen om hen in staat te stellen om hun eigen oplossingen te creëren voor de bestrijding van armoede.

In een land waar vrouwen maar voor 35% deel uitmaken van de economisch actieve bevolking, is de sterke sociale missie van deze partner om leningen en opleidingen aan te bieden in gebieden met het laagste ontwikkelingsniveau, een unieke kans voor veel inheemse vrouwen.

Lees meer over deze organisatie Friendship Bridge via deze link.

Sluit u aan bij duizenden andere Wakibi kredietverstrekkers en ondersteun inspirerende vrouwen als Ana Marina, Dolores en Susana. Als u investeert in hen, investeert u in verandering. Leen hier aan ondernemers in Guatemala! 
 

Wakibi
Wakibi is een platform waar leners en Nederlandse uitleners op eenvoudige wijze bij elkaar worden gebracht. Als onderdeel van een keten is elke schakel van belang. Centrale rol in de keten is het Amerikaanse Kiva. Wakibi betrekt haar leningen van Kiva en stemt deze af op Nederlandse doelgroepen. Kiva maakt onder andere gebruik van zogenaamde ‘fellows’; vrijwilligers die hun inzichten, ervaringen, foto's en verhalen uit de praktijk met ons delen. Via deze verhalen en beelden wordt duidelijk wat er speelt in verschillende gemeenschappen. Op onze website brengen we telkens een land, gebied, sector of een specifieke doelgroep onder de aandacht. Lees voor meer informatie onze eerder gepubliceerde artikelen.


Een verhaal van Kiva Fellow Kelly Diggins en marketing stagiair Diana Baule. Foto's van Kelly Diggins. Vertaald door Carla Poortinga
Bron: Kiva Fellowsblog


Redactie Wakibi 2016 
pers@wakibi.nl