Vijf keer impact maken met microkredieten

Door Annette Farshchi op 7-9-2022

Women Empowerment fonds

Een microkrediet kan ondernemers in ontwikkelingslanden zonder toegang tot een traditionele lening enorm helpen bij het opstarten of uitbreiden van hun bedrijf. Maar een microkrediet heeft meer positieve effecten. Wakibi zet ze voor je op een rij!

1. Meer bestedingsvrijheid en daardoor mogelijkheden 

Een microkrediet zorgt ervoor dat mensen meer vrijheid krijgen om te beslissen hoe ze geld willen verdienen en uitgeven. Een microkrediet kan bijvoorbeeld het benodigde opstapje zijn voor het starten van een eigen bedrijf, of om een bestaand bedrijf te laten groeien. Zo kunnen ondernemers meer inkomsten genereren voor hun gezin. 

2. Het doorbreken van de vicieuze cirkel van armoede

Het probleem met armoede is vaak het vicieuze cirkel-effect: is er een gebrek aan geld, dan is er bijvoorbeeld ook vaak een gebrek aan schoon water. Daardoor is er een gebrek aan hygiënische leefomstandigheden. Als mensen aan ondervoeding lijden of ziek zijn, zijn ze niet of nauwelijks in staat om te werken. Met microfinanciering doorbreek je deze cirkel, doordat er geld beschikbaar komt.

3. Meer kansen en gelijkheid voor vrouwen

Het is voor vrouwen in ontwikkelingslanden vaak moeilijk om aan krediet te komen. Ruim een miljard vrouwen wereldwijd hebben weinig of geen toegang tot formele financiële systemen. In sommige landen mogen vrouwen bijvoorbeeld geen eigen bankrekening of inkomen hebben, of hebben zij daar toestemming van een man voor nodig. Met behulp van microkredieten krijgen deze vrouwen de kans om economisch onafhankelijk te worden en om een zelfstandig bestaan op de bouwen.

Toegang tot microkrediet helpt de economische empowerment van vrouwen: het zorgt voor meer financiële zelfstandigheid, weerbaarheid en een betere sociale positie. Vrouwen zorgen bovendien meestal voor veel mensen in hun omgeving. Door aan één vrouw geld te lenen, help je gemiddeld 5 mensen.

4. Een hele gemeenschap profiteert

Microfinanciering stelt ondernemers in ontwikkelingslanden in staat om nieuwe banen voor anderen te creëren, bijvoorbeeld door werknemers in dienst te nemen. Hoe meer mensen aan het werk zijn en een inkomen verdienen, des te meer ook de rest van de lokale economie profiteert. Er komt meer geld in omloop, waar andere lokale bedrijven en dienstverleners weer van profiteren. Beter onderwijs en betere zorg, meer banen: elk goedlopend bedrijf draagt bij aan verbetering van de leefomstandigheden van een hele gemeenschap.

5. Betere kwaliteit van leven

Een microkrediet heeft niet alleen een positieve impact op de financiën van een huishouden, maar indirect ook op de kwaliteit van leven. Dankzij een microkrediet is er vaak ook een betere toegang tot gezondheidszorg, en kunnen de kinderen in het huishouden naar school.

Ben je enthousiast geworden over het verstrekken van een microkrediet via Wakibi? Kijk op de projecten pagina en kies een ondernemer die jij vooruit wilt helpen door het vertrekken van een kleine lening (vanaf 25,-).