“Social impact, het begint allemaal met een eerlijke prijs”

Door Inge Jansen op 15-5-2024

socialimpact

Hoe kun je bezig zijn met duurzame investeringen en klimaatvriendelijke kunstmest als je nauwelijks te eten hebt? Dan ben je al blij dat je überhaupt iets hebt. Pas als je een eerlijke prijs voor je producten krijgt, komt er ruimte voor duurzame en klimaatvriendelijke investeringen.

Fairtrade zet zich in voor een eerlijke prijs voor boeren en doet dat op verschillende manieren. Hoe? Dat legt Lashinda van den Ham, beleidsmedewerker bij Fairtrade Nederland uit aan Esther Balhuizen in de nieuwste social impact show van Wakibi.

Fairtrade ken je vast van het logo op producten in de winkel, maar het werk is breder dan dat, legt Lashinda uit: 'Wij proberen ook wetgeving in te zetten om impact te maken op de handel, want de lat moet omhoog. Het moet eerlijker in de wereldhandel.” Fairtrade werkt samen met bedrijven om ervoor te zorgen dat zij eerlijker gaan produceren en handelen en dat zij daarmee kunnen bijdragen aan het halen van de Sustainable Development Goals van de VN.

In de podcast geeft Lashinda twee mooie voorbeelden van hoe Fairtrade lokale boeren helpt. In Guatemala hebben koffieboeren geleerd om van de schillen van koffiebonen en koeienmest kunstmest te maken. Beter voor het milieu, de gezondheid van de boeren en goedkoper. Fairtrade helpt vrouwen om een grotere rol te pakken binnen coöperaties van koffie- en bananenplantages omdat mannen uit armere Latijns Amerikaanse landen naar Mexico en de USA emigreren om een beter bestaan op te bouwen. De vrouwen en kinderen die achterblijven komen dan in de knel. Door deze vrouwen te leren hoe je bijvoorbeeld een coöperatie runt, kunnen zij voor zichzelf zorgen en verbeteren de leefomstandigheden van de hele gemeenschap. Wil je hier meer over weten? Luister dan de aflevering van de Social Impact Show met Lashinda van Fairtrade.