The Africa Expedition: op reis door Afrika voor microfinanciering

Door Redactie Wakibi op 21-9-2012

Impact van microkrediet

Om aandacht te creëren voor microkredieten maakte de vrienden Jeffrey en Twan met hun Land Rover een reis van ruim 50.000 kilometer. Ontdek het hier!

The Africa Expedition is het verhaal van twee vrienden Jeffrey de Visser en Twan Crombach die een reis van ruim 50.000 kilometer maken in hun Land Rover Defender 110 om aandacht te creëren voor microfinanciering. Het tweetal is in april 2012 vertrokken uit Nederland. Hun plan is om de omtrek van Afrika te volgen in 8 tot 12 maanden en tijdens deze reis ongeveer 46 landen aan te doen. Beiden zijn begin dit jaar afgestudeerd van Business School Notenboom in Eindhoven. De reis is geboren uit de wens om na hun afstuderen iets van de wereld te zien.

Op hun website www.africaexpedition.nl doen ze verslag van hun ervaringen onderweg. Onderstaand het verslag van Jeffrey over hun bezoek aan Zinduka Savings & Credit Cooperative Society in Tanzania.

Afrikaanse oplossingen voor Afrikaanse problemen


Veel vrijwilligers, mensen die voor non-profit organisaties werken en anderen met goede intenties komen naar Afrika met hun oplossing voor de problemen in Afrika, wat die ook mogen zijn. Echter, wat wij tijdens onze reis hebben gezien is dat Afrikanen vaak het beste zijn in het identificeren van hun problemen en het vinden van effectieve oplossingen om zichzelf en hun gemeenschap te helpen. Eén van die mensen is Maximillian Emmanuel Madoro uit Nyamuswa in Tanzania. Hij begon zijn organisatie, de Zinduka Savings & Credit Cooperative Society, met een visie en twee kleine donaties. Nu, enkele jaren later, leent hij geld aan vrouwen in het gebied om een onderneming te beginnen, een bestaande activiteit uit te breiden of hun levensstandaard op een duurzame manier te verbeteren. Hij heeft dit kleine microfinanciering instituut gecombineerd met twee andere pilaren.

De eerste lening is altijd maximaal 50.000 Tanzaniaanse Shilling (ongeveer €25), waar de vrouwen 15% rente over betalen over een termijn van één jaar. Volgens Maximilian hebben de vrouwen zelden moeite met het terugbetalen van hun micro-krediet; er worden dagelijks bijeenkomsten gehouden om problemen te bespreken, en indien nodig wordt er extra ondersteuning geboden. Een grotere lening kan pas genomen worden als de vorige volledig is terugbetaald, en kan tot zo’n 500.000 Shilling groot worden.

Microfinanciering is echter niet het enige deel van Maximilian’s plan om zijn gemeenschap te helpen. Hij bouwde ook een centrum voor het ontwikkelen van vaardigheden als naaien en timmeren, en tevens een medische faciliteit waarvoor hij nu fondsen aan het werven is voor medische apparatuur. Alleen gezonde, vaardige mensen met mogelijkheden tot investeren kunnen zichzelf uit armoede helpen, zegt Maximilian. Het is zijn droom om over 3 tot 5 jaar een succesvolle bank te hebben die de hele regio van micro-kredieten, training en medische faciliteiten kan voorzien.

Eén van de vrouwen die een micro-krediet van Zanduka heeft is Swuamu. Ze koopt grote hoeveelheden pinda’s van lokale boeren en roostert die dan over een klein houtvuur. Ze brengt de pinda’s dan naar de markt in het centrum voor verkoop. Ze nam haar eerste lening in 2007, en zegt dat ze door hard werken haar huis en levensstandaard beetje bij beetje heeft kunnen verbeteren. Haar kinderen gaan nu naar school, waardoor ze een betere toekomst tegemoet gaan, en ze zelf een stabiele bron van inkomsten heeft.

Maximilian’s organisatie is nog te klein en risicovol voor samenwerking met Wakibi, maar als je hem toch direct wilt helpen,
kijk dan op de site van The Africa Expedition. Hier kun je ook meer lezen over het avontuur van Jeffrey en Twan.