Vanaf nu verstrekt Wakibi ook microkredietleningen in India!

Door Redactie Wakibi op 17-8-2012

Het is vandaag een bijzondere dag voor Wakibi. Het is niet alleen de start van leningen in India, maar ook van een belangrijke samenwerking met drie Indiase partners. We zijn heel blij met deze uitbreiding naar dit deel van de wereld. Het is namelijk niet eenvoudig om een voet aan de grond te krijgen in India.

Wakibi in India

Meer dan 32% van de Indiase bevolking valt onder de armoedegrens, en 68% moet leven van een bedrag van minder dan 2 euro per dag. Het land heeft dringend behoefte aan verantwoorde en betaalbare middelen. India heeft een gecompliceerd verleden met microfinanciering. Dit heeft ertoe geleid dat veel financiële instellingen niet meer in staat zijn, of niet meer bereid zijn, om aan deze arme en sociaal uitgesloten mensen te lenen.

Toch is nu het moment aangebroken dat je via Wakibi met 25 euro ook projecten in India kan gaan steunen. Hierdoor is het nu mogelijk om kansen te geven aan de meest afgelegen, kwetsbare en uitgesloten bevolkingsgroepen ter wereld. Doelgroepen voor de Wakibi leningen in India zijn vooral weduwen, gehandicapten, families van lepralijders en vele anderen die bijna geen kans hebben om in hun eigen onderhoud te voorzien. Deze leningen zullen dan ook zeker levens gaan veranderen.

Om deze moeilijk bereikbare groepen toch goed te kunnen bedienen, wordt samengewerkt met een drietal nieuwe partners. Het zijn klantgerichte en in de lokale gemeenschap gewortelde non-profit organisaties. Deze partners zullen er voor gaan zorgen dat alle leningen op de juiste plek terecht komen. Zij werken in gebieden met beperkte toegang tot microfinanciering; en alle drie zijn streng beoordeeld om zeker te zijn dat zij in hun beleid en in hun activiteiten de belangen van hun cliënten voorop plaatsen.


Deze organisaties zijn:

1) People's Forum is een non profit organisatie gevestigd in de provincie Odisha. Naast microleningen bieden zij een aantal sociale diensten, zoals een programma voor geestelijke gezondheidszorg, basisscholing, steun aan slachtoffers van mensensmokkel en gezondheidsvoorlichting.

People’s Forum gebruikt de Wakibi leningen voor het uitbreiden van financiële steun aan weduwen, gehandicapten en families getroffen door lepra. Deze bevolkingsgroepen worden meestal overgeslagen en beschouwd als 'te hoog risico'.

2) Mahashakti Foundation, is ook gevestigd in Odisha. Zij bieden hun klanten bedrijfstrainingen en microfinanciering, maar ook diensten als maatschappelijk werk, betaalbare medicijnen, graanbank, steun aan boeren en leningen voor schoon water en sanitaire voorzieningen.

3) WSDS is een organisatie in Manipur, een afgelegen gebied in Noordoost India. WSDS richt zich op leningen aan vrouwen van 55 jaar en ouder. Dit is heel ongebruikelijk voor een microfinancieringsinstelling in India. Ook bieden zij leningen voor de aanschaf van verlichting op zonne-energie.

Belangrijk om te weten: afwijkende terugbetalingsregeling voor leningen in India
Als je geïnteresseerd bent geraakt in het lenen aan deze Indiase bevolkingsgroepen, is het belangrijk om met het volgende rekening te houden: een van de regels van de Bank van India is dat geldmiddelen afkomstig van niet-overheidsinstellingen minimaal 3 jaar in India moeten blijven. Om aan deze regels te kunnen voldoen, zijn de lokale partners verplicht om minimaal 3 jaar lang de verkregen leningen in hun beheer te houden, voordat de Wakibi-leden hun geld terugontvangen. De ondernemer die je selecteert zal waarschijnlijk al eerder aflossen. In dat geval zal je geld opnieuw ingezet worden om andere ondernemers te helpen – hierdoor wordt je geld toch optimaal gebruikt voordat je het terugontvangt.

We beseffen heel goed dat dit afwijkt van de normale gang van zaken bij een Wakibi lening en we willen je dan ook graag hiervan op de hoogte brengen voordat je geld leent. Wij hopen natuurlijk dat je dit desondanks niet een te groot nadeel vindt en ook deze mensen in India via Wakibi een kans op een beter leven wil geven. We zijn erg benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen!

Heb je vragen of opmerkingen over microleningen in India? Stuur ze naar support@wakibi.nl
 

Op dit moment zijn de eerste projecten in India al volledig gefinancierd.
Je kunt projecten in India vinden op de Projecten pagina via de optie Geavanceerd Zoeken .