Sociale Meerwaarde in actie: De helpende hand in Benin

Door Redactie Wakibi op 29-7-2012

Alidé in Benin is een van onze partners die zich bovengemiddeld inspant voor de gemeenschap waarvoor zij werken. Dit wordt ook wel Sociale Meerwaarde genoemd. In dit artikel lees je waar Allidé zich allemaal voor inzet.

Er zijn wereldwijd bijna net zoveel bankrekeningen in gebruik als het aantal mensen op deze planeet. Gemiddeld genomen zou dus bijna iedereen over een bankrekening moeten beschikken. Niets is minder waar, want er zijn ongeveer vier miljard mensen op deze wereld die geen toegang hebben tot financiële diensten zoals kredieten, spaarmogelijkheden of verzekeringen.

Wakibi probeert, samen met haar Amerikaanse partner Kiva, daar verandering in te brengen door mensen met geld en mensen zonder geld dichter bij elkaar te brengen. Daarnaast werken we samen met organisaties die een goed beeld hebben van de lokale bevolking en hun behoeften.

Een aantal van deze partners spant zich bovengemiddeld in voor de gemeenschap waarvoor zij werken. Dat noemen we sociale meerwaarde. Een partner kan op verschillende manieren deze meerwaarde bieden, waaronder armoedebestrijding. Partners die zich meer dan gemiddeld inspannen om arme bevolkingsgroepen te bereiken en hen tegemoet te komen in hun unieke behoeften, krijgen het Armoedebestrijdingskeurmerk.

Lokale partners kunnen zich op verschillende manieren op armoedebestrijding richten, bijvoorbeeld door producten en diensten aan te bieden die meer mogelijk maken voor de allerarmsten, zoals kleine leenbedragen, ongedekte leningen en het niet in rekening brengen van kosten. Werken met de groep allerarmsten kan daarmee risicovoller en duurder zijn en het vraagt nogal wat om dat op een duurzame manier te doen.

Een van deze partners die het aandurft om deze extra inspanning blijvend te leveren is Alidé in Benin. Alidé is in 2006 gestart en richt zich op de twee armste sloppenwijken in de stad Cotonou: Placodji en Akpakpadodomé. Hierbij worden voornamelijk de moeilijkste doelgroepen bediend: vrouwen, weduwen, vluchtelingen, mensen met een handicap, mensen die leven met aids, etc.

Naast het bieden van spaarmogelijkheden, gratis trainingen over gezondheid en financiën en maatschappelijk werkers die bij de mensen langsgaan, biedt Alidé “Coup de Pouce” leningen (letterlijk: een helpende hand) voor de allerarmsten, voor bedragen tussen de 10.000 en 20.000 CFA (ongeveer 16 tot 32 Euro) tegen 0% rente. Alidé ziet in dat veel van haar leners niet altijd in staat zijn om snel genoeg rendement te genereren om een lening terug te betalen met een (volgens lokale normen) normale rente. De “Coup de Pouce” leningen zijn dan ook ontworpen om deze beperkingen weg te nemen. Alidé is in staat om dit te doen door de kosten van deze leningen te dekken met de opbrengst van grotere, meer winstgevende leningen.


Op een willekeurige dag wacht een aantal vrouwen in kleurrijke jurken geduldig in de opdringerige middaghitte tot zij geholpen worden door een medewerker van Alidé. Als je ze vraagt wat ze van Alidé vinden, beschrijven ze het als een geschenk uit de hemel. Het is door de “Coup de Pouce” leningen dat de allerarmsten eindelijk verder kunnen denken dan aan alleen puur overleven. Het stelt hen in staat zich te onttrekken uit hun armoede en een beter leven voor hun kinderen mogelijk te maken.

We weten dat alle leden van de Wakibi gemeenschap er naar streven het effect van het geld dat ze uitlenen te maximaliseren. We nodigen je dan ook uit om bij het kiezen van een lener de sociale keurmerken van de veldpartner daarbij in overweging te nemen. Klik hier voor meer informatie over Sociale Meerwaarde, of als je direct één of meer van de projecten van Alidé wil steunen, klik dan hier. Als je vragen of commentaar hebt over Sociale Meerwaarde of de betrokkenheid van Wakibi, mail dan naar support@wakibi.nl.