Het begon met een cursus sieraden maken: El Edaprospo

Door Redactie Wakibi op 18-9-2012

Carmen, Maria en Lina maken deel uit van de groep “Siempre 10 Al Progreso.” Ze wonen in dezelfde buurt in Lima, de hoofdstad van Peru, en kennen elkaar al lange tijd. Maar sinds 2008 zijn ze meer dan alleen buurtgenoten – ze behoren tot dezelfde “alcancía comunal.” Een “alcancía comunal”, oftewel gemeenschappelijke bank, is een zelfgeorganiseerde groep van leners die garant staan voor elkaars leningen. De meeste van de leningen van microfinanciersorganisatie Edaprospo worden op deze manier uitgegeven.  

In 2008 besloten Carmen, Maria en Lina onafhankelijk van elkaar om deel te nemen aan een cursus Sieraden Maken. Deze cursus werd georganiseerd door Edaprospo. In de periode van een maand leerden ze hoe ze mooie sieraden konden maken. Nog steeds prijzen ze hun toenmalige lerares voor haar kennis én haar geduld. Maar het meest prijzen ze haar omdat zij hen een vaardigheid leerde, die van onschatbare waarde bleek om de kost te kunnen verdienen voor hun gezinnen.

Na de workshop had Maria al snel 10 personen verzameld om de groep “Siempre 10 Al Progreso” te starten. Ze vertelt dat het niet eenvoudig was. In eerste instantie wilden de anderen niet deelnemen, dus had Maria al haar overredingskracht nodig om hen te overtuigen. Als moeder van vier kinderen zag Maria de voordelen van zo’n groep voor haar bedrijfje en haar gezinsinkomen.

En wat zijn deze voordelen?
In de eerste plaats komen veel leden van de “alcancía comunal” niet in aanmerking voor een lening bij een traditionele bank. Ze missen een stabiel inkomen, een huis of een ander bezit dat als onderpand kan dienen. Een gemeenschappelijke bank heeft als voordeel dat indien een deelnemer niet kan aflossen, de overige deelnemers in zijn of haar plaats betalen.
Een tweede belangrijk aspect van een gemeenschappelijke bank is het spaarcomponent. Elke maand betalen de deelnemers hun aflossingen, maar gelijktijdig storten ze ook een bijdrage op de gezamenlijke rekening van de groep. Al na een paar maanden staat een mooi bedrag op deze gezamenlijke rekening. De leden kunnen vervolgens een lening vragen bij de groep.

Groepen als “Siempre 10 Al Progreso”, die al meerdere jaren bestaan, hebben op die manier een flink bedrag bijeen gespaard. Dit betekent dat de leden van de groep veel eenvoudiger toegang krijgen tot financiële middelen. De meeste deelnemers zien daarom ook het sparen als belangrijkste voordeel van het deelnemen aan een gemeenschappelijke bank.

Aardig om te weten voor degenen die zich zorgen maken over de hoge rentekosten bij sommige microfinancieringsinstellingen: de groep hanteert voor haar leden hetzelfde rentepercentage als Edaprospo berekent. Zij ervaren deze rentekosten dus niet als te hoog.

De gemeenschappelijke bank biedt toegang tot lenen en sparen, tegelijkertijd ontwikkelen de deelnemers ook leiderschapsvaardigheden. De groep selecteert haar leden, kiest haar leiders en beheert haar rekeningen zelfstandig. Ze krijgen hierbij wel ondersteuning vanuit Edaprospo.

De leden van de groep “Siempre 10 Al Progreso” zijn sinds hun eerste succesvolle lening niet meer te stoppen. Ze gebruiken hun leningen om hun bedrijfjes steeds verder te ontwikkelen. Recentelijk hebben Maria en Lina geld geleend om materialen te kopen voor de productie van handtassen en sieraden.

De positieve invloed van de groep en Edaprospo op hun leven is goed te zien. Carmen, Maria, Lina en de andere leden van de groep komen regelmatig bijeen om gezamenlijk te werken en bij te praten. Ze bespreken hun werk, geven elkaar tips over nieuwe technieken en complimenteren elkaars vaardigheden. Sinds die eerste workshop in 2008 hebben ze meer cursussen gevolgd. Zo verstaan ze nu ook de kunst van het haken, en maken ze de mooiste tassen en portemonnees.

Lina vertelt dat de leningen haar niet alleen financieel gesteund hebben, maar haar ook onafhankelijkheid gegeven hebben. “Ik ben erg veranderd”, vertelt ze. “Ik was een stil en naar binnen gekeerd persoon. Nu praat ik, klets ik en overtuig ik mensen om mijn producten te kopen.” Ze vertelt trots aan iedereen dat ze deze producten met eigen handen heeft gemaakt, en daar is ze heel dankbaar voor.

Partner Edaprospo is een microfinancieringsinstelling in Peru. Edaprospo richt zich op de lokale gemeenschappen en probeert daar de kennis en vaardigheden van Peruanen met een laag inkomen uit te breiden. Daarmee worden hun cliënten niet alleen in staat gesteld om hun eigen kwaliteit van leven te verbeteren, maar ook bij te dragen aan een betere samenleving als geheel. Wil je lenen aan “Siempre 10 Al Progreso” of andere groepen van Edaprospo, dan kun je hier de projecten van Edaprospo vinden.