Zo help je wereldondernemers met elke stap van de Wakibi-wandeling!

Door Mirjam de Graaf op 30-8-2023

Impact van microkrediet

Wakibiwandeling

Voorbeelden van succesvolle ondernemers dankzij een Wakibi-microkrediet. Zie hoe jouw (sponsor)geld levens in ontwikkelingslanden verbetert.

Op 7 oktober halen we tijdens de Wakibi-wandeling geld op waarmee we de levens van ondernemers in ontwikkelingslanden kunnen veranderen. Met elke stap helpen we Mbatzimuta, Rosa, Sameena en Jackline een stukje verder op weg!

Doe je mee aan de Wakibi-wandeling en vraag je mensen om te sponsoren, dan zullen ze ongetwijfeld vragen: wat gebeurt er dan met dat geld? Met een microkrediet geef je ondernemers in ontwikkelingslanden toegang tot financiering. Daarmee worden zij zelfredzaam en kunnen ze bouwen aan hun toekomst. En daar zijn mooie praktijkvoorbeelden van!

In een vluchtelingenkamp in het zuidwesten van Oeganda runt Mbatzimuta samen met zijn vrouw Beata een kleine winkel

Mbatzimuta en Beate: winkel in vluchtelingendorp

In Congo runden zij succesvol een winkel, tot ze moesten vluchten uit het politiek instabiele land. Toen ze aankwamen in Nakivale in Oeganda bezaten ze alleen nog de kleren die ze bij zich hadden. Met hun ondernemersgeest klopten ze bij een bank aan voor een lening, maar die werd geweigerd vanwege gebrek aan onderpand. Tot Wakibi-partner UGAFODE naar de vluchtelingendorpen kwam om te vertellen over microkredieten. Van de eerste lening kocht het stel een tuktuk om water te vervoeren door het dorp. Terugbetalen ging snel en van volgende microkredieten breidden ze stap voor stap hun bedrijf uit door meer producten te verkopen. "Het geld dat we hebben geleend, heeft echt veel geholpen. Ik zag mijn kinderen een gezond leven leiden", zegt Mbatzimuta, en hij voegt er trots aan toe dat hij onlangs een naaimachine voor hun dochter heeft gekocht.

Lees hier het hele verhaal van Mbatzimuta en Beate

Hoe microkredieten Rosa hielpen met haar oogst

Rosa: drie generaties geholpen dankzij de landbouw

Microkredieten helpen Rosa uit Ecuador al 25 jaar met een gestage groei. Ze investeerde in een stukje land en de rijst die ze daarop verbouwt. Beetje bij beetje knapte ze haar huisje op en dankzij de steun van microkredieten kon ze het schoolgeld voor haar kinderen en inmiddels ook kleinkinderen betalen. "We hebben hier allemaal echt baat bij gehad", zegt ze. "Hierdoor ben ik waar ik nu ben; de microkredieten hebben me geholpen om de situatie voor ons allemaal te verbeteren."

Lees hier het hele verhaal van Rosa

Maak kennis met Malik: een 22-jarige vluchteling met een klein café en grote plannen

Malik: studeren dankzij succesvol café

Malik, student en Palestijnse vluchteling op de Westelijke Jordaanoever, heeft een klein café om zijn familie te onderhouden en zijn studie te kunnen betalen. Door corona lag alles maanden stil, waardoor hij met zijn studie moest stoppen. Een lening van € 1.500,- verstrekt door 42 uitleners, hielp hem weer op gang. "Ik kocht een tv, koelkast, oven, fornuis en een Xbox. Ik heb gekoelde dranken en fastfood aan het menu toegevoegd. Mijn leven is erop vooruitgegaan door de lening. Ik kon mijn studie afmaken en was weer in staat om bij te dragen aan de kosten van het levensonderhoud van mijn familie." Het beste gevoel volgens hem: "Ik stond weer op mijn eigen benen!" Lees hier het hele verhaal van Malik 

Wie help jij met de wandeling?

Ook op dit moment zijn er volop ondernemers die verder kunnen komen dankzij een microkrediet. Misschien gaat jouw sponsorgeld wel naar:

- De Pakistaanse Sameena die stof wil kopen om kleding te maken: Sameena uit Pakistan

- Een groep boeren uit Nicaragua die mest en andere producten nodig heeft om de opbrengst van de koffieplanten te verbeteren: Boeren uit Nicaragua

- Jackline uit Kenia die met zaden, mest en gereedschap haar oogst wil vergroten: Jackline uit Kenia

Help deze en andere ondernemers te bouwen aan hun toekomst, wandel mee of sponsor één van de deelnemers!